Manipuleren

Een schrijfopdracht van Plato, een verhaal van 300 woorden waarin het woord van die maand niet genoemd mag worden. Deze maand:  Manipuleren. Meer verhalen bij: http://platoonline.wordpress.com/2014/03/05/de-we-300-van-maart-en-een-vreemde-conversatie/

Toen ik begin 2000 mijn eerste digitale camera kreeg van de krant ging er voor mij een wereld open, zo leuk en zo gemakkelijk om meerdere foto’s te maken zodat de kans veel groter was dat er een paar mooie foto’s bijzaten.

Eerste fotocollage 2001Van een vriend kreeg ik voor de somma van 25 guldens een illegale kopie van het programma photoshop en daarmee ging ik heel wat avondjes zitten oefenen en frutselen  om foto’s hier en daar bij te werken.

En ik was niet de enige want ik kwam in die tijd nog regelmatig bij de fotograaf die daarvoor mijn foto’s voor de krant altijd afdrukte voor me.
Naast hem zittend keek ik gretig hoe hij zijn foto’s bewerkte en mooier maakte.

Zo had hij eens een advertentie voor onze krant van zijn eigen bedrijf waarin hij een foto van zijn vrouw wilde plaatsen.
Ook zij was niet meer een van de jongste en de tand des tijd had hier en daar zijn werk gedaan maar met een paar klikken met zijn muis kreeg ze mooie strakke armen zonder dat de “kipfiletjes” te zien waren.

Sommige dingen vond ik niet mooi en eigenlijk ook wel een beetje geschiedvervalsing zoals hij liet zien hoe hij een familiefoto waarop een jochie stond dat net een dag ervoor gevallen was, en een gat in zijn knie had,  netjes bijwerkte zodat het jochie weer twee gave knieën had.

Foto’s bewerken, aanpassen, het is niet alleen van het digitale tijdperk want ook vroeger werd het al gedaan, retoucheren van de foto’s door fotografen.

En zeker bij de modellenfotografie worden deze technieken tot in het extreme toegepast.
Ik geef toe, heb bij mijn eigen foto’s ook wel eens een pukkeltje weggewerkt, want ook ik sta graag leuk op een foto en met mij denk ik veel mensen.

24 gedachten over “Manipuleren

 1. Het jochie had toch niet echt een gat in jouw knie he? 🙂
  Sorry, maar ik MOEST het gewoon even opmerken. Het was sterker dan ik.

  Tja, dan wel geen fictie maar wel een stukje om de fotografen aan het denken te zetten. Hoe integer kan- en wil je zijn. Mijn foto’s zijn dat wel niet professioneel maar in elk geval nooit bijgewerkt. Ik heb zelfs geen bewerkingsprogramma.

  Leuk stuk Anneke. Manipuleren in optima forma.

  1. Mag hoor, heb het ook liever, nee mijn knieën was niks mis mee, nou ja…. haha bedankt ga het even corrigeren. En ik ben niet zo sterk in fictie, zijn er die dat veel beter kunnen.

 2. Ik ben gék op dat geknutsel in PSP en manipuleer wat áf. Alleen nóóit om mezelf mooier te maken, meestal laat ik mezelf,of anderen, dingen doen die ze niet gedaan hebben. Maar rimpels of pukkels wegwerken doe ik nooit die héb ik natuurlijk gewoon niet;

 3. Kleurretoucheur. Dat was het beroep van mijn vader. Hij werkte bij een grote uitgeverij/drukkerij van tijdschriften. Als hij dit werk nu nog zou moeten doen zou hij het heel wat gemakkelijker hebben had dan dat ‘gepiel’ met penseeltjes.

 4. Nou, op deze vorm van manipuleren was ik nooit gekomen.
  Waarschijnlijk ook omdat ik geen flauw idee heb hoe dergelijke programma’s werken. Ik kan nog net een foto van formaat veranderen en rode ogen “retoucheren” (ahum 😉 ) en daar blijft het bij. En weet je, het is mijn eigen schuld, maar het interesseert me gewoon geen fluit. Natuurlijk geniet ik wel van mooie foto’s die anderen maken!
  Fijn weekend en liefs,
  kakel

 5. wauw, wat een originele invulling, daar zou ik nooit opgekomen zijn. Wellicht omdat ik dat niet doe en de aanbiedingen om ps te krijgen en te leren altijd afgeslagen heb….. het enige dat ik doe dat je manipuleren kunt noemen is delen uitsnijden…

  Mooie we!

  1. Dank je wel. Ja omdat ik voor een krant werk en daar ook foto’s voor maak heb ik wel dat ik dingen wat bijwerk, ook niet teveel hoor maar soms net een storende lamp op zo weghalen gebeurt wel.

 6. Originele invulling.
  Voor mijn blog Op en Rond de Deur snij ik wel eens een foto uit of draai hem wat in een betere positie.

 7. Dat is nog eens manipuleren. Ik zou het best willen kunnen hoor, maar heb me op PS niet echt toegelegd en er nu eigenlijk geen zin meer in om er tijd in te steken. Maar ik zou op een foto best mijn tanden een beetje mooier willen maken hahaha. Steengoeie We Anneke!

  1. Kan allemaal hoor maar ben je het dan nog zelf haha. Ja ik heb dat ook wel hoor maar moet zeggen de mooiste en spontane foto’s die ik van mezelf heb vind ik nog steeds het mooiste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s