Born Free Died Free

Born Free Died Free

Dat was de tekst voor de kaart die mijn zwager zijn zoon bedacht had en hoe vaker ik het las hoe mooier ik het ging vinden eigenlijk.
En met deze woorden heb ik mijn toespraak over mijn zwager gemaakt, daaraan had ik toegevoegd lived free.
Want dat heeft ie gedaan, op zijn eigen manier geleefd, een manier van leven waar veel mensen op neerkeken omdat het zo anders was dan hun manier van leven met huisje boompje beestje.

Heb het ook regelmatig meegemaakt wanneer ik met hem ( zie hem dan voor je met langhaar, niet echt fris ruikend, oude kleding, soms kapot) een bakje koffie zat te drinken bij de Hema de mensen zag kijken en bij wijze van spreken hoorde denken. En heel eerlijk gezegd ben ik ook wel eens teruggedeinsd als hij me altijd als ik kwam vrolijk begroette met een zoen van de rook- en bierlucht.
De mensen met wie hij omging behoorden ook een beetje tot dit genre, wat andere vaak “het uitschot” noemen maar ook allemaal mensen zijn met een eigen verhaal en leven.

En het mooiste was, ze waren er gisteren allemaal, een bonte mengeling van mensen die toch nog gekomen waren om hem de laatste eer te bewijzen. Sommige met een blikje bier in de hand.
En daarbij de “nette” kant van de familie, dus een gekke mengelmoes met van alles wat.

Maar het werd een mooi afscheid, met een verrassende volwassen slottoespraak uit het blote hoofd van zijn zoon die heel veel indruk op me maakte.
Vooral de zin “wie had er nou een vader waar de zandbak in de kamer mocht staan” gaf weer hoe mijn zwager was.

Met een stralende zon hebben we hem naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof gebracht, in zijn eigen geboorte en woonplaats, voor ons gevoel hadden we hem weer thuisgebracht.
Na afloop zijn we naar zijn stamkroegje gegaan om met elkaar daar een biertje te drinken, wetend dat hij vast op zijn wolkje zat te kijken en met zijn duim omhoog gestoken.
Verhalen werden opgehaald en anekdotes verteld over hem.

Ik kijk met een goed gevoel terug op dit afscheid waarmee weer een hoofdstuk in mijn leven is afgesloten.

 

14 gedachten over “Born Free Died Free

 1. Nou Anneke, echt een afscheid dat hem op het lijf geschreven was dus. En voor jou een afscheid van de zorgen die je voor hem had. Een mooie afsluiting voelt altijd goed!

 2. Mooi geschreven, vooral over die heel bijzondere manier van doen van je zwager en zijn vrienden.
  Overigens, men kan het uitschot noemen maar ik denk (net als jij denk ik) dat je mensen daarmee onrecht doet. Je kan nog niet eens oordelen over mensen als je al hun verhalen weet, laat staan als je bijna niets van ze weet. Ik hoop dat je zwager het goed heeft waar hij nu is. En sterkte voor iedereen gewenst.

 3. Een afscheid dat menig op het oog “geliefd” mens nog niet ten deel valt, prachtig!
  Ik kan me voorstellen dat “vieze luchtjes”je even laten terugdeinzen maar toch liet je hem er niét voor in de steek en dat siert je! Ik begrijp mensen niet die jóu dan vreemd aankijken.
  Ooit vroeg iemand mij ook eens in een situatie dan mijn metgezel (in dat geval mijn vader) zich nogal “buiten patroon” gedroeg ; “geneer jij je niet voor hem” . waarop ik fijntjes vertelde , “ach ik hoop altijd dat mensen die dit zien denken dat ik best wel een geschikt mens moet zijn om een zo lastig iemand niet in de steek te laten als hij me nodig heeft”

 4. Alles heeft een reden…

  leven zoals je bent, de godganse korte tijd
  vrij van enge schijnheiligheid
  die als een mes in het zijn snijdt
  voor niemand helaas is het leven geen strijd

  Je bent een fijne Dame, Anneke!
  Amai!
  Lenjef

 5. Iedereen leeft op zijn eigen manier, er is geen goed of fout.
  Vaak zijn het juist heel bijzondere mensen, de mensen die ”anders” leven.
  Uiterlijk zegt niets over hoe iemand van binnen is.
  Wat mooi gezegd: Born free, died free.
  Daar is eigenlijk alles mee gezegd!

 6. Wat schrijf je dit liefdevol en respectvol. Zo te lezen was het inderdaad goed, goed voor jou en goed voor alle aanwezige.
  Het hoofdstuk is uit, maar het loslaten zal wat meer moeite en tijd kosten. Sterkte daarbij en ik hoop dat jij nu ook weer een stukje rust kunt vinden.

 7. Een waardig afscheid voor jullie en hem …en wat je schrijft geeft ook mij kippenvel.
  Ik wens hem vrede waar hij nu is en jou en de familie ”een goed gevoel”, dat alles nu zijn plek langzaam weer gaat krijgen en hij weer ”thuis” is.

  Liefs Laura

 8. Het is een heftige tijd geweest voor je, maar ik gun jou dezelfde rust toe als die je zwager nu heeft. Mooi dat alles waar hij voor stond ook op de begrafenis was en dat daar ruimte voor was. Nu komt de tijd van loslaten, daar gaat wel een tijdje overheen maar je komt er wel. Geef je verdriet ook de ruimte als het komt. Dikke knuffel!

 9. Het is mooi als mensen later met een glimlach over je kunnen praten. ‘Uitschot’ – het is inderdaad een woord waar je erg voorzichtig mee moet zijn. Iemand die gewoon zijn eigen weg wil bewandelen en zich niet wil aanpassen aan ‘het systeem’ zou je misschien zelfs wel verstandig kunnen noemen. Juist de kleurrijke figuren maken het leven soms zo leuk.
  Het is een mooi stukje Anneke. En nogmaals veel sterkte voor jullie allen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s