WE300 Indrukken

Sinds kort ben ik weer penningmeester bij het jeugdwerk bij ons in het dorp, maar ik had geen zin meer om alle vergaderingen bij te wonen.

Maar een leuk project om een grote show te organiseren bracht me toch weer terug bij de vergaderingen en ik moet zeggen, eigenlijk is het best wel weer heel erg leuk.

Het is een gemêleerde groep mensen waarbij heel veel middelbare scholieren die enthousiast meedoen, leuke ideeën hebben die aansluiten bij de doelgroep waar ze zelf nog niet zo lang geleden bij hoorden.

Laatst ging het praatje over  Nederlands, ze vonden dat  moeilijk.  Ik vroeg of ze wisten welk woord -tenminste in de mailtjes die ik krijg-dom blondjehet vaakst fout geschreven wordt.  Ze wisten het niet dus ik zei : Betekent/d .
Met een D of met een T vroeg ik dus, de meningen waren verdeeld en een blond meisje keek op haar telefoon Googelt  en zei met een D. Dus ik vroeg altijd?  Ze tikt het nog een keer in en zegt met een T mag het ook, redelijk schaapachtig waardoor mijn idee over haar was:  Dat is een echt dom blondje, ze denkt er niet eens over na.

Bij de voorbereiding voor het project zat zij in de werkgroep en er moesten nog posters gemaakt worden, nou vind ik dat heel leuk en zij wilde ook mee helpen en heel eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in.

Maar ze kwam, zag en overwon want eenmaal samen bezig had ze echt leuke ideeën en leerde ik van haar dingen, terwijl zij op haar beurt van mij weer dingen leerde die ik wist.

Zo kwamen we samen tot een heel leuke poster en opnieuw dacht ik, zo zie je maar Anna, niet meteen iemand in een hokje plaatsen en eerst verder kijken.
Geschreven voor de WE300 van Plato meer verhalen op:
http://platoonline.wordpress.com/

35 gedachten over “WE300 Indrukken

 1. Een rake WE. We oordelen allemaal wel eens te snel. Over de spelling van de hedendaagse jeugd zou ik een boek kunnen schrijven. Zelfs docenten maken tegenwoordig taalblunders. Heel triest.

 2. die D/T kwestie is ook lastig, ik denk dat hierin de meeste fouten gemaakt worden.
  zelfs in officiële stukken in de krant of op internet gaat het nogal eens fout.
  mooie we

  1. Ja het is mij ook wel eens overkomen en zelfs op de voorpagina van de krant, niet zo best dus. En dat is dan niet dat ik het niet weet maar gewoon overheen kijk of zo, niet goed genoeg terug gelezen.

 3. Die D en T is onderhevig aan twee basisregels (het kofschip) en de stam + t regel. Zo moeilijk is dat toch niet?. Enfin, ondertussen beschrijf je toch heel duidelijk dat er meer is dan taal en dat jullie toch een heel inspirerend clubje vormen (je stukje bevat zes keer het woord leuk en dus moet het dat ook beslist zijn ghegheghe) .
  Dus alles bijeen een mooi stuk met (ook voor ons) een wijze les.
  Dank je wel.

  1. Je hebt helemaal gelijk, eigenlijk las ik het terug en dacht het ook maar niet geteld. Ik heb het soms ook met mijn stukken voor de krant dat ik soms vaak eenzelfde woord gebruik, dat lees ik altijd hardop nog een keer dan valt het meestal op. Zou ik dus met mijn blogs ook moeten doen ;). Ik was echt geschrokken hoe slecht die meiden die toch allemaal echt een beetje havo/vwo doen zo slecht wisten wanneer en hoe de d of t gebruikt moet worden en van de naamvallen snapten ze helemaal niets zeiden ze. En het is inderdaad een fijne club mensen van verschillende leeftijden en zeker die jeugd die toch vrijwillig zo meedoet is om te waarderen. Ik heb in de krant op de voorpagina ook een keer een d/t fout gemaakt en ook nog in de titel. Deze week zag ik dat het bedrijf waarover het ging dit artikel ook nog een keer op Facebook had gezet als een soort reclame voor hun bedrijf en weer kreeg ik datzelfde gevoel van schaamte dat ik kreeg toen ik de krant destijds in mijn brievenbus kreeg. Stom…… en niet meer te corrigeren.

   1. Maar dat overkomt iedereen, mij ook hoor. Alleen bij Marja zal het niet meer snel gebeuren want die verzoekt om correcties en als je dat doet, ga je volgens mij dubbel zo goed je stukjes nakijken. Ik ben meestal wat slordiger.

    Het leuke van dit stukje is dus: je ziet door de minder leuke dingen toch weer het positieve. En daarnaast corrigeer je je eigen gedachten. Dat doe je wel vaker en altijd op een strikt eerlijke wijze, ook naar jezelf toe. Dat laatste vind ik zo mooi aan jou.

 4. Prachtige indrukken over de levenslessen waar wij met zijn allen nooit te oud voor zijn om daarvan iets op te steken.

  En geloof een HHH
  Dat hele D/T verhaal lap ik aan mijn laars
  En dan leef je makkelijk!
  Want wie zoiets heeft uitgevonden is het ALLERSTOMST!

 5. Ja oordelen doen we allemaal en jij hebt er een hele mooie WE aan gewijd, ook getuigd het van karakter dat je schrijft dat je het mis had en zelfs een leuke samenwerking, waar zij van jouw leerde en andersom, Respect !

 6. De deetjes en teetjes blijven probleemkinderen van onze taal. Geen mens die het altijd foutloos doet. Ik pak nog wel eens het groene boekje bij gevallen als: heb ik gedoucht of gedouched?

 7. Tja, met een d heeft het een andere betekenis dan met een t; soms haal je de juiste bedoeling uit de context. Ik kwam eens een fout tegen in een teletekst-berichtkop met bedreigd/t: dat maakte het verschil tussen dader en slachtoffer en het stond er precies verkeerd
  Foute spaties maken ook zo’n domme indruk – dat is vaak een fout van de spellingchecker, maar als je niet de kennis hebt om dat op te merken…?
  Leuk verhaal, dat me doet terugdenken aan stagiaires die ik begeleid heb. Daar zaten grote verschillen in, en ik heb beide kanten op mijn eerste indrukken moeten herzien… Meestal ging het prima.

  1. Ik had het inderdaad ooit op een voorpagina van de krant een artikel geplaatst waarin stond “huppeldepup” beloont wat natuurlijk heel iets anders betekent dan “huppeldepup beloond” een stomme fout en als dat dan nog in grote letters voorop staat dan baal ik daar wel van. En ook een beetje dat de redactie het niet gezien heeft 😉

 8. Oh Nederlandse taal, wat zijt gij schoon… zei mijn vader vroeger altijd als we eens iets verkeerd spelden of zeiden :-). Hij vond het heel belangrijk dat we ons Nederlands goed leerden.
  Leuk dat je het tijdens jullie samenwerking toch wel goed kon vinden met dat blondje!

  1. Ja het was gewoon gezellig nog ook zo. En ook al is ze nog veel jonger dan mijn zoon, opeens als je zo bezig bent valt ook leeftijd weg. Ja die taal is voor velen een probleem voor mij ook soms hoor. Vroeger werd ik Juffrouw van Dalen genoemd omdat ik altijd met de Dikke van Dalen liep te slepen op mijn werk 😉

 9. Hé, wat leuk, dat je toch weer in de jeugdbeweging bent gestapt ……. het bloed kruipt waar het niet gaan kan hé ?
  Trouwens, mijn Nederlands is ook niet zo best, en d/t doe ik ook nog al eens fout, iets wat ik helemaal niet leuk vind, maar ik snap het gewoon niet.
  Maar als ik jongelui zie schrijven dat ze wagten …… dan schrik ik wel.

 10. Dapper om het te schrijven. Je hebt er zeker van geleerd. Spelfouten maken we allemaal. Meestal zijn het slordigheidsfoutjes, waar ik mee kan leven. Spelfouten omdat mensen de regels niet weten, vind ik stom, maar ik kan er mee leven. Ik ken iemand die dyslectie heeft, maar elke keer weer een geweldig blog weet te schrijven, Die heeft tenminste lef, daar kunnen velen nog wat van leren. Leervol blogje, Anneke, liefs, en een fijn weekend 🙂

  1. Dank je wel, ja zo kom ik mezelf soms gewoon weer even tegen op zo’n manier. Maar ik zie ook dingen over het hoofd maar meestal zie ik wel taalfouten en als het er heel veel zijn merk ik dat ik niet meer op het verhaal let maar alleen die fouten maar zie en de draad kwijt raakt. Taal is en blijft lastig.

 11. Leuke WE, tja die spelling. Tranen met tuiten vroeger als je niet kon spellen. Tegenwoordig hoef je niet zo erg meer te letten op spelling, maar ik kijk nog steeds met kromme tenen naar de verkeerde d of t (beroepsdeformatie). Prachtige zin: “eigenlijk is het best wel weer heel erg leuk.” Je laat er je twijfels heel duidelijk in zien en ook dat het je heel erg meeviel, zelfs leuk vond, om weer in het vrijwilligerswerk te stappen.

 12. Met het lezen van blogjes hecht ik niet zóveel waarde aan de spelling, als de inhoud maar goed is en dat is het bij jou zo wie zo .
  groetjes, Ria

 13. Mooiiiii en zinvol verhaal ook. Even weer bewust worden van dat het ‘iemand in een hokje plaatsen’ iets is dat we eigenlijk allemaal (ON)bewust doen terwijl dat eigenlijk niet zou moeten.

  Spelling is soms tenenkrommend inderdaad, ik stoor me er maar heel zelden aan nav bovenstaande en daarbij kunnen er ook fouten ontstaan door het te snel willen typen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s