Sentimenteel……

Soms ben ik best een beetje te sentimenteel, hecht ik gewoon aan dingen waar ik niet aan zou moeten hechten en waar ik met mijn verstand en niet met mijn gevoel aan moet denken, zoals de tuin van mijn moeder.

Toen het besluit genomen was om er een hovenier in te zetten vroeg ik wat gaat hij dan doen. Alles gaat er uit zei mijn moeder.
“Alles” riep ik verschrikt dat zal toch zeker niet en ik dacht aan al die planten en bloemen die mijn broer met zoveel liefde in de tuin gepoot en gezaaid had. En aan alle keren dat ik bij mijn moeder/broer was dat we samen altijd even een rondje in de tuin gingen wandelen en soms weer verbaasd waren wat er allemaal opkwam en natuurlijk wat het soms niet goed deed en misschien een andere plaats moest hebben. Dat we samen naar tuincentra en bloemenmarkten gingen om planten uit te zoeken.

Mijn broer en ik dachten hetzelfde over tuinieren en ik ging dus nog snel wat planten redden en naar mijn eigen tuin verpoten een paar weken geleden.

Vorige week kwam ik bij mijn moeder, kijk eens zei ze, de tuin is al bijna helemaal leeg gemaakt.
Ik ga niet zeggen een hovenier van lik mijn vestje, hij doet gewoon wat hij afgesproken heeft met mijn broer maar ik zie in heel de tuin overal losse bloembollen liggen en ik weet dat er soms heel bijzondere bijzitten die je niet veel in tuinen ziet.

Het regent dat het giet maar ik zeg tegen mijn moeder, ik ga even kijken in de tuin. Zonder jas loop ik door de tuin en raap her en der de losse bollen op, mijn zus kijkt door het raam wat ik aan het doen ben.
Ik kan er niets aan doen zeg ik tegen mijn zus, ik vind dit gewoon zo erg dat alles zonder nadenken er uit gerukt wordt dus ik neem nog wat bollen mee naar huis en ik zie wel wat er nog uit komt.

Thuis leg ik alle bollen op een overdekte plaats te drogen en volgend jaar stop ik ze in de grond. Ik hoop dat het me veel verrassingen zal bezorgen en ik weer iets terug krijg van hetgeen waar mijn broer zoveel energie en liefde in gestoken heeft.

 

 

24 gedachten over “Sentimenteel……

 1. Ik lees bijna al je logjes Anneke, maar op dit logje moet/wil ik echt weer even reageren.
  Ik begrijp je gevoel en je angst om nog het laatste tastbaar iets van je broer te verliezen. Het huis van mijn broertje is nu verkochht en ook daar verdwijnt alles uit de tuin, ik voelde me net alsdat jij hier beschrijft.
  Natuurlijk, het leven gaat door….maar toch.
  Ik hoop oprecht dat jij volgend voorjaar kunt genieten van je broer zijn bloemen.
  Liefs, geesje.

  1. Dank je Geesje en je reageert ook heel vaak hoor, ik lees ook veel maar reageer ook niet altijd.. Maar jij snapt inderdaad hoe dat voelt. Sterkte er mee het blijft gewoon moeilijk en voor jou de manier waarop je jouw broer verloor maakt het nog erger. Ik heb goed afscheid kunnen nemen en we hebben gewoon nog 5 mooie waardevolle maanden met elkaar gehad en hij had vrede met zijn dood. Dat is voor het verwerken ook “makkelijker” voor mij, dus daar kan ik inmiddels wel vrede mee hebben. Maar die tuin haha dat blijft een zeer punt, dat was mijn broer.

 2. Heel begrijpelijk en ik hoop dat ze kleur geven aan de nagedachtenis van je broer.
  Maar naast donker moet je ze eigenlijk ook koel bewaren.Als ze altijd al in de tuin bleven kun je ze ook in een grote bak met aarde bewaren (dus poten) en wederom koel.Zo heb je de minste kans op uitdroging.Succes!

 3. Misschien is het voor je moeder té moeilijk is steeds geconfronteerd te worden met haar tuin vol vedriet. Ook jou kan ik héél goed begrijpen en hoop dat je bollen volgend jaar uitbundig bloeien en je moeder er met een glimlach naar kan kijken.
  groetjes,Ria

  1. Ja ze heeft het er ook wel moeilijk mee maar eigenlijk is het gewoon een praktisch probleem omdat een tuin zoals mijn broer hem had heel intensief is om bij te houden en ik kan het er ook niet allemaal bij doen, heb zelf ook een flinke tuin. Dus praktisch gezien snap ik het wel dat het moet maar emotioneel kost het moeite dus hoop inderdaad dat er volgend jaar nog wat mooie dingen opkomen in mijn tuin.

 4. Ik kan me zo levendig voorstellen dat je die bollen hebt opgeraapt en dat je met lede ogen naar dat werk van die tuinman kijkt. Er liggen ook zoveel sporen in de tuin waar die man geen weet van heeft. Heel begrijpelijk dus Anneke.
  Tegelijkertijd vraag ik me af: houd je als tuinman nu wel van je vak als je zoveel levende bollen zo maar weggooit? Alles wat nog leeft moet je toch proberen te behouden?

  1. Dat is ook precies het punt dat zonder te weten wat er staat zomaar alles er uit gehaald wordt. Het is ook een beginnend hovenier maar goed het is niet anders. Het ligt alleen gevoelig bij mij –

 5. En op die manier verdwijnt er weer een tastbaar stukje van wat jij en je broer samen deden en van hielden. Alleen uit je gedachte zal het nooit verdwijnen.
  Ik ga voor jou hopen dat die bloembollen volgend jaar en de komende jaren, je hele mooie bloemen gaat geven, zodat je elk jaar weer dat gevoel van gedeelde liefde kunt ophalen.

 6. Leven is veranderen

  niets blijft zoals het is, dat moeten we accepteren
  al doet het soms veel pijn
  verandering zal er altijd zijn
  gevoelsmatig zal iedereen er anders op reageren

  Er zouden méér sentimentele mensen moeten zijn, Anneke.
  De wereld zou veel mooier worden.
  Lenjef

 7. ik vind dat je een goede beslissing hebt genomen hoor, nbiets sentimenteels aan. en al was dat zo: wat dan nog.
  ik zou precies hetzelfde gedaan hebben.
  zonde om mooie sterke planten en prachtige bollen weg te gooien.

 8. Al ben ik zelf geen tuinierster, snap ik heel goed wat je voelde. Ik vind het ook zonde om planten die goed zijn weg te doen. Aan de andere kant kan ik heel makkelijk afscheid nemen van planten die niet zijn geworden wat ik hoopte. Ik hoop voor je dat de bloembollen volgend jaar weer opkomen en een verrassing op zijn tijd is nooit weg toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s