Eiwerpen

menp3Het afgelopen jaar deed mijn zoon met zijn vriend mee met een wedstrijdje eiergooien/vangen hier in ons dorp.
Ze wonnen en verbeterden het record dat al heel lang op 47 meter stond met 5 meter.
Op internet hadden ze gezien dat er ook een echt officieel Nederlands Kampioenschap Eiwerpen gehouden werd in Makkum en eigenlijk min of meer voor de grap schreven ze zich in.
Een paar keer werd er geoefend door de mannen en afgelopen zaterdag was het zo ver dat er afgereisd kon worden naar Friesland.

Natuurlijk ging ik mee en de ouders van zijn eiwerpmaatje ook met nog een aantal vrienden.
Best een eind rijden voor ons naar Makkum via Noord-Holland over de afsluitdijk want het ligt net aan de andere kant van de afsluitdijk.

Een mooie dag zaterdag en we waren goed op tijd in Makkum. Lekker op een terrasje wachten op wat er ging komen. Het ging er menp7heel anders aan toe dan bij ons de wedstrijd, het werd opgebouwd met 5 meter verder gooien per keer. En tussendoor waren er allerlei andere ei-gerelateerde spellen zoals het Russisch Eiroulette, Trebuchetwerpen en de Eistafette. Wel leuk om te zien die spelen maar het was tussen het gooien door wel steeds heel lang wachten zo, soms meer dan anderhalf uur voordat ze weer aan de beurt waren en zeker de eerste worpen waren niet heel eIMG_7219rg boeiend.
In Friesland is dit best populair, heel veel kaatsspelers doen mee aan dit gooien. Met hun sport zijn ze gewend om ver en zuiver te gooien en te vangen en dat was te zien ook.

Maar goed ondanks het feit dat de mannen geen ervaren gooiers/vangers waren deden ze leuk mee, eindigden bij de 6 laatste teams en behaalden zelfs nog een 3e plaats. Dus niet verkeerd eigenlijk.

Aan het einde van de middag was er nog gelegenheid om te proberen het wereldrecord van 71 meter te verbeteren, NK Eivangendat lukte ze natuurlijk niet maar ze gooiden wel een mooi persoonlijk record van 62,5 meter en dat was de een na verste afstand die door een team gegooid werd op deze dag.
Maar uitblinker was een Fries team dat het Wereldrecord verbrak met ruim 2 meter en maar liefst 73,77 meter overbrugde. Een heel knappe prestatie.

Ach en tussendoor gingen we maar Makkum bekijken, een leuk oud vissersstadje, aardig toeristisch met veel terrasjes en eettentjes en natuurlijk het beroemde Makkums aardewerk. En op een mooie zonnige dag is het dan ook wel weer om door te komen.

8 gedachten over “Eiwerpen

  1. Wauw!! Wat een afstand! Ik ben al blij als ik het ei heel uit de koeling haal en naar het pannetje krijg zonder onder de smurrie te zitten haha.
    Nooit geweten dat hier een heuse wedstrijd aan verbonden was. Leuk om te lezen. En natuurlijk ook gefeliciteerd met een mooie 3e plaats.

    1. Dank je wel, hier in het dorp doen ze het al jaren net voor de Pasen, dat is geen officiële wedstrijd, dit dus wel. Ik wist het ook niet hoor voor dat die mannen er mee kwamen.

  2. Zo dan, derde!! Dat is wel een hele mooie plaats lijkt mij, tenzij er maar 3 teams mee deden 🙂
    Nou ja, je hebt in ieder geval een leuk dagje gehad in het Friese land .

    1. Het is een heel eind inderdaad hoor om te gooien en dan ook nog eens om te vangen, zo’n ei komt toch hoorde ik daar vertellen met ruim `120 km op je afvliegen van zo’n afstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s