Kerstkaarten

kerstkaartenZe worden steeds minder geschreven, echte kerstkaarten, kreeg al veel mailtjes van mensen met de beste wensen voor Kerstmis en Nieuwjaar. Hartstikke leuk hoor om te lezen maar toch voor mij haalt niets het toch bij een echte kaart.

Als ik thuiskom, een stapeltje kaarten op de mat,even lekker voor gaan zitten, open maken, van wie zouden ze zijn, hoe zien ze er uit en natuurlijk wat hebben mensen er in geschreven. Aan het handschrift al herkennen van wie de kaart is.

Zoals gisteren van mijn schoonzusje uit Australië die er een heel lief verhaal in geschreven had, ik vind dat heel bijzonder.
Of dat kaartje uit Duitsland van een ouder stel dat jaren bij ons in de haven langs kwam op hun vakantie op de heen en terugweg. Ze zijn inmiddels al dik in de 80, varen niet meer, maar nog ieder jaar als ik die kaart krijg denk ik. He die zijn er allebei ook nog.

Daarbij heb ik al mijn kerstkaarten vanaf het eerste kaartje op school dat ik ooit kreeg van vriendjes en vriendinnen bewaard in mijn dagboeken. Geeft ook mooi het verschil in soorten kerstkaarten in de loop der jaren weer.

Aan de andere kant heb ik zelf eigenlijk een hekel aan kaarten schrijven, hoewel de kaarten niet maar die adressen er op. Ik vind stickers maken van mijn bestand te onpersoonlijk dat doe ik dan ook niet.
Meestal probeer ik een klein gedichtje of een paar regels er in te zetten over het afgelopen jaar of wensen voor het nieuwe jaar. Of zoals bij die vrienden die dit jaar hun kind verloren zijn dat ik er wat in schrijf.
En voor bepaalde mensen die me dierbaar zijn koop ik speciale kaarten, zet me in zo’n winkel en ik ben wel een uurtje zoet.

Maar ik ben ook altijd aan de late kant, hoe goed mijn voornemens ieder jaar zijn om eens op tijd te beginnen, weer niet gelukt dit jaar.
Ik schrijf ook nog altijd alle kaarten voor mijn moeder, terwijl ik dit zit te schrijven had ik eigenlijk al aan de slag moeten gaan.
En dan wil ik ook nog in mijn eigen dorp om postzegels te besparen de kaarten zelf wegbrengen, ook zo’n missie die meestal niet lukt op tijd zodat veel mensen ruim na de Kerstmis nog kaarten krijgen.

Ach Post NL zoals het tegenwoordig heet is ook niet altijd op tijd, dus die kan ik dan wel de schuld geven van mijn eigen “luiheid” .
Ik ga nu maar gauw aan de slag zodat misschien nog een deel van mijn kaarten op tijd in de brievenbussen komen…….. zucht geen zin eigenlijk…………..

Ik snap het ook wel zo’n mailtje, is ook wel veel gemakkelijker om te doen toch ?
Maar leuk en persoonlijk…… nee dat niet.

 

16 gedachten over “Kerstkaarten

 1. Ik heb veel kerstkaarten geschreven en ze afgelopen maandag op de post gedaan. Maar er is er nog niet een aangekomen. Ze hadden het bij het hulppostkantoor ook vreselijk druk. De winkel stond vol en ze waren maar met een vaste en een hulpkracht. Vreemd. Waar bezuinigingen toe kunnen leiden.

  Hoe dan ook, jou wens ik langs deze weg een fijne Kerst en een gezond en gelukkig 2014 met nieuwe wegen en perspectieven en mooie verhalen in de krant.

  1. Dank je wel Plato, dat wens ik voor jou ook. Ja hoop ook dat de kaarten nog een beetje op tijd aan zullen komen. Had het al met de rouwkaarten van mijn zwager die zelfs bij sommige te laat waren gekomen, dat vond ik dan wel erg vervelend.

 2. Het is ook het leukst als de kerstkaarten niet ál te vroeg aankomen maar ik zorg altijd wél dat ze er vóór de kerst zijn.! Alleen bij de buurtjes in de straat ( dar zijn er een stuk of 8) doe ik zélf op kerstavond in de brievenbus .
  Ik schrijf de kaarten wél met een persoonlijke boodschap ,al is die bij de één wat langer dan bij de ander, De adressen draai ik wél op de printer uit, mijn slechte handschrift zou bij zoveel schrijfwerk een té grote uitdaging voor de postbode kunnen zijn. Misschien niet helemáál “volgens de regels” maar ik troost me met de gedachten dat ik de uitgespaarde enrgie benut om de kaart zélf heel persoonlijk te schrijven en dáár gaat het toch om. Een goed leesbaar adres voor de bezorging en iets persoonlijks zélf geschreven in de kaart.

  1. Ieder doet het op zijn eigen manier toch. Overweeg ook wel eens om ze maar te drukken de adressen, ik kamp met hetzelfde probleem een onleesbaar handschrift haha. Nou ja de buren doe ik ook zelf hoewel ik ze deze keer met alleen namen er op per ongeluk met de hele bubs in de brievenbus gegooid heb dus die zullen wel nooit aankomen. Daar zullen dus nieuwe kaarten voor moeten komen.

 3. O, ja, ik ben ook dol op echte kerstkaarten, zowel te onvangen als te verzenden. Meestal ben ik wel vroeg, maar dit jaar heb ik ze maandag pas op de bus gedaan.
  In mijn omgeving stoppen steeds meer mensen ermee, zodat de kaarten aan mijn slinger steeds minder worden, heb er nu bijvoorbeeld nog maar 4. Nou ja, het zei zo!

 4. Ik schrijf ze ook altijd hoor, kerstkaarten, en ik vind het ook leuk om ze te ontvangen. Het is allemaal al onpersoonlijk genoeg. Een kerstgroet via de email is toch lang niet zo echt? Dat kun je amper serieus nemen! Het gaat om de intentie, weet ik. Maar toch…

 5. Ja Kerstkaarten zijn leuk en ik geniet ook zo van het uitzoeken ervan, helaas dat het dit jaar er niet van is gekomen, een doosje bij AH met een leuke prent erop en dan hoofdzakelijk voor familie , de buren loop ik ook af hahaha, ik kwam laatst een stel tegen en ik a.u.b uw kaart hahaha ze schoten in de lach , scheelt ons weer een loopje naar de brievenbus zeiden ze 😉

  Kaarten ja het heeft iets persoonlijks en zijn charme echter dit jaar helaas ook veel digtaal.

  Hele fijne feestdagen en vooral een gezond en gelukkig 2014 Anneke xxx

 6. Niets kan een echte kaart vervangen! Alleen al het raden van wie de kaart afkomstig is: het handschrift of de postcode erop. Daarna lekker de enveloppen openscheuren (met de nadruk op scheuren 😉 ) Wat ook erg is, is om alleen een kaart te krijgen waar namen op staan. Maar een beetje leuke kaart voor een redelijke prijs zien te scoren, lijkt elk jaar een groter probleem te worden… Fijn je weer even gesproken te hebben, Anneke!
  Liefs Kakel

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal kaarten koop na nieuwjaar dan kosten ze bijna niets en kan ik wat duurdere nemen. En dat scheuren herken ik wel ;). Vond het ook fijn om weet wat van je te horen. Hoop dat 2014 een beter jaar wordt.

 7. Ik vind het ook geen leuk klusje, maar als ik er eenmaal voor ga zitten maak ik het af ook.
  Eerst schrijf ik de enveloppen, vroeger maakte ik wel stickers van mijn adressenbestand maar het worden er minder dus dat doe ik niet meer.
  Wij hebben ook nog heel veel echte kerstkaarten ontvangen, zo leuk! En zelf heb ik er ook nog een heleboel verstuurd… vrijdag op de post gedaan, dus hopelijk zijn ze op tijd.
  Ik schrijf altijd wel iets persoonlijks in de kaarten die ik verstuur, dan krijgt het nog iets extra’s, want alleen onze namen erin zetten vind ik te gemakkelijk. Sowieso stuur ik ze aan mensen die geen e-mail hebben en gewoon aan bepaalde mensen waar ik op deze manier aandacht aan wil schenken. En heel speciale mensen, zoals mijn dochter, een aantal familieleden stuur ik gewoon extra mooie! Vroeger waren het er zeker 100, nu zo ongeveer 35, dus het loopt wel terug, maar alles digitaal? Nee dat zal nooit gebeuren.
  Ik wens je mooie en gezellige Kerstdagen Anneke!
  Lieve groetjes, Trees

  1. Ja bij mij wordt het ook wel minder inderdaad,heb er ook zo’n 35 verstuurd en ook aardig wat al binnengekregen, sommige mensen zijn er echt vroeg mee. Dank je wel voor de goede wensen, ook voor jou en je familie hele fijne dagen.

 8. Ik vind het ook heerlijk om kerstkaarten te krijgen, ik vind mailtjes zo onpersoonlijk. Op feestboek doe ik het wel omdat je daar niet iedereen een kerstkaart van stuurt, maar toch. Ik merk ook dat ik er steeds minder krijg, jammer, maar het zal de moderne tijd wel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s