Fotograferen

Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg ik de camera van mijn overleden broer, mijn zus had hem eigenlijk gekregen maar zij mPluim hangendaakt nooit foto’s en wist dat hij dan gewoon ergens bij haar in een kast terecht zou komen dus gaf ze hem aan mij. Een Canon camera met een Sigma 80-200 mm lens er op. Een prachtige camera en mijn broer had hem nog maar een paar maanden voor zijn overlijden gekocht.

Zelf had ik net ook een nieuwe andere camera gekocht een Sony CX dus had ik opeens de luxe van twee goede camera’s.
Maar de praktijk leert dat ik eigenlijk altijd mijn Canon gebruik, sterker nog als ik een keer mijn andere camera meeneem moet ik heel erg wennen aan het kijken op een schermpje. Kijken via een zoeker vind ik veel makkelijker en je ziet gewoon meer dan via een digitaal schermpje. Maar de Sony kan ik wel weer filmpjes mee maken en mooie panorama foto’s dus dat is eigenlijk het enige waar ik hem nog wel eens voor gebruik.

PluimSinds kort ben ik nog wat intensiever gaan fotograferen en ik plaats regelmatig foto’s op Facebook.
Een bevriende fotograaf die voor een andere krant werkt maar ook veel freelance werk doet was het ook opgevallen en toen we de afgelopen week weer eens samen ergens waren voor de krant vroeg hij of ik een stapel fototijdschriften wilde hebben omdat ik nu zo met fotograferen bezig was.

Ik vond het wel leuk en zei dat ik misschien wel een cursus zou willen gaan volgen, hij gaf me meteen een naam van iemand die cursussen geeft dicht in de buurt bij ons. Dus daar ga ik eens informeren.

Ik fotografeer gewoon nog altijd met mijn camera op automatisch zei ik tegen hem en dat klonk hem als vloeken in zijn oren. Daar moet je mee stoppen zei hij, ga je er eens in verdiepen en dat advies ga ik zeker opvolgen.
Nu het toch herfst gaat worden en ook ik dat niet tegen kan houden al zou ik het nog zo graag willen, haha krijg je weer die langere avondveelwitjesen binnen en dan moet ik maar eens gaan zitten experimenteren met mijn camera.
Ga het ook steeds leuker vinden om te doen en het is me al verschillende keren opgevallen dat wanneer ik ergens onderweg foto’s zit te maken voorbijgangers opeens dingen zien waar ze anders achterloos aan voorbij fietsten. Zoals pas toen ik bij vlinders zat te fotograferen. Ik hoorde opeens allemaal voorbij fietsende mensen zeggen, wat zitten hier veel vlinders.

En dat heb ik zelf ook, als ik mijn camera bij me heb kijk ik anders naar dingen en zie ik meer onderweg en ik vind dat echt een verrijking.

 

16 gedachten over “Fotograferen

 1. Ik fotografeer ook graag maar meestal ook op de automatische stand. Mijn exman heeft mij weleens het eea uitgelegd over diafragma enzo maar ik onthoud het niet omdat ik te weinig fotografeer.
  Ik heb dat ook, wat jij als laatste schrijft: wanneer ik mijn camera meeheb zie ik de wereld in plaatjes en kijk ik veel bewuster om mij heen.

 2. Het viel me al op dat je steeds mooiere foto;s maakt. Of dat alleen aan de camera ligt, weet ik niet. Misschien dat je je ook meer tijd gunt om de plaatjes te schieten? Ik kijk er ieder geval elke keer met veel plezier naar 😀

 3. Zelfs die smartphones maken tegenwoordig mooie foto’s – mijn smartphone maakt mooiere foto’s dan m’n Nikon-toestelletje. Alleen jammer dat de batterij daarvan weer zo snel leeg is…
  Mooi, de foto’s. Je bekijkt de wereld veel scherper als je met een camera rondloopt hé?

 4. Nou Anneke, ik heb dat ook hoor, ik maak met een camera met een zoeker betere foto’s dan als ik op het digitale schermpje moet kijken. Inderdaad door de zoeker heb ik ook het idee dat ik meer zie.
  De rest van wat je schrijft sluit ik me bij aan, want ik heb precies hetzelfde.

 5. Dat is waar. Sinds ik fotografeer en schilder ga ik alles opeens veel anders bekijken en let ik meer op details als ik ergens loop.
  Bedankt voor je compliment. Die hele rij kunstlogjes is nu wel weer even voorbij. Ik combineerde za vaal met stedentripjes. Ik blijf er natuurlijk ruim aandacht aan schenken, maar wel in en lagere frequentie.
  Wat leuk dat je voor een krant werkt. Boeiend, ik heb heb vroeger altijd voor bedrijfsbladen geschreven.

  1. Het is inderdaad leuk werk al is het maar een kleine krant voor een paar gemeenten maar ik kom wel bij veel verschillende dingen van uitvoeringen, concerten, jubilea, boekpresentaties tot openingen van winkels e.d.. Ik vind het nog steeds leuk om te doen.

 6. Wat leuk om te lezen dat je er zoveel plezier in krijgt! Er gaat een andere wereld voor je open, ik zie het terug in je foto’s en dat vind ik een boeiende ontwikkeling. Jawel, op de automatische stand is vloeken 🙂 Maar alle begin is moeilijk (sjonge, wat heb ik in het begin wat lopen stoeien met die camera….). Zo wordt het wellicht toch een hele mooie herfst…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s