Die droom……….

J00000ammer genoeg voelde ik me vandaag niet beter en door de paracetamols heel slaperig en moe.  Dus om 2 uur lag ik al weer te slapen en viel nog heel vast in slaap ook.
En daar kwam hij weer “Die droom”.

Vanaf dat mijn dochtertje overleden is droom ik regelmatig deze droom, er zijn tijden geweest dat ik het wekelijks een paar keer droomde maar de laatste jaren is het gelukkig minder geworden.  Maar hij blijft zo vervelend dat ik er vanmiddag ook weer helemaal verdrietig van was.

Ik droom dat ik ergens ben en me dan opeens realiseer dat mijn dochtertje nog thuis ligt in haar bedje en dat ik haar helemaal vergeten ben om eten te geven, te wassen of te verschonen.  En dat ik gewoon weggegaan ben.
Het is een bizarre droom die ik regelmatig heb proberen te verklaren voor mezelf maar ik kom er niet uit.

Vorige week op vakantie sprak ik een man die zijn zoon had verloren bij een auto ongeluk, de jongen was 19 jaar.
De man kon het goed doen en had zijn zoon toen hij zijn rijbewijs haalde een auto’tje gegeven.
Op een mistige dag raakte hij van de weg af en verongelukte.  Hij verweet zichzelf dat hij die jongen een auto gegeven had en hem er niet voor had laten sparen, dan zou dat ongeluk ook niet gebeurd zijn.

traneneeeIk snapte precies zijn gevoel van denken, heb dat zelf ook vaak gehad, had ik eerder aan moeten dringen dat mijn dochtertje geopereerd zou worden. Had ik nog sneller dan we al gedaan hadden de dokter moeten roepen.  Had ik dingen anders kunnen doen. Je wilt altijd een verklaring en een oorzaak of een schuldige van wat er gebeurd is.

Ik weet inmiddels dat we alles gedaan heb wat mogelijk was voor ons dochtertje en dat er soms dingen gebeuren die je niet kan begrijpen omdat ze gewoon te zeer doen.
Misschien heeft die droom daar ook mee te maken, een schuldgevoel dat je iets niet goed gedaan heb, ik weet het niet.
Voor mij hoeft ie niet meer te komen maar ik zou ook niet weten hoe ik hem zou kunnen stoppen.

23 gedachten over “Die droom……….

 1. Akelig Anneke dat die droom steeds terugkomt. Maar je hebt op dat moment bepaalde beslissingen genomen en die waren goed. Omdat je het beste met je kindje voorhad, waren die goed. Wat er is gebeurd met je dochtertje heb je echt geen schuld aan… Maar dat het blijft knagen kan ik me wel iets bij voorstellen hoor… Sterkte en beterschap!

 2. Als jonge moeder had ik zulke dromen heel regelmatig. De zorg voor die ukkies moest in de nacht worden afgereageerd, denk ik. In jouw geval kan ik me voorstellen dat het zeer pijnlijk en verdrietig is om zo’n droom telkens te herbeleven. Ik kan je geen oplossing bieden, maar wel een dikke knuffel.

  1. Dank je wel Marja, gelukkig komt ie niet zo heel veel meer de laatste jaren. Maar leuk is het nog steeds niet zeker niet als je zoals ik het altijd wil verklaren wat het betekent.

 3. Ik voel een hoop onmacht en dat omschrijf je tussen de regels ook.

  Ik weet uit heel kort bij dat dit nooit weg zal gaan, antwoorden die “tevreden” stellen blijven uit.

  Misschien Anneke kun je die droom hoe verdrietig ook omdraaien , dat de zorg en de liefde er wel was en nog steeds is het een “positieve draai” geven dat die droom je juist wilt zeggen “jij mama was er altijd met je liefde en goede zorg”, misschien ebt het verdrietige van die droom weg en wie weet laat je dat stukje onmacht dan los. Misschien is het dat wat die droom teweeg wilt brengen, dat jij een liefdevolle en zorgxame mama voor haar was ❤

  1. Dat heb je heel lief en mooi verwoord Laura. Verstandelijk weet ik ook dat dingen niet anders konden gaan dan ze gegaan zijn. Vervelend wel dat die droom soms opeens weer terug komt.

 4. Wat een akelige droom Anneke. Kan me voorstellen dat je daar de hele dag last van hebt.
  Ik zou niet weten hoe je er van af zou kunnen komen.
  Liefs Petr@

 5. Weet je, verstandelijk kun je wel weten dat je alles gedaan hebt voor je dochter, maar ook gevoelsmatig? Want volgens mij vertelt die droom je toch dat er nog veel schuldgevoel is.
  En op momenten dat je je “zwak” voelt zoals nu met die blaasontsteking, zou het best kunnen dat het de kop weer opsteekt.
  Lijkt me trouwens erg vervelend, zo’n nare terugkerende droom, misschien eens EMDR proberen? (een methode om trauma’s te verwerken, ook oude)

  1. Had er nog nooit van gehoord, heb het even zitten lezen. Dank je voor het advies.
   Gelukkig komt ie droom niet heel vaak meer en hoewel ik er altijd wel weer moeite mee heb en er zeker een stuk onverwerkt verdriet zit omdat het ook zo plotseling kwam dat ze eigenlijk zo ontzettend onverwacht overleed. Maar goed verder kan ik er wel mee leven en weet ook niet of ik dat weer allemaal op wil rakelen. Volgens mij heeft het wel een plekkie inmiddels gekregen.

 6. Zo zit “de mens” gewoon in elkaar! Bij zo’n groot verlies twijfel je aan alles, en vooral aan jezelf.
  Dat zou je óók gedaan hebben als je wél aangedrongen had op een eerdere operatie en je dochtertje mogelijkerwijs in de operatie gebleven was.wat óók had kunnen gebeuren.
  Het is gewoon te moeilijk om te geloven dat je helemaal niéts hebt kunnen doen om dit te voorkomen en tóch is dat zo, je kon niéts doen en dat is erg!
  Gelukkig dat de droom toch wat minder voorkomt dan vroeger, ik hoop voor je dat er óóit een mooie droom voor in de plaats komt!

  1. Dat soort rationele overwegingen heb ik ook wel gehad en ik weet nu ook wel dat soms dingen gaan zoals ze gaan zonder dat je er wat aan kan of kon doen. Weet gewoon voor mezelf dat ik alles voor mijn kind gedaan heb wat mogelijk was. En gelukkig komt die droom niet zo vaak meer voor en en zijn ook hele mooie dingen in mijn leven gekomen en dat zijn geen dromen die alles wel verzacht hebben.

 7. Wat akelig. Een misplaatst schuldgevoel dat je niet kunt verwerken. Het klinkt altijd meteen zo beladen, maar misschien dat een paar goede gesprekken met een psych je er overheen kunnen helpen.

  1. Heel eerlijk gezegd heb ik niet zo’n hoge pet op van psychiaters. Heb ooit wel een aantal goeie gesprekken gehad met een maatschappelijk werkster die me heel veel verder geholpen hebben. Het is altijd weer vervelend die droom maar gelukkig komt ie niet zo vaak meer.

 8. Ik kan me voorstellen dat je helemaal diep in de put wakker wordt. Je kindje was het meest dierbare en dan word je er op zo’n vervelende manier aan herinnerd. Het is je onderbewuste dat je parten speelt. Ergens diep van binnen denk je dat je het niet goed genoeg hebt gedaan. Volgens mij is de enige manier hier met een deskundige over te praten. Soms kun je daar profijt bij hebben. Sterkte lieve Anneke.
  Liefs en een arm om je schouder
  Kakel

  1. Dank je wel Mirjam. Ja dat gevoel blijft altijd wel zitten een beetje. Gelukkig kan ik het ook wel rationeel momenteel bedenken en weten dat dingen soms gaan zoals ze gaan zonder dat ik er iets aan kan doen. Gelukkig komt ie niet zo vaak meer voor, misschien blijft ie ooit helemaal weg.

 9. Het zal altijd verdrietig blijven Anneke. Je hebt het boek nooit uit kunnen lezen, het blijft zo ongelooflijk onbevredigend. Dat schuldgevoel hoort er – bij tijd en wijle – ook bij denk ik. Zo zitten moeders nou eenmaal in elkaar. Deep down zal je heus wel weten dat je alles, maar dan ook alles gedaan hebt voor je kindje maar dit gevoel hoort er nu eenmaal ook bij. Dat hebben wij ook met m’n broer. ‘Dat hoestje van hem – hoe lang had hij dat al? Hadden we niet veel eerder dit en hadden we niet veel eerder dat?’ Het is zo menselijk. Maar verdrietig blijft het, dat is zeker.

 10. Ik denk dat die droom altijd wel een deel van je leven zal blijven. Het verhaal over schuldgevoel herken ik maar al te goed en ook dat blijft altijd bij je. Maar in de loop der jaren komt dat gevoel alleen maar als je even een zwak moment hebt, lichamelijk of geestelijk. Ik denk dat je er in de loop van tijd best goed mee omgegaan bent, anders had je die droom wel veel vaker gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s