Blauwe zones

Vanavond heb ik even naar de herhaling van de TV show gekeken, voornamelijk omdat ik het stukje wilde zien over de Blauwe zones.

Inblue zones New York heeft Ivo Niehe een ontmoeting met onderzoeksjournalist Dan Buettner. Jarenlang reisde hij voor National Geographic de wereld over en vond vijf plekken, Blue Zones, waar mensen honderd jaar en ouder worden zonder fysieke problemen.
www.bluezones.com

Hier staat wat informatie er over.
Ik vond het een interessant onderwerp en ik geloof zeker dat de dingen die daar naar voren kwamen wel kloppen.
Gewoon lekker werken is goed voor een mens, een prettige woonomgeving, goede familiebanden, vrienden, bezig zijn, gezond eten en drinken, niet te veel vlees, twee glazen wijn per dag, noten en vruchten en peulvruchten, een doel hebben om op te staan, veel buiten zijn en op zijn tijd ook rust nemen en ontspannen.

Nou niet alles klopt bij mij hoor, te veel vlees eet ik nog bijvoorbeeld om nog naar te zwijgen over chocolade en andere versnaperingen die op zijn tijd ook zo lekker zijn en toch nog wel te weinig bewegen zeker als het geen mooi weer is.

Maar ik hoor vaak van mensen dat ik teveel werk en als ik dat dan zo hoor dat mensen daar gewoon nog 8 uur per dag werken die 90 jaar oud zijn denk ik, zo gek is dat dus nog niet om lekker bezig te zijn.
En ontspannen op zijn tijd ook zoals vanmiddag, heerlijk in het zonnetje in de tuin gezeten met een kopje groene thee en een krantje.
Want deze zones blijken allemaal in relatief warme gebieden te liggen waar mensen meer zonneschijn hebben, dus schijnt de zon en heb ik tijd ga ik naar buiten en geniet er van.

Het is een beetje kort Blue zonesdoor de bocht allemaal maar ik geloof zeker dat goed in je vel zitten, gezond eten en lekker bezig zijn er toe bijdragen dat je langer fit blijft naarmate je ouder wordt.

PS. Waarmee ik niet wil zeggen dat mensen die door een ziekte getroffen worden dat aan zichzelf te wijten hebben……

 

11 gedachten over “Blauwe zones

  1. Ik ga in deze met je mee. Mijn zus is 75, rijd in scootmobiel vanwege een slechte heup. Maar…kookt iedere dag voor haarzelf en de buurman die ook alleen is. Gaat iedere dag eropuit voor boodschapjes en sociale contacten. Past zo af en toe op de kleinkids.Heeft een paar avonden in de week kaartclub. Ze heeft een grote tent achter het huis, winter en zomer en leeft veel buiten.Is op dit momnet voor 2 weken in Spanje. Mijn tante is met dezelfde levenshouding inmiddels 103 jaar…

  2. Ik heb de uitzending ook gezien en vond het ook reuze interessant. Ook ik maak me wel schuldig aan de geneugten des levens, maar verder kan ik me er wel in vinden.

  3. Ik heb er een deel van gezien. Er zit beslist iets in. Ik denk dat wij gewoon met matigheid al een heel eind komen. Want een ding is wel zeker: we eten teveel en en we eten vaak kant en klaar producten of onderdelen daarvan. Gewoon seizoenseten kopen, onbewerkte producten en niet teveel maakt volgens mij al heel veel uit. \
    Die laatste alinea van jou is terecht en waardevol. Er zijn mensen die supergezond leven en toch ziek worden. Die mensen zitten echt niet te wachten op een oordeel. Goed dat je daar aandacht aan geeft.

  4. Ik heb de uitzending niet gezien, en eigenlijk ook nog nooit van de blauwe zone gehoord, maar wat je er zo overschrijft wekt wel mijn interesse.
    En tja …………. ook mij lukt het niet hoor, om al die dingen die goed zijn te doen ……….. ons wiegje stond nu eenmaal niet binnen die blauwe zone, maar ik ben tevreden met wat er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s