Vieren

Het nieuwe woord voor de WE300 is dit keer Vieren.
Meer verhalen op http://platoonline.wordpress.com/2013/03/11/de-we-voor-de-maand-maart/

Nooit was zij naar een mis geweest, protestants kaarsenopgevoed kwam dat er gewoon nooit van en toen ze dan gevraagd werd door haar vriendin om met haar mee te gaan naar de nachtmis dacht ze, waarom ook niet. Ze wilde dat wel een keer meemaken.

Sinds ze het ouderlijk huis had verlaten ging ze niet meer naar de kerk en toen er een vertegenwoordiger van die kerk bij haar langs kwam om geld te vragen maar niet eens vroeg waarom ze nooit meer naar de kerk kwam, knapte ze af op het instituut kerk.

Door het verloop van haar leven, veel te lezen,door praten met anderen haar mening toetsend kreeg ze zo haar eigen geloof en daar had ze geen kerk voor nodig om dit te beleven.

Afgelopen zaterdagavond was het zo ver, op de fiets gingen ze naar de mis, het was koud maar helder en ze kwamen bij de kerk waar de vuurpotten buiten brandden.

Alle bezoekers van deze dienst stonden daar rond de potten en kregen allemaal een kaars die aangestoken werd. Na een begroeting gingen ze met de kaars naar binnen.

Geen lange preken maar korte overdenkingen en veel gezang, helaas mocht er weinig meegezongen worden en was het voornamelijk het koor dat de zang verzorgde, het enige wat ze altijd zo mooi gevonden had in de kerk, het zingen.

Zepasen voelde de saamhorigheid in de kerk en de blijheid samen gedenken dat Jezus voor hen was opgestaan uit de dood.

Het was best indrukwekkend en feestelijk tot de collecte kwam en de kaarsjes gauw uitgeblazen moesten worden omdat de mensen anders hun geld niet konden pakken. Logisch natuurlijk maar het haalde iets weg van de sfeer die er was geweest en die haar toch even meegenomen had naar vroegere tijden en ze was weer wakker.

Plaatjes internet

33 gedachten over “Vieren

 1. Ik kan me die laatste alinea goed voorstellen. Bij de kerk zou je verwachten dat het draait om liefde en dat geld even geen rol zou spelen. Maar ook daar wordt opzichtig naar een bijdrage gehengeld. Het heeft iets onsympathieks en het is zo ingesleten dat het bijna niemand meer opvalt. Ik ga alleen nog naar kerken als er geen dienst is en ze gewoon te bezichtigen zijn.
  Mooie WE trouwens, zeker vanwege de opgeroepen sfeer.

  (ik plukte de link trouwens uit WE-300 stamelen; maar het is toch goedgekomen 🙂 ).

 2. Een knap beschreven WE
  Bij ‘het geloof’ hoort gevoel.
  Het LIEFDEGEVOEL!
  Dat kan enkel door SAMENZIJN.
  Met mensen of met God.

 3. Wat een mooie WE300 Anneke! Zo voelde ik toch ook weer even de sfeer van de kerk!
  En inderdaad jammer van die collecte… maar ja het was ook meteen het einde van de mis als ik het goed begrijp en die kan ook niet eeuwig duren natuurlijk!

  1. Nee maar ik snap het ook wel hoor Trees, tenslotte moet zo’n gebouw en alles ook onderhouden worden. Maar het was gewoon zo sfeervol met alleen die kaarsjes aan in die kerk en dan opeens grote lichten aan en collectezak, het was voor mij die overgang ineens.

 4. Heel mooi beschreven Anneke een echte sfeer killer “de collecte” ik ga ook meestal alleen om ze te bezichtigen of zoals vanavond doet mijn neefje het Vormsel dan heeft hij al 3 de geloftes gedaan doop, communie en het H.Vormsel , maar dan zijn de collectanten zeker 3x rond geweest tijdens zo’n mis .

  Het is jammer maar waar.

  1. Ja kerken hebben het ook moeilijk deze kerk moest ook gaan sluiten omdat ze hem niet konden onderhouden dus is snap die financiële bijdrage wel, daar heb ik ook geen moeite mee.

 5. Het hoort er inderdaad gewoon bij, maar het is een afknapper als je net lekker in de stemming bent en het grote licht gaat aan voor de collecte. Ja zo gaat het nu eenmaal. Bij ons gaan ze dan 2x rond en nog een collecte bij de uitgang. Allemaal voor verschillende doelen.
  Mooi geschreven.

 6. Als het een droom was, was je met een klap wakker geworden 😉 Toch herken ik iets van de sfeer van het samenzijn en het wij-gevoel. Tegenwoordig ga ik alleen in RK naar binnen. Daar staat de deur altijd open en kun je ongestoord kaarsjes branden. Net zo makkelijk.
  Fijne weekend! Liefs Kakel

  1. Dank je. Ik kom eigenlijk ook nooit meer in de kerk maar mijn vriendin vroeg dit en ik had het nog nooit meegemaakt dus vond het ook wel mooi. Maar gewoon voor een keer.

 7. Dat rammelende zakje ,waar de armere gelovigen hun duitje deden en de open schaal voor de rijken, die ook vooraan in de kerk een eigen plaats hadden, die herinner ik me nog van héél vroeger. De noodlijdende kerk en het schatrijke vaticaan .
  Maar je WE -Vieren is goed.
  groetjes, Ria

 8. Hier wordt ook gecollecteerd tijdens de dienst, ach het hoort er bij. Wel mooi dat mensen de kaarsjes mee naar binnen namen. Heb ik nog nooit meegemaakt in een kerk.

 9. Veel kerkelijke geschiedenis, maar dan die van de mensen, mooi samengevat in deze WE-300!
  Zelf ben ik van gereformeerd opgevoed tot “het heidendom” geëvolueerd, en met de Heidelbergse catechismus in gedachten, nooit in een Roomse kerk geweest. Totdat een vriendin zich “bekeerde” van gereformeerd tot Rooms, en ik bij mijn eerste bezoek aan een “Paapse mis” vooraan zat op een gereserveerde plaats…
  Ik verbaas me overigens nog steeds over de aanhang van de Roomse kerk, die achter al dat weelderig vertoon aanloopt, ook na alle schandalen, met al die mannen in met goud en juwelen bezaaide jurken…

  1. Dank je wel. Ja zo ongeveer is het bij mij ook gegaan. Van gereformeerd tot nooit (alleen met Kerstmis) naar de kerk. En bij het gereformeerde geloof, al waren we niet zo streng, hoorde inderdaad geen Katholieke kerk. Vandaar dat ik het wel leuk vond om dat een keer mee te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s