Hooibouw anno toen

IMG_8233Bij ons in het dorp is een klein museum gevestigd in een oude boerderij waarbij een deel bestaat uit oude ambachten en een deel uit oude gebruiksvoorwerpen van het boerenbedrijf van zo na de oorlog of misschien nog wel vroeger. Compleet met “theetuin” erbij goed om eens een middagje te vertoeven.

Er is ook een club mensen in ons dorp die zichzelf de Poldertuffers noemen die oude tractoren, of trekkers zoals ze meestal genoemd worden en oude gebruiksvoorwerpen zoals grasschudders, grasmaaien met een maaiboom zoals het vroeger ging bewaard hebben.

IMG_8247Met elkaar organiseerden ze vandaag een ouderwetse hooibouwdag, ongeveer zoals het er aan toe ging in de tijd na de oorlog en daarna voordat de mechanisatie zijn intrede deed.
Het gras werd toen ook gemaaid als het langer was omdat anders het hooi niet opgestoken kon worden op de aanhangwagens.

Het IMG_8274museum is een km of 5 bij mij vandaan en vanmorgen al fietsend daarheen gingen mijn gedachten naar die tijd van de hooibouw van toen, de tijd dat mijn vader nog bij de boer werkte en het dus ook met hooibouwtijd heel druk had.
En zelfs ook nog bij andere boeren ging helpen met hooibouwen om wat extra inkomen te hebben wat goed uitkwam voor een gezin met 5 kinderen.

Ik denk voor mijn vader heeIMG_8288l zwaar werk maar voor ons was het een heel leuke tijd, we gingen al snel ook meehelpen, het hooi dat weggewaaid was met de hooirijf bij elkaar harken, het hooi opsteken of op hoppers zetten zodat het beter droogde en natuurlijk het mooiste boven op een voer hooi meerijden naar de boerderij om het in de hooiberg te brengen.

Het meerijden op de trekker en soms zelfs een stukje mogen rijden toen ik wat ouder werd op de trekker. Zo krap werd er toen nog niet gekeken.
Een leuke tijd, in de hooischuur van de hanenbalken afspringen in het hooi, wat was dat leuk en ook wel spannend.

IMG_8291Aangekomen bij de boerderij waar dit evenement plaatsvond zag ik opeens een zoon staan van de boer waar mijn vader ooit werkte. Hoe toevallig kan zoiets zijn. Even met hem en zijn vrouw staan praten, ook hij boerde al niet meer en geen van zijn kinderen was hem opgevolgd zodat zijn boerderij door een ander was overgenomen.

Leuk zo’n gesprek met hem ook over hoe het er toen aan toeging.
Het was heerlijk weer en wat een schitterende luchten waren er te zien zo midden in de polder. De belangstelling was heel groot voor dit oude ambacht.

Zittend op een stoel, kijkend naar de trekkers die druk aan het werk waren, zag ik opeens een klein meisje zitten op eIMG_8268en trekker en ik voelde me opeens weer zo oud als zij dat ik ook mee mocht rijden met mijn vader op de trekker. Pure nostalgie, ik weet het maar het was wel een harde tijd voor mijn vader (denk ik ) maar ook wel een heel leuke tijd die ouderwetse hooibouwtijd.

Nu gaat het heel anders, voeren hooi zie je niet meer, hooibergen zijn verdwenen en zo ziet het er uit als deze foto, praktische zwarte rollen in het weiland.  “De nieuwe tijd, net wat u zegt maar het maakt me soms melancholiek” om te spreken met Wim Sonneveld.IMG_7048

10 gedachten over “Hooibouw anno toen

 1. Hooitijd ja ik ken het en mocht ook wel eens mee op de trekker. Spelen met Petie op de hooizolder in de winter. Heerlijke onbezorgde tijd. Waar is de tijd gebleven?
  groetjes, Ria

 2. Nou Anneke, hiermee grijp je de HHH rechtstreeks in zijn hart.
  Hoewel ik een hekel had aan hooi ( het kriebelde altijd zo, vooral als je bezweet was ) geurde het heerlijk.
  Tarwe (jawel, nog in schoven) Vlas, Karwei en Kapucijners werkte voor mij wat makkelijker.
  En het meisje op de spatbord van de trekker, hoorde ik onlangs nog zeggen dat zij dat zo mooi vond. Het was mijn dochter die ’s morgensvroeg met mij mee mocht naar de groentenveiling om een paar wagens met uien weg te brengen.

  Mooi nostalgische blog!
  Dank je wel daarvoor.

  1. Graag gedaan, zo zie je dat zulke dingen meer blijven hangen dan een mooi cadeau hoe blij ze daar ook mee zijn. ’t Zijn vaak de kleine en persoonlijke dingen die het doen en in de herinnering blijven. Ik weet het nog na zo’n 50 jaren dat ik dat zo bijzonder vond.

 3. Dat waren voor mij als kind de mooiste vakanties: in de hooitijd logeren op de boerderij. Geen trekker, maar mennen met paard en wagen. Nostalgie….. heerlijke herinneringen!
  Mooi blog, Anneke met erg leuke foto’s!

  1. Ja dat was nog voor mijn tijd paard en wagen, hoorde trouwens wel dat al deze werktuigen oorspronkelijk ook voor het gebruik van paarden gemaakt zijn en later omgebouwd om met tractoren te kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s