Numero uno is ……………..

Zo fietsend door de polder vallen eigenlijk de watervogels mij het meeste op en dan de zes die ik het meeste zie zijn de Zwaan, Reiger, Fuut, Gans, Eend en Meerkoet.
Soms vraag ik me al fietsend af, welke vogels vind ik nou eigenlijk het mooiste maar eigenlijk is het niet te vergelijken.
Gisteren dacht ik opeens, met welke van deze zes soorten watervogels voel ik me nou eigenlijk het meeste verwant.
Leuk om tijdens het fietsen over na te denken.
zwaan1De Zwaan:  Ik vind het een koninklijk dier, niet iets wat bij mij past, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Als ze zo door het water bijna glijdt, soms de vleugels een beetje opgezet, prachtig gezicht.
Als ik de zwaan echter in het weiland zie lopen is het elegante er een beetje vanaf en dan komt ie dichter bij me in de buurt.

Gans1De Ganzen:  Altijd bezig en alert, van de groep altijd een die de boel in de gaten houdt, daar heb ik wel iets mee. Maar ook wel schuw en altijd in groepen bij elkaar, nee dat wordt ie ook niet.

Eenden: EendenJa met eenden heb ik dus eigenlijk helemaal niets, weet niet waarom, misschien omdat er zoveel zijn en zo “gewoon” en je ziet ze overal, meestal onopvallend zwemmen ze rond. Zet ze ook zelden op de foto hoewel ze eigenlijk ook mooie kleuren hebben.
fuute1
Futen:  Zulke prachtige vogels, elegant en bijzonder. Soms zou ik wel willen dat ik zo was. Alleen in hun zorg door de jongen kan ik mezelf herkennen. Ze zo koesteren, als het nodig is op de rug dragen en  ze toch weer zelfstandig maken.

Reigers: reiger1 Boeiende en prachtige watervogels, soms tijden stilstaand op hun lange poten voordat ze hun prooi pakken, maar ook vinnig en brutaal.  Nee ook die wordt het niet.

Meerkoeten:  meerkoet2De altijd bezig zijnde meerkoeten, lekker lomp nog makkelijk voor een fiets of auto overstekend zodat ze soms gewond raken of gedood worden, nesten bouwend op de mooiste plekjes, meestal een al bij elkaar gewaaid bosje riet of gras waar nog met veel ijver takjes aan toegevoegd worden zolang er gebroed wordt.  En altijd op van die mooie plekjes broeiend. Het lijkt wel of ze altijd in beweging zijn. En dan die poten, die prachtige poten met bijna schilderachtige tekeningen erop.meerkoet4 De zorg voor hun kroost.

Je snapt het al numero uno is de meerkoet voor mij.   merkoet2
Voel me wel verwant met hen. Altijd bezig zijn met van alles en nog wat. Zo is mijn huis helemaal schoon, netjes en opgeruimd en nog geen uur later liggen er weer kranten, boeken, weet ik wat.
Of mijn tuin die best mooi is maar niet zo’n super nette met alles op zijn plaats staande planten zoals sommige mensen hebben. Er groeit bij mij altijd wel iets waar het niet hoort maar wat ik dan weer zo mooi vind.
En inderdaad ik draag ook graag kleurige laarsjes of schoenen haha, niet zo mooi getekend als de poten van een meerkoet dat dan weer niet. meerkoet1
Ook in de zorg voor hun kroost kan ik mezelf wel in herkennen.

En dit meerkoet3wetende kijk in nog met veel meer plezier naar deze beesten en zal ik van de zomer weer regelmatig in het meerkoetenparadijs zijn om deze leuke beesten te volgen en te fotograferen.  Er wordt al weer volop gebroed en ik denk dat binnen twee weken de jonkies al weer rond zullen zwemmen.

14 gedachten over “Numero uno is ……………..

 1. De meerkoet is altijd druk in de weer. Per seizoen gerust een derde, soms zelfs een vierde leg. Maar goed dat dat van ons niet verwacht werd 😀
  Het fotograferen gaat je steeds beter af! Je hebt er een mooi overzicht van gemaakt. Zelf houd ik een groot zwak voor ganzen, maar waarom, weet ik zelf niet.
  liefs Kakel

 2. Wat leuk om je te vergelijken met de meerkoet. Ik merk dat ikzelf steeds meer uit mijn schulp kruip en mezelf laat zien. Zou een, twee, drie niet weten met welk dier ik het meeste heb.

 3. Grappig om op zo’n manier om je heen te kijken, want onbewust gaan je lezers ook nadenken over waar hun het meest op lijken. Ik denk dat ik van allemaal wel wat heb, dus eigenlijk ook heel gewoon ben, net als de eend 🙂

 4. Mijn nummer 1 ken je wel denk ik .De Reiger een landheer van de stilte die mij begroet met een glimlach van de Eeuwige.
  TOPBERICHTJE heb er bijzonder van genoten Meerkoetje

 5. Heerlijk om te lezen. Hier zijn ze ook volop aan het nestelen.Wat denk je van het waterhoentje? Hier hipt er eentje al maanden hinkend rond. Ondanks de zwerfkatten is hij/zij er nog steeds.

  Groetjes, Ria

 6. Ik ben in ieder geval blij dat ik geen eend bén. Als ik zie hoe “de dames”sosm door meerdere mannen “te grazen worden genomen” heb ik medelijden met die dames.;-)
  Futen zijn prachtig en met de zwanen toch wel mijn favorieten om te zien!

  1. Nou inderdaad ze gaan aardig tekeer in deze tijd. Ja wat mooi betreft inderdaad ga ik ook voor fuut en zwaan maar met de meerkoeten voel ik me meer verwant qua leefstijl haha.

 7. Ik ga toch voor de zwaan! Die eenden hoeven voor mij ook niet, het is wat Rietepietz zegt: het is een grof schandaal zoals die mannetjeseenden tekeer gaan rond deze periode. Die vrouwtjes worden eigenlijk doorlopend verkracht. Er zou een opstand in het dierenrijk hiertegen moeten komen, het is gewoon zielig dit!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s