Buienradar

buitenradarWat is ons leven eigenlijk heel erg veranderd met de komst van de buienradar.
Ik kom tegenwoordig nog weinig mensen tegen die naar de lucht kijken om te zien of er regen of een onweersbui komt maar klik, klik, klik op de smartphone en ik weet precies hoe laat ik kan gaan fietsen om niet nat thuis te komen. Bijna op de minuut kan ik zien wanneer ik mijn ramen dicht moet gaan doen omdat het gaat regenen.

Is dat leuk ??

Ik ontken niet dat het voor bepaalde evenementen heel handig is om te weten dat er windstoten komen die een tent mee kunnen nemen om ongelukken te voorkomen. En zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken waarvoor het makkelijk is.

Even terug in de tijd:

Na een week Huttendorp, vrijdagochtend, alles opgeruimd, ik ben doodmoe na een week net zulk warm en drukkend weer als de afgelopen dagen het geval was.
Ik moet naar een dorp 10 km verder op, heb geen auto dus de keuze is met de bus of fietsen, ik kies voor het laatste.

Ik voel me helemaal relaxed worden, de drukte, de stress, de blijheid dat alles weer goed is gegaan, alles valt van me af en ik fiets tussen de weilanden door en geniet met volle teugen.

Op de terugweg zie ik “de lucht groeien” zoals ik dat geleerd heb van mijn vader, de natuur wordt heel stil. Ik probeer sneller te fietsen maar ik red het niet en de onweersbui die eigenlijk al heel de middag dreigde barst los.

Het is zo warm dat de regen die valt heerlijk verkoelend is, eigenlijk geniet ik nog meer dan op de heenweg. Alleen bij onweerluchteen weg met aan beide kanten bomen, midden in de polder voel ik me toch wel een beetje klein en angstig als het gaat onweren en vuren.  Tenslotte is me altijd verteld bij onweer niet onder bomen te staan, lopen, fietsen en zorgen dat ik niet het hoogste punt in de polder ben. En ik weet dat het geen onzin is.
En toch zit ik in mezelf zingend op de fiets en geniet van de luchten, de regen en zelfs van de onweer.
Als ik thuiskom ben ik doornat maar ik voel me super.

Buienrader, handig en makkelijk maar soms toch jammer dat we nooit meer naar de lucht kijken hoe buien ontstaan en toch onverwacht overvallen worden doordat de bui sneller komt dan we gedacht hadden, dat kan zo mooi zijn.

 

Plaatjes internet.

24 gedachten over “Buienradar

 1. Ik kijk eigenlijk nooit op buienradar, maar wel naar de lucht. En verder gewoon afwachten wat het weer doet. Jammer genoeg woon ik in een huis omgeven met metershoge bomen, dus vanuit mijn kamer heb ik niet veel “lucht” om te bekijken. Maar tussen het gebladerte door, kan ik wel zien of er een dikke donderbui aankomt, of een prachtige rode lucht bij ondergaande zon ofzo. En inderdaad als een onweersbui heel dreigend boven ons dorp hangt, zou ik die bomen wel weg kunnen kijken……

  1. Ja dat is jammer dan, nou ik kijk ook niet zoveel naar buitenradar hoor, als ik het vanmiddag gedaan had zou ik waarschijnlijk thuis zijn gebleven terwijl het maar een buitje van een kwartiertje was. Even schuilen en ik kon weer verder fietsen.

 2. Mooi onder woorden gebracht! Vanaf klein kind tot nu,kijk ik vaak naar de lucht…ik héb er iets mee.ik gebruik buienradar alleen als hulp waar de buien zitten,om dan vervolgens op mijn fiets de polder in te gaan. Natuurlijk gewapend met een camera!

 3. Ik doe beiden. Maar ik vergeet ook best wel vaak om op buienradar te kijken, gewoon omdat je dit vroeger inderdaad niet had en het nog niet in mijn “systeem” zit.
  Afgelopen zaterdagnacht liepen mijn collega’s en ik ook door de regen om op ronde te gaan en dat was heerlijk, zo zonder jas.

  1. Ja daarom ook, ik had vanmiddag, was op een winkelcentrum toen het regende dus ik dacht loop nog een rondje winkels en daar vond ik hele mooie afgeprijsde sandalen. Dus dacht ik had ik naar buienradar geluisterd was ik thuisgebleven. Was wel goedkoper geweest haha.

 4. Heb je mooi beschreven Anneke alleen zou ik bij onweer harder trappen daar heb ik respect voor 😉

  En veelal kijken wij nog naar de lucht omdat de voorspellingen niet altijd kloppen *ik heb geen buienradar* van de gewone weersvoorspelling 😀

  1. Klopt Laura vandaar dat ik ook schreef dat ik het wel wat angstig vond om met onweer te fietsen en zeker onder bomen. Maar kon geen kant op toen. Vorig jaar zijn hier vlakbij in Kinderdijk twee mensen getroffen door de bliksem die daar liepen te wandelen. Het is echt niet zonder gevaar.

 5. Ik heb regelmatig meegemaakt dat ik uitstapjes niet maakte vanwege de door buienradar voorspelde regen die er aan zou komen. Achteraf blijkt dat dan helemaal niet juist. Ik kijk ook liever gewoon naar de lucht dan op zo’n appje, das veel betrouwbaarder…

  1. Daar heb je gelijk in, ik blijf er ook niet meer voor thuis, tenslotte smelt je niet van regen zei mijn moeder vroeger altijd (een beetje smelten mag trouwens wel haha)

 6. Nou, ik kijk nooit naar buienradar. Ik heb ook geen auto, geen agenda en geen mobiel. En toch leef ik. Sommigen zullen het niet kunnen begrijpen maar a. het lukt, b. het lukte mijn voorouders ook en c. het ontbreken van al die apparaten maakt het leven heerlijk rustig.
  Ik ben vast een heel afwijkende diersoort.

 7. Nou ik kijk wel naar de lucht,zo zag ik zaterdag nog een mooie rolwolk aan komen rollen(zie blog) en ’s nachts heb ik naar de lichtflitsen gekeken.Wij houden de boeren meestal in de gaten,ruik je bv gierlucht dan gaat het vast regenen.We luisteren wel naar de scheepsvaart weerberichten.

 8. Ja, zo is het eigenlijk hé, de computer (en dus ook buienradar) bepalen ons leven als we niet uit kijken.
  Toen we vorige week naar Vianden gingen, kwam ik er in België achter dat ik mijn smartphone op de salontafel had laten liggen, en mijn zus had tegen haar gewoonte in haar laptop eens thuis gelaten. Ik heb genoten, ook van de regen, maar vooral zo zonder dat internet!

 9. Maar buienradar laat niet zien hoeveel regen er in een korte tijd valt. 😉 (mijn blogje te water)
  Want als ik had geweten dat het zoveel ging regenen had ik wel even anders gedacht. Er waren zelfs mensen die tegen mij zeiden, dat je met regen gaat rijden.. Toen moest ik lachen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s