Kerstpiek-eren

Vandaag weer eens op een ouderwetse fiets gefietst, drie keer een lekke band gisteren en geen fietsenmaker open op maandag, en ik moet zeggen, het was even wennen maar na een km of 10 ging het wel weer. Het was prachtig weer en thuisgekomen ben ik de kerstboom op gaan zetten.

En dat bracht me bij het woord van Plato Kerstpiekeren en mijn verhaal dat ik al in concept had staan… Heb het een beetje veranderd in kerstpiek-eren.

Kerstpiek-eren

images1Ze stonden naast elkaar op de zolder, een aantal oude kerstpakketten dozen met de kerstspullen, waaronder een heel oude doos met daarop geschreven “oude kerstballen” . De dozen met nieuwe kerstspullen keken er al naar uit om gehaald te worden.  In de oude doos zuchtten de versierselen en zeiden tegen elkaar “zij wel, maar voor ons is het over” Herinneringen werden opgehaald naar betere tijden toen ze ieder jaar in de boom gehangen werden en als laatste de mooie grote piek met klokjes boven in de boom geplaatst werd.

Tijden veranderden, oud werd vervangen door nieuw en modern helemaal in stijl van deze tijd.

Begin december hoorden de dozen dat het luik naar de zolder geopend werd, de trap naar beneden gehaald, alleen vreemd ze hoorden niet alleen de stem van de vrouw die meestal de dozen kwam pakken maar ze hoorden ook kinderstemmen.

“Mogen wij even kijken op de zolder oma” riepen de kinderen “Nou kom maar zei oma, maar wel voorzichtig bij de trap hé”
Snel waren de kinderen boven en ontdekten de dozen met kerstspullen en maakten ze open.

Ook de doos met de oude ballen werd geopend… “O” riepen de kinderen ”oma wat mooi, kijk eens, die kleuren, de vogeltjes, het trompetje, het engeltje, het huisje en oma kijk eens $_85wat een mooie piek met al die klokjes er aan, mogen die mee” .

Even keek oma bedenkelijk, zij had een heel andere boom in gedachte, maar toen ze de stralende gezichtjes zag zei ze, natuurlijk mogen deze mee.
Alle oude versierselen werden in de boom gehangen en als laatste kwam de grote piek uit de doos. Hij voelde het als een grote eer om als laatste boven in de boom geplaatst te worden.
En ze straalden dit jaar nog mooier dan ze ooit gestraald hadden.

24 gedachten over “Kerstpiek-eren

 1. Een heel originele invulling van het woord, Anneke. Dat heb je nog eens gedaan met een WE. Was toen ook zo leuk. Warm geschreven, echt in de sfeer van een koude, maar toch warme kerst.
  Heerlijk.

 2. Leuke WE Anneke… Ik heb niet elk jaar een boom, maar heb ik een boom, dan gaan de ballen en de piek van Oma er als eerste in. Pronkstukjes zijn het…

 3. En weet je wat nou zo grappig is? Ik zag in het tuincentrum dat er weer een trend is naar die oude figuurtjes van vroeger , en nét zo kleurig als ze vroeger bij mijn ouders in de boom hingen.
  Gewoon gaan gebruiken dus die oude spulletjes, ben je hélemaal trendy!

 4. Heerlijk verhaal. Zo gezellig om met kleinkinderen de boom te versieren. En die oude spulletjes vind ik eerlijk gezegd mooier dan al dat nieuwe geglim. Prachtige piek!

 5. Mooi Anneke, je zet met je warm verhaal mij terug in de tijd en beelden die door mijn hoofdflitsen van de vogeltjes en huisjes, bij ons in zilverkleurige versiersels vroeger.

  Dank je wel !

  Ot: wat gaat een week snel, ik hoop dat je het met de tijd een plekje kunt geven xxx

 6. Mooie WE! Je ZAG oma even bedenkelijk kijken om zich vervolgens te realiseren dat er iets anders veel belangrijker was. Die oude ballen – wat waren die ook mooi ja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s