Kastanjes en hiep hiep

Als er iets is wat voor mikastanjej het begin van de herfst aankondigt zijn het wel kastanjes. Voor mijn gevoel zijn dat de eerste bomen die gaan verkleuren en de bladeren krijgen allemaal de prachtigste kleuren en de vorm van de bladeren is mooi.

Misschien komt het ook omdat ik aan het zoeken van kastanjes goede herinneringen bewaar.
Toen mijn zoon klein was gingen we ieder jaar samen kastanjes zoeken, die altijd net voor zijn verjaardag te vinden waren. Op zondagochtend gingen we vroeg op voordat andere kinderen er kwamen om de kastanjes te rapen en soms kwamen we met zakken vol kastanjes terug.

Daar werden dan meestal wat dieren van gemaakt met luciferhoutjes of voor een herfststuk. Eigenlijk was het zoeken en vinden van de kastanjes en de voorpret leuker dan het hebben er van.

Toch draag ik nog heel vaak een kastanje in mijn zakken, het zijn net stressballetjes, ze voelen zo lekker glad aan. Soms zitten er een paar de hele winter in mijn zak.
Een keer heb ik van kastanjes een traktatie gemaakt voor de verjaardag van mijn zoon. Van zwarte draden maakte ik een spinnenweb op een stuk karton en van de kastanjes hadden we samen spinnen gemaakt en die dan op doosjes rozijntjes geplakt. (In de tijd dat er geen snoep op school mocht worden getrakteerd). Veel werk maar het zag er hartstikke leuk uit eigenlijk. (helaas geen foto’s van bewaard)

Van de week heb ik nog wat kastanjes opgeraapt en vandaataartg is mijn zoon weer jarig, inmiddels al 27 geworden. Kastanjes rapen samen doen we niet meer en ik vraag me af of hij het nog weet dat we dat altijd gingen doen. Maar ik vind het nog steeds leuk en het staat gezellig zo’n bakjes met herfstdingen op tafel.

 

23 gedachten over “Kastanjes en hiep hiep

 1. Wat leuk hè die herinneringen aan die dingen die je samen gedaan hebt. Gefeliciteerd met je zoon!
  En… heel grappig, in het voorjaar vond ik in mijn zomerjas ook nog een kastanje van het jaar daarvoor, ik vind het ook lekker om in mijn hand te hebben!

 2. Gefeliciteerd met je zoon!
  Afgelopen zaterdag hebben Lief en ik een stukje gewandeld en bij de kastanjeboom onze “slag geslagen.” Als kleine kinderen stopten we onze broekzakken vol. Uiteraard hebben we er genoeg voor anderen laten liggen. Maar het simpele genoegen van glimmende kastanjes rapen, hè?

 3. Gefeliciteerd met je zoon – wat een prachtige taart! Het is wat je zegt: soms is de voorpret nog leuker, dat is met kastanjes ook wel een beetje zo volgens mij. Hoewel: wat weet ik daarvan. Nu ik erover nadenk kom ik tot de ontdekking dat ik zelfs nog nooit kastanjes gezocht heb. Is dat niet raar??? 😀

 4. Gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon!
  Gisteren kwam ik met een zak vol kastanjes thuis, zo heerlijk glad inderdaad en de kleuren vind ik zo mooi. Bovendien een paar takken geplukt met hele grote bladeren. Daar geniet ik dan erg van!

 5. Ik krijg hier zelfs flashbacks van op weg naar school buigde we af om te kijken of er kastanjes lagen onder die dikke boom 😀

  Mooi Anneke ook je herinneringen eraan en ik denk dat je zoon ook beslist koestert.

  Hartelijk Gefeliciteert mijn zijn verjaardag xxx

 6. Alsnog gefeliciteerd met je zoon. En ja,m kastanjes rapen, wie heeft daar geen herinneringen aan? Vroeger struinden wij ook alles af voor een paar kastanjes. Later toen ik naar een benedenhuis verhuisd was, stonden er in onze straat wel vier kastanjebomen. Makkelijk, maar de lol was er een beetje af omdat het zo gemakkelijk geworden was.

 7. Ook van mij gefeliciteerd met zoon. Kastanjes roepen herinneringen op. We gingen ze zoeken in het Westerpark in Amsterdam. Thuis prikten we er cocktailprikkers of luciferhoutjes in en maakten er poppetjes van. Mijn moeder zal er ook wel herfststukjes van gemaakt hebben, maar dat weet ik niet meer. Onlangs, in Toscane kwam ik weer kastanjes tegen. Maar nu lagen ze op het karretje van een verkoper die ze warm aanbood. Toscane kent veel van die verkopers. Ik heb ze gegeten en nu weet ik: gepofte kastanjes zijn best lekker.

  1. Dank je wel. Ja zo ging het bij ons ook, lucifertjes er in en het werden dieren en dan nog proberen dat ze bleven staan als er een kop op zat dat die niet te zwaar was haha ga het geloof ik nog eens proberen of het lukt . Gepofte kastanjes nooit gegeten, geen idee hoe ze smaken.

 8. Toen ik kind was raapte wij ook altijd kastanjes, niet moeilijk, want om de hoek was een park met een paar grote statige kastanjebomen.
  Nog gefeliciteerd met je grote zoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s