Net wel of net niet ?

Een vijver in de tuin is mooi, boeiend, afwisselend er is altijd leven en wat te zien. Vogels komen er badderen en drinken en kikkers, padden, salamanders en allerlei insecten vinden er eten en onderdak.

En er zwemmen vissen in de vijver, een mooi gezicht altijd vind ik het maar ik ben niet de enige die gek is op de vissen, dat zijn namelijk de reigers ook wel.

Hoe mooi ik ook reigers in de polder vind (er zijn er trouwens wel ontzettend veel) ik wil ze liever niet in mijn tuin want ze vissen gewoon heel de vijver leeg.

In het najaar beginnen ze weer te komen en gisteren zag ik er al weer een zitten op het dak bij de buren en dan is het eigenlijk met mijn rust weer gedaan.
Wat ga ik doen, een net er over spannen zoals ik het jaren gedaan heb in de winter of geen net zoals ik het vorig jaar gedaan heb.

In het eerste geval spaar ik de vissen en in het tweede geval worden ze gewoon allemaal opgegeten.
Het dilemma ieder jaar want span ik een net gebeurt het wel eens dat er een vogel in verstrikt raakt en de kikkers en padden proberen er ook door te komen en soms gaat het dan ook niet goed.

Ik denk dat ik dit jaar maar een compromis probeer, de helft wel zodat de vissen kunnen schuilen en het ondiepe gedeelte niet (zet er wel een bordje in verboden in te zwemmen voor de vissen) zodat vogels nog kunnen drinken en ook de andere dieren vrij toegang tot de vijver hebben. En dan maar afwachten of dat werkt.

Vandaag dus al flink aan het snoeien geweest in de tuin om het net te kunnen plaatsen, een hele klus want er was drie jaar niet veel gesnoeid en sommige bomen waren echt megagroot geworden.
Maar ook wel heerlijk weer vandaag om lekker in de tuin te werken, ben nu ongeveer op de helft en ze geven nog aardig weer op dus van de week proberen de rest dan maar te doen en dan toch maar het net er weer over te spannen.

 

14 gedachten over “Net wel of net niet ?

 1. Het was ook wel superweer om iets in de tuin te doen. Ik heb nog nooit van het half-om-half-idee gehoord.en dat lijkt me idd de beste oplossing. Inmiddels zal ’t net wel gespannen zijn, want als jij eenmaal iets in je hoofd hebt…!

 2. Ja, het is inderdaad het een of het ander, al moet ik zeggen dat ik jou compromis prima gevonden vind …… nu nog kijken of de vissen dat ook vinden en ze gaan schuilen in het diepere water 🙂

 3. Ooit hadden we een vijver en ja hoor reigers ook. Op een gegeven moment dachten we dat de vijver leeg gevist was.Het duurde twee weken voordat de vissen weer boven kwamen. Door de schaduw van de reiger op het water waren ze naar de diepte gegaan.
  Succes Aneke,
  groetjes, Ria

  1. Ja dat klopt Ria dat heb ik ook wel eens gehad,maar vorig jaar geen net er op gedaan en echt alle vissen waren weg alleen de ene grote koikarper niet daar waagden ze zich niet aan.

 4. Ja die reigers zijn niets ontziend. Net als de Vlaamse gaaien in de lente als de jonge vogels worden geboren. Tja, je moet wat en ik kan me dat van dat net wel voorstellen. kan je zo’n klus wel alleen? Is daar geen hoogwerker voor nodig? of komt dat net niet zo hoog?

  1. Nee hoor, ik span het ongeveer een halve meter boven de vijver met pennen en aan de bomen vast en op de vlonder. Niet zo heel veel werk. Alleen dan moeten de planten rondom de vijver wel weg zijn anders lukt het niet.

 5. Vissenmoed

  In een vijver zwemmen veel verschillende vissen.
  Sommigen met pronkerige kleuren, anderen verbergen zich tussen lissen.

  Zij die dikke schubben dragen
  kunnen een aanvaring verdragen.

  De anderen
  zullen hun zwemrichting veranderen.

  Bodem en wand zijn hun verste vlucht.
  De oppervlakte is geen optie, er is daar enkel lucht.

  Rest, als wolk in een groep te blijven.
  Een samenscholing tot gekleurde schubben ’t grijs uiteen zal drijven.

  Dan schieten de bangste naar alle kanten
  met rode ogen vol schrik tussen de groene planten.

  Eén waagt zich in een ultieme vlucht
  naar boven, naar de blauwe lucht.

  Door snelle bewegingen van de vinnen
  uit het water vliegend, hapt zuurstof en een mug naar binnen.

  Van deze mug zullen de andere vissen straks een olifant maken.
  Jaloers bekijken ze met natte ogen de mugverpletterende kaken.

  De geschubde zwijger die even het water verliet
  verbergt zich niet langer tussen het bewegende riet.

  Een reiger strijkt er neer, zoekend naar voedsel voor zijn gebroed.
  Uitdijende golven getuigen stervende van vissenmoed.

  Graag gelezen, Anneke.
  Lenjef 🙂

  1. Dat heb je mooi beschreven . Die reigers willen natuurlijk ook wel eens exotisch uit eten na alle vissen uit de polder 😉 Maar hoop dat het net helpt en mijn vissen eens een keer de winter doorkomen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s