Het recht van de sterkste

waterhoentje2Op mijn fietstochtje door de polder was ik weer een keer getuige van het recht van de sterkste en wel bij de waterhoentjes.

De eieren die pas nog ijverig bebroed werden waren uitgekomen en dat had drie prachtige kleine zwart met rood drijvende bolletjes opgeleverd.

Moeder en vader waren druk bezig om eten te zoeken, een zo’n jonkie zwom met moeder mee om als eerste aan de beurt te zijn terwijl zijn twee broertjes of zusjes in het riet zaten te wachten tot ze gevoederd werden.

waterhoentjes 3Een prachtig gezicht, toen Pa Meerkoet over het weiland naar de twee wachtende hoentjes kwam zag ik haantje de voorste vaart maken in het water en weer als eerste zijn bekje open sperren om eten te krijgen en dat lukte.

Het recht van de sterkste gold hier ook al duidelijk en dat was ook te zien want terwijl de twee andere een beetje bangig in het riet zaten zwom nummer drie al krachtig mee en maakte dat hij of zij als eerste stond bij de voedseluitdeling.

Ik wil het waterhoenniet weten maar ik weet het wel dat van deze drie er minimaal twee te prooi zullen vallen aan reigers/snoeken/ratten en daarom zal het ook wel nodig zijn om sterk en slim te zijn om in deze “struggle for life” te overleven.

13 gedachten over “Het recht van de sterkste

 1. Een mooi logje en mooie foto’s! Ja ik denk dat je zeker gelijk hebt dat het recht van de sterkste ook in de natuur geldt! Een zonnig weekend!

 2. Mooi omschreven de natuur heeft zijn eigen wetten en wie weet staat hier later een log dat ze het alle 3 hebben gehaald 😉

  Mooie foto’s ook !

  Fijn weekend gr Laura

 3. Ja, je blijft met het leven geconfronteerd worden, ook als je het liever overslaat.. Ik kan me heel goed in jou verplaatsen. Meestal (ik tenminste wel) verplaats me altijd in de verliezer, misschien zouden we ons ook in de winnaar moeten kunnen verplaatsen, al betwijfel ik of dat iets oplevert.
  Mooie foto’s Anneke! Fijne zondag nog en liefs
  Kakel

  1. Als je die dopjes zo ziet drijven in de sloot wil je dat niet maar goed ook die dopjes worden weer groot en zouden ze allemaal blijven leven dan ging het ook niet goed. Ja dat heb ik ook met sommige programma’s de underdog is meestal favoriet. Jij ook een zonnig en fijne zondag Mirjam.

 4. Je moet er maar niet bij stilstaan dat twee van de drie opgevreten zullen worden. Ik kijk ook niet meer naar de jonge koolmezen in de boom, want ik zie de ekster al loeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s