Speuren naar paddenstoelen

Vorige week zaterdag mocht ik mee metHeksenboter2 een jeugdgroep van een natuurorganisatie die een paddenstoelenspeurtocht hadden.
Met vrijwilligers en een paddenstoelendeskundige gingen we op pad en ik moet zeggen ik vond het onwijs leuk en heb heel veel paddenstoelen gezien en ook ontdekt dat je soms ook eens naar boven moet kijken voor bijzondere paddenstoelen.

judasoortjes4paddensteolen 8

 

 

 

 

 

De paddenstoelendeskundige wist eigenlijk nog veel meer te vertellen over planten, vlinders, libellen in het poldergebied, dat zijn eigenlijk zijn specialiteiten.
Hij is werkzaam als musketrattenbestrijder dus hij is altijd in de polder en buiten aan het werk.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me een beetje in moest houden om niet van alles te gaan vragen omdat hij tenslotte er was voor de kinderen en niet voor mij.
stinkzwamMaar tijdens het lopen nam ik het er wel van en ik leerde zo in een uur meer over het bos waar we liepen dan dat ik zelf uitgevonden had in de keren dat ik er alleen geweest ben. De kinderen renden dan toch vooruit om te proberen om paddenstoelen te vinden en die man vond het leuk om veel te vertellen over wat we tegenkwamen.
knolparasolpaddenstoel
Als eerste vonden we Heksenboter, valt wel onder de paddenstoelen maar is een soort levend organisme dat zich kan verplaatsen. Aan de felgele kleur en het feit dat deze zwam zich verplaatst heeft het haar naam te danken.
Persoonlijk vond ik ook de Judasoren heel erg mooi om te zien, een zwam die echt op een oor lijkt en voornamelijk groeit op de Vlier en liefst een dode vlier.
En zijn naam dankt hij hieraan: De naam wordt wel verklaard uit de overlevering dat Judas zich aan een vlier had opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor. Opaddenstoelen4ok lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. Judas was degene die Jezus verraadde met een kus. (wikipedia)
Ook leerde ik dat je de bekende rood met witte stippen vliegenzwam meestal kan vinden bij Berkenbomen en die staan er genoeg in het Loetbos, dus ook heel veel vliegenzwammen.

Hele mooie knolparasol paddenstoelen, een stinkzwam en heel paddenstoelen boompaddenstoelen 12 (2)veel bundelpaddenstoelen.
Heb niet alles onthouden maar het meeste is aardig goed opgeslagen op mijn harde schijf zal ik maar zeggen. Denk als je iets leuk vindt dat het beter blijft hangen allemaal.

Kortom een geweldig leuke middag, ze gaan ook wel eens excursies voor volwassenen doen naar planten, libelles of vlinders dus ik ga het zeker in de gaten houden want dat vind ik toch wel heel leuk om te doen.

Vliegenzwammen

 

 

22 gedachten over “Speuren naar paddenstoelen

  1. In wel bos vond je de rood met witte paddenstoelen? Ik heb vandaag ook gezocht met de kids, heel veel mooie, maar geen vliegenzwammen helaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s