Geuren

lathyrus1Toen ik vanmorgen door de polder fietste zat ik zo te denken aan het WE300  woord, ik rook het net gemaaide gras en ik kreeg meteen inspiratie waarover mijn WE zou moeten gaan.
Want wat is er heerlijker om het zalige aroma van het pas gemaaide gras te ruiken of het liefst ’s avonds met lekker warm weer het gedroogde hooi te ruiken dat de boeren aan het binnenhalen zijn.

Ik ben toch een snuiver en dan in de goede zin van het woord. Als ik ergens loop op straat en er staan bloemen in tuinen moet ik me soms echt bedwingen om niet even te gaan snuffelen aan de planten.
Een enkele keer doe ik het gewoon en dat leverde me van mijn zoon wel eens zo’n gegeneerde blik op van ma ben je nou helemaal gek, je gaat toch niet in andermans tuinen staan snuiven.

Maar ik vind het gewoon fijn en mijn tuin bevdaglelieat dan ook veel planten met lekkere aroma’s zoals de sering, de daglelies en dit jaar zelf opgekweekt vanuit zaadjes de lathyrus die uitbundig groeit en bloeit tegen de piramide die ik er voor gebouwd heb.
Op een warme april/mei avond (ja die bestaan echt) als ik in de tuin zit en dan opeens de seringenlucht als uit het niets me verrast.

Even mijn handen door de lavendellathyrus halen, er aan ruiken of in zakjes verpakken en ergens ophangen.
De muntplanten die zo zalig ruiken maar nog lekkerder smaken, zo groot nu dat ik iedere dag wel een kop thee er van kan drinken.

En zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.
Ik heb de luxe van overdekte waslijnen en wat is er heerlijker dan ’s avonds onder mijn buiten gedroogde lakens, die kostelijke lucht op te snuiven om daarna naar dromenland te vertrekken.

Meer verhalen WE300 bij Plato:
http://platoonline.wordpress.com/2013/06/21/de-paragnost-en-een-nieuwe-we-300/

42 gedachten over “Geuren

 1. herkenbaar dit blog.
  wij hebben een sering die iedereen bedwelmt.
  helaas heb ik vreselijk last van hooikoorts en kan daardoor niet zo heel goed ruiken, maar deze sering ruik ik prima!

 2. Dat zijn heel wat lekkere geuren die hier voorbij komen. Mooie WE en zeker met die bijbehorende foto’s. Erg leuk.
  Je stukje deed me even denken aan de vlierbes. Die heeft nu witte bloemen en die ruiken heel sterk. Ik vind het een heerlijke geur en als je s’ avonds buiten zit kan ik daar echt van genieten. Allemaal herkenbaarheid dus.
  Nu die temperaturen nog maar een beetje omhoog 🙂

 3. Bloeit de lathyrus al bij jou? Bij ons nog niet ;-( Misschien dat ik aan de jouwe mag komen snuiven, want ze ruiken zo lekker. Net als idd gemaaid gras. Waar ik ook een zwak voor heb ik bandenplaklijm en wasbenzine. Héérlijk! Een bijzonder geurige WE!

  1. Ja de lathyrus bloeit hier volop. Ik had ze wel voorgekweekt in mijn kasje 😉 En ja hoor je mag komen ruiken. Toen ik zwanger was rook ik altijd aan de bak met aardappelen met grond er aan. Ging ik echt de kelder in om het helemaal op te snuiven. Waarom ik weet het niet. Soms doe ik het nog 😉

 4. Ik schreef dat je een toppertje van een WE300 had geschreven.
  Is de vorige reactie niet goed door gekomen?

 5. Ben jij ook al zo’n geurenmens? En inderdaad zelfs de lucht van drogende in de wiod wapperende lakens is heerlijk. Diep snuiven in het bos, geweldig.

 6. Heerlijk die geuren die je allemaal beschrijft, helemaal mee eens!
  Wij hebben in het voorjaar de hyacinthenvelden die je ruikt zodra je de deur uitstapt, ook zo’n heerlijke geur!

 7. Oh ja, seringen! Heerlijk. Helaas vorig jaar noodgedwongen gesnoeid in onze tuin, dus dit jaar maar een stuk of zes bloemen. Hopelijk toch volgend jaar een beter resultaat.

 8. De seringen in je verhaal brengen me terug langs het tuinpad van mijn grootvader, waar witte en lila seringen stonden: heerlijk!
  Het pas gemaaide gras sluit aan bij een “running gag” bij ons – een vriendin schreef ooit een gedicht met daarin de zin: “en de geur van pas gemaaid hooi”. We hebben haar toen geprobeerd te overtuigen, dat pas gemaaid gras nog geen hooi is, en hooi niet pas gemaaid kan zijn…

  1. Je hebt gelijk haha. En het ruikt ook heel anders, pas gemaaid gras of hooi dat geoogst wordt. Ja seringen heb ik ook goeie herinneringen aan van vroeger, vandaar mijn boom in de tuin.

 9. Voorjaars- en zomergeuren… heerlijk! Ik heb het ook als ik door zo’n bloemencentrum loop, even langs de kruidentuin… even ruiken en soms proeven. Muntthee, wauw!
  We hadden toen ik klein was (zoals op de foto), twee seringenbomen (blauw en wit) in de tuin, die volop bloeiden als mijn grote broer jarig was. Hij is al weer 20 jaar geleden overleden, maar seringen brengen hem elk jaar weer terug.
  Een heerlijke WE!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s