Iemand met minder werkervaring

brieffffffffffIedere vier weken ben ik verplicht vier sollicitaties te doen, dus ook deze maand deed ik dat weer. Een vacature gekregen van een vriend waarop ik echt mijn stinkende best heb zitten doen en de andere drie andere sollicitaties via de site van het UWV waar ik nog nooit enige respons op gekregen heb dan een mailtje met daarin een verklaarbare reden waarom ze me niet nodig hebben.

Twee uur na het verzenden van mijn sollicitaties kreeg ik van het eerste bedrijf al een afwijzing binnen !!!

Vandaag moest ik me melden bij het UWV omdat ik een jaar werkeloos ben. In de brief stond dat het niet vrijblijvend was met andere woorden verplicht om te komen.
Op de presentielijst bleven echter wel de helft van de namen zonder vinkje er achter. Samen met nog een aantal mensen kregen we voorlichting hoe de regels dan veranderen.

Verplicht om ook een baan onder je niveau aan te nemen en je kan gebeld worden door een werkcoach als ze je ergens kunnen plaatsen.
Ze keek zo de mensen eens aan en zei meteen dat het er in ons geval hooguit een of twee zouden zijn die gebeld zouden worden. Want er is geen werk, zei ze eerlijk.

De sfeer onder de mensen was behoorlijk gelaten, het verhaal dat ze vertelde wisten we allemaal al eigenlijk en na afloop kregen we het nog op schrift mee.
In de brief die we hadden gekregen stond dat we een geldig identiteitsbewijs moesten meenemen een je CV.
Toen de voorlichting na ongeveer 20 minuten afgelopen was en we naar huis mochten, vroeg een van de deelnemers waar we onze CV in moesten leveren.

O zei de dame, dat hoeft niet hoor, dat moeten wCVe standaard in de brief zetten, ook de identiteitsbewijzen werden niet ingekeken.
Nou ja dan maar even lekker de stad in, het werd mooi weer en Gouda, waar ik moest zijn, is een mooie stad om even rond te lopen.

Toen ik ’s middags weer thuis kwam en mijn mailbox opende had ik weer een afwijzing maar dit keer was de reden dat ik niet in aanmerking kwam even nieuw voor me.
Voor deze vacature ben ik op zoek naar iemand met minder werkervaring.

Ik kreeg de neiging om ze op te gaan bellen en te zeggen, joh dan gebruik ik toch maar de helft van mijn ervaring maar ik denk dat ze bedoelde, we zoeken een goedkoper iemand of iets in die geest.
En dan verwachten ze nog dat je gemotiveerd blijft solliciteren.

31 gedachten over “Iemand met minder werkervaring

 1. Nou ja zeg, dat vind ik echt wel te zot voor woorden, Mijn motivatie zou er onmiddellijk door verdwijnen.
  Onze zoon heeft ook dagelijks met de mensen van UWV te maken, Ik krijg zo langzamerhand het idee dat ze zich zelf aan het werk houden. Bureaucratie ten top! BAH!

  1. Nou ik snap heus wel dat er regels en voorschriften zijn die nageleefd moeten worden en ik weet ook dat bij het UWV flink gesnoeid is terwijl er steeds meer mensen zonder werk komen.

 2. Tenenkrommend hè Anneke. Voor mij is het ook één grote bron van frustratie, dat solliciteren.
  Toch wens ik je (net als mijzelf hihi) heel veel succes met het vinden van een baan 🙂

  1. Dat ze er moeten zijn snap ik wel. Maar waarom iedereen vragen een cv mee te nemen, uitgedraaid terwijl alles digitaal gaat, ik had hem voor alle zekerheid ook nog op een stick even gezet. Ze zullen er wel van uit gaan als je geen werk heb, dan heb je alle tijd om dat soort dingen te doen en dat heb ik ook wel maar hou niet van nutteloos werk.

 3. Verschrikkelijk.
  Mijn zoon moest een baan aannemen bij Total (pompstation). Dat deed hij. Hij kreeg complimenten omdat de kas altijd zo goed klopte en hij niet te beroerd was om de boel netjes aan te vegen. Op een avond, twee dagen voor het contract zou aflopen: u bent ontslagen want u pas niet in het team. Zoon was verbijsterd. Later bleek dat de beheerder dat steeds doet. Deze keer had hij er negen ontslagen over twee pompstations. Passen allemaal niet in het team. Het is duidelijk dat hij zo geen verplichtingen hoeft aan te gaan voor werk wat toch door iedereen gedaan kan worden. De reactie van het UWV: tja, het kan wel eens mislopen.

  De UWV kunnen ze net zo goed opheffen. Het is een ergerlijke organisatie die niets positiefs voor werklozen doet.

  1. Ja, ik sprak toevallig iemand die daar werkt of the record en die vertelde wel dat er bij het UWV ook aan alle kante gesnoeid wordt terwijl er steeds meer werkeloze mensen komen. Maar van enige beleleiding is ook geen sprake. En al ik dan zo gisteren die staatsecretaris weer hoorde praten bij P & W dan denk ik ook wel, het ontbreekt aan een beetje realiteitszin. En zeker voor zo’n jonge knul is het waardeloos dat hij geen werk kan vinden natuurlijk.

 4. Je zou er toch een sik van krijgen. Ik hoor ook niets dan negatiefs over het UWV. Ik zit nu bijna een jaar in de ziektewet en geloof het of niet, daar heeft het UWV ook zijn regels voor. Daar ben ik gisteren in een gesprek ook haarfijn op gewezen.
  En dan die afwijzing, te gek voor woorden.

  1. Ja ook dan krijg je er mee te maken, het is niet altijd makkelijk. Ik heb trouwens nog nooit een persoonlijk gesprek gehad met iemand. Alleen per telefoon een keer en de rest alles per mail.

 5. Een hele trieste log van een oudere werknemer die graag aan de slag wilt. Of niet, want nu heb je voldoende vrije tijd. ’t Is toch verschrikkelijk hoe het UWV omgaat met haar kliënten. We hebben er geen woorden voor. Laat je niet uit het veld slaan Anneke. Sterkte en succes. Salu2 A&M

 6. Frustrerend he?
  Dan heb ik nog het ‘geluk’ dat ik geen recht heb op een uitkering, want mijn vriend heeft werk – hoef ik ook niet naar het uwv te luisteren. Maar de afwijzingen blijven binnen stromen, en blijven even vervelend.

  1. Ja noem het maar geluk. Ja het is gewoon waardeloos als je geen werk hebt. Nou ja geen baan dan want werk heb ik genoeg haha alleen ik mis gewoon mijn ritme zo in mijn leven. Jij ook succes met het zoeken en vinden van een baan.
   Waarom blog je in het Engels ?? Wel goed om mijn Engels weer op te halen 😉

 7. Die van minder ervaring herken ik wel. Buiten dat het goedkoper is, is het soms makkelijker iemand met minder ervaring sneller de bedrijfscultuur op te laten snuiven omdat je minder ‘gehinderd’ wordt door eerdere (misschien wel betere) ervaringen.

  Maar voor jou is het GII*&^O*JKH

  1. Ik denk dat zoals jij het beschrijft ook het idee is dat leeft bij veel bedrijven, vandaar zulke mails. Maar waarom zou je gehinderd worden door je kennis. Ze gaan er dan vanuit dat je daar star in zit en ik denk dat het een verkeerde invalshoek is. Denk dat mensen flexibel genoeg zijn om bij een nieuw bedrijf in te werken, ik had daar 3 jaar geleden ook totaal geen moeite mee. Je kan het dan nooit goed doen, bij de een heb je te weinig ervaring en bij de ander te veel. Gooi het maar in mijn pet. Ze mogen gewoon niet zeggen, je bent te oud of te duur, dat zou ik nog het minst vervelende vinden.

   1. Het heeft niets te maken met flexibel zijn. Iemand die lang binnen de zorg heeft gewerkt kan vaak niet goed wennen in het bedrijfsleven en vice versa. Cultuurverschillen en zo. Ik heb daar al zo veel mensen op af zien knappen.

    1. Dat zou kunnen maar bij voorbaat dan al iemand uitsluiten? Je moet ook wel een kans krijgen natuurlijk. Ik had nog nooit in de zorg gewerkt en ging werken op een kraamzorgkantoor. Inderdaad een heel andere sfeer dan in het bedrijfsleven maar ik kreeg de kans en het ging zonder moeite goed. Maar goed er zullen er natuurlijk zijn waarbij het misgaat. Hangt ook van iemands instelling af.

     1. Maar als er nou 200 mensen solliciteren en 10 voldoen volledig aan de eisen, dan heeft rest het nakijken en pech, want dan wordt er niet in een mogelijke oplossing gedacht maar gaat men voor gemakkelijk. Het zij zo. Voor jou niet leuk. I know.

      1. Ja als het zo was zou ik er vrede mee kunnen hebben hoor maar Rianne dat is niet zo. Ook als ik bij die 10 hoor die volledig aan de eisen voldoen word ik nog niet uitgenodigd omdat ik mijn leeftijd tegen heb.Heb gesolliciteerd op banen die precies aansloten bij mijn profiel en mijn capaciteiten. En daar is gewoon niet tegen te vechten. Hoop dat je niet in de situatie komt dat je geen werk hebt want dan zou je ook anders praten dan nu. En ik snap best dat bedrijven voor “makkelijk”gaan en dat er gewoon weinig werk is en veel mensen zonder werk. Maar juist dat werkende mensen er zo over denken stoort mij heel erg. Discussie gesloten.

 8. Zit je al weer een jaar thuis joh? Nou ja, jij hebt dus weer een verplichting achter de rug ……….. En afwijzingen? Ik weet er alles van ………… de snelste heb ik wel eens binnen 10 minuten in mijn mailbox gehad : ze zochten mensen met ervaring , en dat terwijl ik in precies datzelfde werk ruim 10 jaar ervaring had!! ….. ik kreeg ook wel eens te horen dat ik over gekwalificeerd was …… Eigenlijk verbaas ik me niet meer zo snel ………. heb alle smoezen al één of meerdere keren gehoord in al die jaren ………..

 9. Dit is toch wel echt van de gekken zeg… maar ze hebben ongetwijfeld een reden en ik denk ook dat je gewoon te duur bent. En van het UWV moet je het ook niet hebben, dat hoor ik om me heen ook genoeg.
  Ik hoop echt dat je toch snel iets vindt, dit is echt frustrerend. Je zult je niet vervelen maar voor jou is het nog lang niet de bedoeling om thuis te zitten. Ik wens je maar weer succes!

  1. Nee ik zeg altijd ik ben baanloos, niet werkeloos en als ik deze winter nog baanloos ben ga ik zeker wat zoeken op het gebied van vrijwilligerswerk maar goed natuurlijk liever een baan waarmee ik mijn eigen kostje kan verdienen.

 10. Dit is werkelijk NIET normaal! Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt? Op zo’n manier kun je het nooit goed doen. Ik kan me voorstellen dat je in staat was te bellen. Arme jij…en je verdient het zo.

  1. Ja ik denk niet dat ik het meer verdien als een ander maar wil het wel graag haha. Het lijkt wel of ik overal mensen tegenkom momenteel die zonder werk zitten van mijn leeftijd of jonger ook nog die niet meer aan de bak komen. Het is gewoon de tijd ook die tegenwerkt. Ik blijf gewoon hopen op ooit en zo niet, dan is het maar zo.

 11. Lieve Anneke wat moet dit enorm frustrerend voor je zijn, en je motivatie zal toch op zo’n manier tot het nulpunt dalen.
  Ik wens je toch heeeeeel veel succes en hoop niet dat je de moed opgeeft om een baan te vinden!.. “de aanhouder wint ???”….

  Liefsss, Hanny

  1. Ach meestal bekijk ik amper de afwijzigingen maar soms dan baal je er weer zo van omdat je gewoon zo graag weer wil werken. Maar goed. Ik geef inderdaad de moed niet op want je weet het maar nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s