Mijn tuintje

O wat had ik er vroaardbeieneger altijd een hekel aan, die tuin bij ons thuis, altijd als het mooi weer was moesten wij van alles doen. Boontjes plukken en afhalen, appels en peren schillen, bessen plukken (het ergste) snijbonen snijden in zo’n molentje en nog veel meer.  En niet van die kleine hoeveelheden, bakken vol want we hadden een heel grote tuin.
Alles zodat mijn moeder dat allemaal kon wecken en sap van maken voor de broodnodige vitamientjes in de winter voor een gezin met 5 kinderen.

Tuinieren hoefde dan ook totaal niet van mij en het kwam mooi uit dat we jaren boven onze winkel woonden zonder dat er ook maar een tuintje bij was.

Ook bij ons volgende huis werd de tuin helemaal dicht betegeld, zo kon ons kind heerlijk rijden op zijn fietsje, tractor en voetballen zonder dat er iets kapot kon gaan.

Toen ik zo’n 17 jaar geleden in het huis kwam wonen waar ik nu nog woon leek het of ik even terug was in de tijd. Er stonden van die broeibakken, bonenstaken in de tuin en een stuk was ingericht als een klein volkstuintje.
Dat werd allemaal wel radijsverwijderd en onze tuin werd opnieuw ingericht met een mooie vijver en veel bloemen en planten en pas langzamerhand kwamen er in plaats van planten steeds meer fruitbomen/struiken en ik kreeg er enorm veel lol in om in de tuin te werken.
Sterker nog het werd een soort passie van me waar ik me helemaal even uit kon leven zonder dat ik aan van alles hoefde te denken.
Ik moest mezelf vaak de opdracht geven, eerst stofzuigen, afwassen en alle helaas noodzakelijke huishoudelijke klusjes doen en dan mag je pas de tuin in.

Dat ik mijn hobby deelde met mijn broer maakte het nog leuker, we wisselden ervaringen uit en gingen vaak samen op stap naar tuincentra of bloemenmarkten tot hij twee jaar geleden overleed.

10 april 2013 076Vorig jaar kreeg ik het kasje van mijn broer en vorige week (de radijsjes al een week eerder)  heb ik daar van alles in gepoot en het is gewoon ontzettend gaaf om te zien hoe uit die kleine zaadjes gewoon binnen een paar dagen piepkleine plantjes komen.

Het gekke is dat bij het zaaien ik mezelf er op betrap dat ik dat precies doe zoals ik het mijn vader ook altijd heb zien doen, zaaien en de grond weer aankloppen met mijn handen of ik nooit anders gedaan heb.
En het stomme was ook dat ik me verbaasde dat in het zakje doperwtenzaad gewoon doperwten zaten. Natuurlijk wist ik dat wel dat dit zo was maar toch was dat inmiddels heel diep weggezakt.

Vorige week donderdag zaaide ik o.a. spinazie en dankzij het mooie weer denk ik zag ik vanmiddag al de eerste sprietjes boven komen, de radijsjes zijn al aardig hoog en ook plantjes die ik gezaaid hebben doen het goed. Ook de aardbeien die in de kas overwinterd hebben.
Dat wordt dus dit jaar smikkelen en smullen (hoop ik ) uit eigen tuin, fruit had ik al veel,10 april 2013 082 nu nog wat groentes erbij, ben heel benieuwd of het allemaal gaat lukken want heel veel kennis van zaken heb ik ook nog niet eigenlijk maar ik denk maar “Al doende leer ik “

18 gedachten over “Mijn tuintje

 1. Je was eventjes stil, maar hebt de schrijfdraad weer opgepikt. Ik ben blij dat te lezen 😉
  Natuurlijk wordt het smikkelen en smullen! Ik stuur je bij deze een zonnetje. Da’s goed voor de aardbeien én voor ons!
  Liefs Kakel

 2. Lang hadden wij een eetbare tuin, later een vijver en nu een deel planten en deel gras.
  Bij jou kroop het bloed dus waar het niet gaan kon en ja dat kweekkastje, daar schreef je ooit over.
  Heerlijk de manier van zaaien zolas je vader het deed.
  Groetjes, Ria

 3. Veel succes Anneke! Ik hoop voor je dat het allemaal gaat lukken… of tenminste het meeste!
  Jij bent toch gewend om grote hoeveelheden te koken dus als er iets geoogst moet worden draai jij je hand er vast niet voor om, om de boel in te vrezen.
  Wij hadden 35 jaar geleden een moestuin van 100m2. Manlief vond het leuk, ik niet… en helemaal niet als hij opeens terug kwam van ‘de tuin’ en mij mededeelde dat ik mee moest omdat er het een en ander af moest worden gehaald. Konden we op de gekste tijden opeens de boel gaan schoonmaken, wassen, blancheren en invriezen… ik vond het vreselijk ;-).

  1. Ja precies dat kan ik me helemaal voorstellen. Dat zal bij mij dus nu ook niet gebeuren hoor. Zo groot is het kasje niet maar gewoon voor een lekker maaltje zo nu en dan lijkt het me wel leuk.

 4. Dit doet mijn boerenHulkenhart goed.
  Hoewel?
  Als ik aan de 0.5 hectare tuinbonen denk die mijn ooit plantte?
  Het begon er al mee dat hij mij ’s morgens om 04.00 uur mijn bed uit haalde om die dingen te planten.
  Hij maakte met een hak een geultje en ik moest er dan kromgebogen zo’n boontje ingooien en de geul aantrappen.
  Ik was helemaal kapot bij het ontbijt en zei tegen hem dat wij het even anders gingen doen.
  Ik hing de aardappelplantmachine achter de tractor waarna wij voor 12.00 uur alles hadden geplant.
  Kijk zo doe je dat!
  Maar toen werden zij groot en moesten wij plukken, anderhalve maand lang, alle dagen, ook op zondag.
  Gloeiende, gloeiende, komt hier niet eens tot zijn recht!

  Blijft mooi hé, dat groeien!

  1. Ja het blijft mooi maar ik herken in jou hetzelfde wat ik wel ervaarde, het is ook enorm veel werk, vandaar mijn kleine minikastje voor zo nu en dan een maaltje dan blijft het leuk.

 5. Het leuke van tuinieren vind ik, dat je weet en voelt dat je aan de basis van de schepping staat, dat je weet hoe je de handelingen moet verrichten maar dat je je hoe dan ook telkens weer verwondert over die zaadjes vanwaar alles uitkomt. Ik trok laatst een grasspriet uit een bloembak, het zaadje zat nog onder aan de wortel. Precies zo’n zaadje als duizenden andere soorten maar toch anders. Ik heb de stengel weer in de bak gedaan. Ik kon hem niet meer weggooien. Tuinieren is filosoferen en stilstaan bij de dingen die zich vlak voor onze ogen manifesteren maar waar we toch niets van snappen. Je kunt er eindeloos over nadenken.

  Om dit alles en om de gedachten die het bij me te weeg bracht vind ik dit een prachtig blogje.

 6. Mooi Anneke vooral dat jij er nu wel veel plezier aan beleeft, herinneringen de kop op steken en jij vers van de plant of boom je voeding krijgt. Heerlijk, lieve groetjes Laura:D

 7. O, heerlijk zo’n tuin waar je uit kunt eten 🙂 Toevallig heb ik vandaag ook zaadjes voor radijs gekocht, Hoop niet dat ik te laat ben en dat het op mijn balkon gaat lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s