Zembla…..werkloosheid

Met stijgende woede heb ik net zitten kijken naar het programma Zembla over hoe gemeenten met mensen omgaan die in de bijstand zitten.
Een taxibedrijf wordt overgenomen, daar werken mensen die al jaren kinderen naar scholen rijden, de gemeente stelt de voorwaarde dat het nieuwe bedrijf willen ze de opdracht krijgen een aantal mensen aan moet nemen die in de bijstand zitten.
Een gedeelte van de mensen die daar ontslagen zijn komen dan in de WW terecht en dit allemaal onder met motto “We zijn sociaal bezig om mensen die in de bijstand zitten de kans te geven om werkervaring op te doen een baan te krijgen” .
Dat aan de andere kant die mensen die een baan hadden, en dus ook soms een hoger inkomen dan de nieuw aangenomen mensen weer in de ww komen.
Dan is het cirkeltje weer rond maar de gemeente is zo sociaal bezig geweest.
Eigenlijk is het te gek voor woorden.

Bij Post NL worden mensen uit de bijstand te werk gesteld om pakjes te sorteren, ze werken daar 3 maanden met behoud van hun uitkering voor een bonus van 50 euro extra. De gemeente vangt voor deze mensen van Post NL meer dan ze uitbetalen aan uitkering aan die mensen. Daarna krijgen ze een half jaar contract en dan houdt het allemaal weer op voor die mensen en hebben ze volgens de wethouder meer kans op de arbeidsmarkt.
Zou hij het zelf geloven of is het gewoon een handjeklap met Post NL, die hebben goedkope werkkrachten, zeggen heel sociaal bezig te zijn en de gemeente voldoet aan zijn plicht om mensen in de bijstand werkervaring te verschaffen.
Terwijl de mensen die daar zijn gaan werken hier gewoon graag willen blijven werken omdat ze blij zijn een baan gevonden te hebben. Die willen wel maar komen daarna gewoon weer in de ww of bijstand terug.

Het gaat gewoon alleen maar om geld, geld en nog eens geld. Heb soms het idee dat we weer terug bij af zijn, de baas is de baas en zeg maar niet te veel want voor jou zijn er 10 andere. Dat is iets wat ik overal hoor bij mensen die in bedrijven werken waar het soms ook niet goed gaat.
Ik kan zo boos worden om deze dingen, gewoon ook omdat je de kans niet krijgt.
Ik solliciteerde van de week ook weer op een vacature waarvan ik gewoon weet dat ik dat werk goed kan en ook graag wil. Had een prima sollicitatiebrief geschreven en binnen een halve dag een afwijzing terug. En dan moet je ook nog de moed houden dat je ooit een baan vind. Ik begin er langzamerhand niet meer in te geloven dat het ook nog gaat lukken terwijl ik niet liever dan dat wil.
En als je dan die wethouders en mensen uit het bedrijfsleven zo hoort praten ook over die mensen die ontslagen zijn dan vind ik het nog niet eens triest, kan het niet eens omschrijven hoe ik het vind en ik word en heel boos om en eigenlijk ook verdrietig dat het blijkbaar alleen nog maar om geld draait en mensen gewoon niet meer tellen.

 

 

15 gedachten over “Zembla…..werkloosheid

 1. Het is in- en intriest. Je leest zulke dingen regelmatig. En dan zegt Kamp: ‘Och, mensen die hun best doen, vinden altijd werk. Het ligt vaak aan de mensen zelf’. Ik kan hier ook heel slecht tegen. (En die Kamp pruim ik sowieso al niet.)

 2. Ik kan hier ook zo boos om worden. Mijn schoondochter is ontslagen omdat Polen goedkoper zijn, heeft een jaar WW gehad en krijgt vervolgens geen bijstand omdat mijn zoon “teveel zou verdienen”, terwijl hij ook voor een schijntje werkt. Ze kunnen nog maar net (en soms niet eens) hun hoofd boven water houden. Dan moeten ze mij niet gaan vertellen dat als je graag wilt werken er dan altijd werk is.

 3. ja van zulke praktijken zit de wereld vol. Allemaal wassen ze zo hun handen schoon. Het draait alleen maar om geld inderdaad. Beroerde boel pfffft

 4. Nou, goed dus dat ik niet gekeken heb, wilde het eerst wel doen. …………… tja, Nederland is ziek wat dat betreft ………………. ik hoor van alles over dit onderwerp, maar probeer het zoveel mogelijk niet te horen. Ik word alleen maar boos, verdrietig en angstig voor mijn eigen hachie en vervolgens kan ik er niets aan veranderen.
  En wat solliciteren betreft? Ik ben ondertussen in het stadium dat ik het wel doe, maar het meestal zo zinloze bezigheid vind, na bijna 6 jaar schrijven, en toch …………. bij sommige vacatures zit ik kei hard te duimen voor een uitnodiging, en ben ik echt aangedaan als er toch weer een afwijzing kom.

 5. Ik heb het niet gezien maar ik kan me, zoals jij het vertelt, je frustratie goed voorstellen.
  Binnenkort krijg je vast een uitnodiging op een sollicitatie, tenminste daar ga ik voor duimen voor je!

 6. Ik heb ook met stijgende verbijstering zitten kijken. De dómheid van die wethouder. Het is te grijs voor woorden en bij de wilde spinnen af. jij hebt het mooi verwoord. Helemaal mee eens!

 7. Je wordt er gewoon kotsmisselijk van.
  Maar onbegrijpelijk is het niet dat het om geld draait, want van liefdadigheid kan geen bedrijf bestaan.
  Alleen lijkt het nu de andere kant uit te gaan, en dat is misschien het gevolg van zoveel werklozen. De bazen krijgen meer macht en betere rechtsposities dan toen het welvarender was.
  Er zijn zoveel regels die in hun voordeel zijn veranderd.
  Maar hoe het anders zou moeten weet ik ook niet.
  Ik denk dat veel politici hun “vak” alleen kunnen uitoefenen door niet empathisch te zijn.
  Hetzelfde geldt voor bazen.
  Dat menen ze tenminste zelf.

 8. Ja, er is veel mis in Nederland.
  Allemaal te danken aan de knappe koppen van de politici.
  WE werden één Europa
  WE raakten de gulden kwijt, (Minister Zalm verkwanselde onze dure gulden voor een supergoedkope euro!)
  WE kregen buitenlanders die in ons land mogen werken
  WE moeten Griekenland redden
  WE moeten Spanje/Portugal/Italíë en Ierland redden
  WE begrijpen allemaal, dat we niet meer uit kunnen geven dan dat er in onze portomonnee zit, behoudens een hypotheek voor een huis aankoop
  WE gaan nu even op deze link kijken http://www.destaatsschuldmeter.nl/
  We zien nu hoe Rutte en Samsom dit doen

 9. Wat er op dit moment in Nederland gebeurt is aan niemand meer uit te leggen maar het gebeurt wel. Kennelijk is er nog steeds ruimte om dit soort dingen te laten gebeuren. Misschien zijn we ook allang murw geslagen want echt protesteren doen we niet. Hooguit op verjaardagen. Ik weet het ook allemaal niet, maar een feit is dat het allang niet meer klopt en inderdaad: het draait allemaal om geld, geld en nog eens geld. Jammer.

 10. Het rechts liberaal bastion profiteert van de crisis om de bedrijven aan zo goedkoop mogelijke werkkrachten te helpen. Denken we maar aan de mini-jobs van Angela Merkel. Werken aan 5,00€ per uur en geen sociale zekerheid. Geïnstitutionaliseerde armoede is dat. Ook het Belgische/ Vlaamse NVA en de liberalen kijken likkebaardend naar het Duitse model.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s