Mobiliteit

EbikeVanmorgen fietste ik al om 8 uur door de polder, op weg naar mijn workshop “Succesvol naar werk” van het UWV in Gouda. Niemand nog te zien op de weg terwijl in de polder alle dieren aan het ontwaken waren. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik vroeger als ik een stukje ging fietsen altijd naar muziek luisterde. Dat doe ik nu nog wel maar die muziek is nu het gezang en geroep van de vogels. Echt prachtig. Ik moest echt van a naar b fietsen dus geen tijd om wat foto’s te maken en ik zag zoveel grutto’s en kieviten, echt prachtig om te zien. Wat een uitvinding is zo’n E-bike eigenlijk bedacht ik zo fietsend, ik heb er gewoon al zo heel veel plezier van, zeker nu ik geen auto meer heb natuurlijk. Ik kom zo betrekkelijk gemakkelijk en snel op de plaatsen waar ik wil zijn terwijl ik toch in beweging en lekker buiten ben. scootmobielOp zich zou ik het nog niet nodig heb, kan gelukkig ook nog steeds zonder ondersteuning fietsen maar voor mensen die last van luchtwegen of andere aandoeningen hebben is het zeker een uitkomst. Dat vind ik trouwens ook van rollators, hoop dat ik die nooit nodig zal hebben maar ik zie het bij mijn moeder hoeveel plezier ze er van heeft. Ze kon weer zelf haar boodschappen halen en dat deed ze ook, ze sjouwde er aardig wat in mee en had toch een steuntje bij het lopen. Nu gebruikt ze hem alleen nog in haar eigen tuin omdat haar zicht zo beperkt is. Ook de scootmobiel die je overal ziet rijden (sommige zijn wel een gevaar op de weg haha) hebben de mobiliteit van ouderen echt zoveel groter gemaakt. In plaats dat iemand gereden zou moeten worden in een rolstoel, kan hij of zij nu alleen op pad of met iemand samen die nog wel kan fietsen bijvoorbeeld. rollatorTrouwens de rolstoelen zijn ook verbeterd, ik weet nog dat mijn moeder jaren mijn vader gereden heeft in de rolstoel en dat het soms best zwaar werk was. Momenteel kan je daaronder ook een klein motortje kopen dat net als bij een fiets wat ondersteuning geeft. En dan heb ik het nog niet over de geavanceerde rolstoelen zoals mijn zwager er een had die hij helemaal met zijn kin kon besturen. En via een menu ook zijn televisie, radio en deuren kon bedienen. Niet alle nieuwe dingen vind ik een vooruitgang maar de bovengenoemde zaken hebben er toch wel voor gezorgd dat veel mensen veel langer mobiel zijn en kunnen blijven.

 

16 gedachten over “Mobiliteit

    1. Haha nee natuurlijk niet. Dat snap ik wel hoor, wilde er eerst zelf ook niet aan en kan gewoon nog best normaal fietsen maar het is gewoon zo makkelijk, zeker als het hard waait.

 1. Ik ben het op álle fronten met je eens, vroeger had ik ook altijd muziek aan maar tegenwoordig vind ik het héérlijk om “stilte” te ervaren, vooral in de natuurlijk natuurlijk!
  Maar ook de zelfredzaamheid die rollators en scootmobiel met zich meebrengen, ik zie dat altijd weer bij vriendin Marion! Ik schreef er zelf óók al eens een logje over toen ik een student tegenkwam die onderzoek deed naar de ( je houdt het niet voor mógelijk) “nadelige effecten” van het toenemende hulpmiddelen gebruik…..
  http://rietepietz.wordpress.com/2009/03/06/tuig-aan-de-rol/

 2. Mijn nichtje heeft een Gazelle E-bike. Maar niks dan ellende mee gehad. Nu blijkt er een grote groep te zijn met dezelfde klachten. Het is zelfs in Tros-Radar geweest. Gazelle houdt de boot af en dat is toch erg voor mensen die het toch al aan hun hart of longen hebben. Als ik ook zo’n fiets nodig heb (maar dan zal ik wel voorbij de 70 zijn denk ik) dan neem ik geen Gazelle.
  Wat voor merk heb jij? Want zo te zien is dat een goeie en je hebt er veel plezier van getuige al die natuurlogjes.

  1. Ehhhhhh ik heb een Gazelle haha. Ja en ik heb er ook al een nieuwe sensor en nieuwe accu inmiddels. Maar ja weet niet hoe het met een andere fiets zou zijn, de vorige die ik van mijn zusje had gehad gaf ook regelmatig problemen. Het zijn natuurlijk heel andere fietsen dan gewone fietsen. Ben gelukkig goed verzekerd dus krijg de eerste 5 jaar alles vergoed inclusief reparaties en nieuwe accus. Maar ik weet wel dat ik toen wel baalde dat al zo snel die problemen er waren.

 3. Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. Ik ken een paar dames die er absoluut niet aan willen – een soort van verkeerde ijdelheid denk ik. Toch zonde, want je bent zoveel vrijer als je hier gebruik van maakt.

  1. Ik denk dat het toch een stukje overgeven is want meestal is erg een weg meer terug. Inderdaad een moeder van mijn vriendin wil er ook niet aan terwijl ze er zoveel gemak van zou hebben.

 4. De slager bij ons in het dorp is nog een gezette man (ik druk me zwakjes uit) en heeft ook astma. Door deze combinatie en omdat het vaak waait, kon hij eigenlijk nooit fietsen omdat hij lucht tekort kwam. Maar sinds hij een e-bike heeft, fietst hij elke dag! Hartstikke goed voor zijn gezondheid. Zelf ben ik er nog niet aan toe, maar ik vind het een superuitvinding.
  Liefs Kakel

  1. Eigenlijk wilde ik er ook niet aan hoor maar toen ik mijn auto opruimde toch maar een gekocht. Moet toch heel vaak best een eind fietsen en als het dan hard waait is het wel wat beter te doen.

 5. Het is inderdaad een uitkomst, alleen jammer dat er nu ook hulpmiddelen niet meer vergoed gaan worden en je dit dan zelf moet betalen wat voor veel mensen te veel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s