Zwarte Piet………….

Toen een paar weken geleden het gepraat begon over discriminatie van Zwarte Piet dacht ik, ach dat is ieder jaar weer hetzelfde liedje, dat waait wel weer over die flauwe kul.

Maar momenteel kan je geen programma bekijken, krant opslaan of sociale media bekijken zonder dat het over Zwarte Piet en discriminatie gaat en iedereen heeft er een mening over en ik ook.

Op Facebook word ik gebombardeerd met teksten over Zwarte Piet en discriminatie, sommige heel ludiek anders een beetje flauw, ook heel originele.
Ik weet van mezelf dat ik bij het zien van Zwarte Piet nooit gedacht heb dat die minder belangrijk was of een slaaf van Sinterklaas, integendeel, van Zwarte Piet krijg ik altijd als eerste een hand pepernoten terwijl ik het bij Sinterklaas alleen maar met een slap handje moet doen. Dus als er dan toch iemand wegmoet dan voor mij Sinterklaas maar. 😉

Het gekke is wel dat ik bij mezelf merk als ik nu een donker iemand tegen kom dat ik nu denk “Een Zwarte Piet” terwijl voor dit gedoe die gedachte nooit in me opkwam.

Toch denk ik wel dat er een serieuze kant aan dit verhaal zit en ik zie het dan ook zo.
Nederland is een multicultureel land geworden, dat gaat niet altijd zonder problemen maar voor mij is dat een feit en als ik op de markt in Rotterdam loop tussen de smeltkroes van culturen vind ik het ook een verrijking. Al zeg ik er ook eerlijk bij dat ik blij ben in een dorp te wonen waar ook mensen met andere nationaliteiten wonen, alleen zo weinig dat deze volledig integreren in onze leefgemeenschap. En ik denk dat het in de stad wel anders is in wijken waar alleen maar nieuwkomers wonen.
Ik ben regelmatig bij naturalisatieceremonies aanwezig waarbij mensen uit allerlei landen en culturen genaturaliseerd worden, ik hoor daar vaak schrijnende verhalen en snap dat ze hier willen blijven. Ze worden warm verwelkomd met cadeaus door de burgemeester.
In Nederland kwamen moskeeën, scholen voor mensen met een Islamitische achtergrond, het Suikerfeest, de ramadan waar rekening mee gehouden wordt.

Tot zover werd alles door “ons Nederlanders” met soms haken en ogen geaccepteerd maar ik denk dat in ons toch een stukje oer-Hollander schuilt die de Hollandse cultuur wil behouden, althans ik wel.
En nu willen “ze” ons Sinterklaasfeest afnemen en veranderen en alsof er opeens een bom ergens onder gelegd is wordt daar massaal tegen geprotesteerd IMG_4071en willen “we” dit ten koste van alles behouden. Daar blijven “ze” van af.
En ik moet eerlijk zeggen dat oergevoel kwam bij mij ook op.
Hier blijven “jullie” af, dit is “ons” feest en voor alle kinderen.
En daarom heb ik de http://petities.nl/petitie/zwarte-piet-moet-blijven getekend.
En niet omdat ik nu zo nodig bij de grote massa wil horen maar gewoon omdat ik vind dat ieder kind uit welk land of welke cultuur hij of zij komt gewoon lekker met elkaar het Sinterklaasfeest moet vieren. Dat kan alleen maar integrerend werken terwijl deze hype juist de culturen weer tegen elkaar opzet.

Ps. Op de foto mijn favoriete Piet waarvan ik altijd ieder jaar een handvol pepernoten krijg 😉

9 gedachten over “Zwarte Piet………….

 1. Het is jammer dat het zo loopt ja. Ik denk dat niemand er iets racistisch inzag maar dat wordt een ieder op deze manier wel aangepraat. Ik weet niet wat wijsheid is in deze. Van mij mag Piet blijven. Piet is Piet.

 2. Ik denk dat er wel degelijk een racistisch tintje in de achtergrond van Zwarte Piet zit maar dat zeker de laatste jaren Piet en Sint steeds meer gelijkwaardig aan het worden zijn. In plaats dat de pro-Pieten-liga zich daar op richt komen ze met allemaal kul argumenten aan waarom Zwarte Piet niet in een racistische context moet worden gezien zoals …
  – Hij is zwart omdat hij door de schoorsteen naar binnen gaat, net als een schoorsteenveger.. (ooit een pikzwarte schoorsteenveger met spierwitte kraag en knalrode lippen gezien)
  Of die van vandaag
  – Sint Nicolaas heeft de slaven bevrijd en de voormalig kinderslaafjes die bereidt waren voor hem te komen werken kregen daar geld voor (dat er dik 1300 jaar tussen het leven van Nicolaas en de slavenhandel in Nederland zit vergeten we even).

  Maar goed. Dat kan ik nog wel een beetje mee lachen. Met de meer dan racistische opmerkingen ik her en der gelezen heb (op Facebook, GeenStijl, Telegraaf etc) richting alle mensen voor wie de verstandhouding Sint /Zwarte Piet pijnlijke herinneringen en gevoelens van gediscrimineerd worden oproepen maakt dat ik mij schaam voor mijn niet gekleurde landgenoten.

 3. Niks racistisch aan, zoals Sinterklaas zelf zegt… alle Pieten zijn wit maar zijn zo zwart omdat ze door de zwarte schoorstenen moeten kruipen ;-).
  Ik word echt ook een beetje beroerd van die discussie, handen af van onze traditie hoor!

 4. Ik word ondertussen zo moe van die discussie. Ik heb er ook mijn mening over en dat is dat het een feest is dat in onze cultuur zit en dat je je moet aanpassen in het land waar je woont. Ze weigeren de snoepjes en cadeautjes ook niet, ze vieren het feest gewoon mee. Maar dat zelfs de VN zich ermee gaat bemoeien, laat ze kijken naar wat er in Syrië gebeurd of elders in de wereld.
  Nergens ter wereld wordt er zo rekening gehouden met andere nationaliteiten als hier: moskeeën, islamitische scholen, ritueel slachten enz.
  Nogmaals, ik word er ontzettend moe van.

 5. Helemaal eens Anneke. Van onze Piet blijven ze af. Kijk toch eens wie er zich allemaal tegenaan bemoeien. Belachelijk gewoon. Dit stukje kende ik nog niet toen ik vanmorgen mijn stukje ‘gekte’ schreef. Gelukkig zijn er heel veel mensen die ook zo over denken. Dat die mensen dan maar eens opstaan en wat van die gekte zeggen. Het is mooi geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s