Beter te geven dan te ontvangen…..

Ik heb altijd al moeite gehad met dingen IMG_2314krijgen, dingen vragen aan mensen, ik vind het makkelijker dingen geven of iets voor een ander te doen dan dingen ontvangen en voor me laten doen. En het liefst doe ik zo veel mogelijk zelf, dan hoef ik geen dankjewel te zeggen, denk ik dan.

Doordat ik in de WW zit is mijn budget flink minder geworden en dat druk ik dan nog voorzichtig uit dus moet ik gewoon goed kijken wat ik doe, waar ik dingen koop en waar ik mijn geld aan uitgeef.

IMG_2302En dat doe ik dan ook soms een beetje tot in het absurde toe zoals gisteren toen ik een rolletje folie bij de Marskramer had gekocht voor 1,59 en het vijf minuten later bij de buurman ’t Kruidvat voor 89 cent zag liggen. Dan breng ik het gewoon terug, dat is bijna de helft van de prijs voor hetzelfde rolletje qua lengte en breedte. En van de week heb ik alle folders doorgespit voor mijn kerstinkopen. En dat scheelt echt wel een hoop geld, moest alleen wel verschillende winkels in maar goed, dat is wel snel verdiend en ook leuk om te doen.

Mijn zus heeft het financieel een stuk beter dan ik en dan is ze gauw geneigd als we ergens zijn om voor me te willen betalen. Ik weet dat ze het goed kan doen maar ik wil dat gewoon niet. Als we ergens een bakje gaan zitten drinken kan ik het zelf betalen anders ga ik er niet zitten, zo simpel ligt het voor mij.

Afgelopen week waren we een nachtje naar Valkenburg gegaan en hadden we een hotel besproken, we doen samen vaak aan ruilhandel dus had ik voor haar drie avonden gordijnen zitten naaien en zij betaalde dan het hotel. Oké daar kon ik wel mee leven want ik had er echt heel veel werk aan gehad. IMG_2336
Maar toen kwamen we daar in het hotel en vroeg de dame of we een extra luxe kamer wilden hebben. Ik zei dat hoeft niet hoor want wat doe je daar anders dan laat binnenkomen, slapen en weer weggaan. Maar zij wilde wel dus het werd een luxe kamer met bad waar niemand gebruik van maakte (en ook nog vervelend is om in te staan douchen) , een bankstel in de kamer, waar niemand in ging zitten. Ik vond  het echt belachelijk maar goed, zij had de kamer betaald en het is haar geld.

Het was heel leuk om daar rond te neuzen in de grotten en Valkenburg is dan ook ’s avonds buiten heel gezellig met allemaal overdekte en verwarmde terrassen dus we hadden het prima naar ons zin.
Op een gegeven moment zag ik een leuke tas, maar goed december is al een dure maand dus stond ik zo te dubben, zal ik hem wel of niet kopen. Zij grist de tas uit mijn handen, gaat hem betalen en zegt, hier al vast voor je verjaardag anders koop ik altijd een bloemetje dan heb je vast een cadeautje.
IMG_2341En hoe leuk ik die tas nog steeds vind, het voelt voor mij niet goed aan en ik had moeite om te zeggen dank je wel. Hoe lief ze het misschien ook bedoelt allemaal. Het hoort niet bij mij en dat zou ze onderhand wel moeten weten. Ik weet dat ik dan opeens heel bot uit de hoek kan komen of dingen ga vermijden om samen te doen.
Want soms is het ook gewoon niet leuk om met iemand te gaan winkelen die nergens op hoeft te letten met wat ze koopt en hoeveel dingen kosten. En ik weet ook wel dat zij zich niet in hoeft te houden voor mij. Maar laat mij dan wel in mijn waarde en doe zulke dingen niet want ik kan daar heel slecht tegen.

15 gedachten over “Beter te geven dan te ontvangen…..

 1. Ik begrijp je helemaal. Het is dan allemaal net teveel van het goede om blij mee te zijn, en soms is dat voor een ander erg moeilijk om in te voelen. ’t Gaat om de kleine dingen die het doen, toch?

 2. Ik ben ook altijd meer van het geven dan van het nemen geweest. Nu diep van binnen nog steeds. Maar weet je, wanneer je altijd maar geeft dwing je de ander altijd maar te nemen, terwijl iedereen (nou ja, de meeste mensen toch wel) liever geven.

  Je zus was waarschijnlijk blij eindelijk eens iets anders voor je verjaardag te kunnen geven dan altijd datzelfde lullige bosje bloemen.

  Dus enerzijds snap ik jou (niet leuk dat je zus altijd klaar staat met geld) anderzijds begrijp ik je zus omdat jij altijd praktisch en praktisch altijd voor haar klaarstaat. Vermoedelijk was je zus al lang failliet geweest wanneer ze al die klusjes die jij voor haar hebt gedaan door professionals had moeten laten opknappen.

 3. Oei, wat herkenbaar. Je weet zelf ook dat je zus het goed bedoelt, maar daarmee wel over je gevoel heen walst. Sommige mensen zijn nu eenmaal zo, gewoon omdat ze er zelf niet aan moeten denken om het met minder te moeten doen.
  Ik heb het bespreekbaar gemaakt bij mijn zus en dat heeft erg geholpen, als zij te ver gaat naar mijn zin hoef ik alleen maar “ho” te zeggen. Want door die goede bedoelingen, maken ze jou alleen maar machteloos, terwijl je waarschijnlijk juist zo trots bent op het feit dat je het zo goed red.
  Hoop dat je dit inderdaad ook met je zus kan bepraten.

 4. Ik denk ook dat je in jouw situatie éxtra gevoelig wordt op dit punt. Geven is zaliger dan ontvangen zegt het spreekwoord en dat is maat al te waar . Misschien toch maar eens met je zus bepraten hoe jij het aanvoelt en wat je wél en niét acceptabel vindt.
  Maar toch, het is fijn om iemand eens te kunnen verwennen en als je wéét dat ze het goed bedoelt zou ik een paar momenten “inbouwen”waarop zij je mág verwennen.Ze zal het dan misschien makkelijker vinden verder jouw “regels te volgen”. Maar ik begrijp je helemaal , zelfrespect is niet te koop en dat mag men niet afnemen.

  1. Denk dat op zo’n moment ook dat rottige gevoel dat ik ontslagen ben en dus minder kan doen momenteel dan nog weer even meespeelt. Was zo heel erg blij dat ik een goeie baan had gevonden en dan word ik er zo uitgeschopt. En ik red het prima hoor dus dan is die overpampering soms heel vervelend.

   1. kan ik me goed voorstellen , Ik wordt een beetje niet goed van het feit dat ieder radiostation en /of organisatie inzamelt voor “mensen die het goed kunnen gebruiken”. Alsof iederéén die weinig inkomen heeft op dit soort “goedheid”zit te wachten om te overleven. Ik hoorde iemand die zo’n pakket kreeg zeggen”geef het maar aan iemand die het beter kan gebruiken dan ik, ik heb alles dat ik nodig heb”.

 5. Ik weet dat ik ook altijd op moet letten dat ik niet te ver ga. Ik vind dat wel moeilijk, gewoon omdat ik het die ander gewoon gun. Onze zoon en schoon hebben het ook niet breed, moeten de eindjes aan elkaar knopen en ze nodigen ons ieder jaar weer voor de kerst uit en dan eten we daar. Ik mag daar niets aan mee betalen omdat we al zoveel voor hen doen. Ik accepteer het en ik snap het ook, ik zou hetzelfde hebben, maar het blijft moeilijk omdat ik ook graag geef en moeilijk neem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s