De koe bij de horens vatten…….

Koe met horens 1Een spreekwoord wat je vroeger wel hoorde en wat betekent dat je de zaken goed aan gaat pakken, vrij vertaald.
De koe bij de horens vatten kan letterlijk bij onze koeien in de polder bijna niet meer want de horens worden er afgebrand. Om beschadigingen te voorkomen is na de invoering van de ligstalboxen het massaal verwijderen van de horens ingevoerd.
Daarom was ik aangenaam verrast toen ik pas een keer door de polder fietste en langs een stukje natuurgebied kwam waar twee koeien graasden om het gras er kort te houden.
Koe met horensEen klein stukje van de oude weg dat bewaard was gebleven met daarbij grasland, praktisch midden in een woonwijk gelegen.
En beide koeien hadden nog hun horens gewoon een vreemd gezicht omdat je dat al zoveel jaren niet meer ziet eigenlijk in de polder.
Over koeien zijn er veel spreekwoorden gemaakt.
Een ervan is ook “Van achter bekeken kijk je een koe in zijn (haar) kont.
Ook dat kwam ik vorige week letterlijk tegen toen ik meedeed aan een toerfietstocht en door de polder op weg ging naar een volgend dorp.
Voor me werden een aantal koeien verkast van het ene weiland naar het andere weiland.
Vroeger gebeurde dat met een aantal mensen die ze opjoegen zodat ze de goeie weg op gingen naar een ander stuk land. Tegenwoordig heeft bij de boeren de quad zijn intrede gedaan. Een makkelijk vervoersmiddelen waarmee je snel aan het einde van een weiland bent. Koeien op wegOok bij het wisselen van weiland van deze koeien werd de quad gebruikt al waren er ook nog een paar “lopers” die zorgden dat de koeien op de goede plek terecht kwamen.
Even wachten op zo’n wisseling vond ik totaal geen probleem dat ze op de hele weg nog even wat grammofoonplaten gedraaid hadden vond ik iets minder. 😉

5 gedachten over “De koe bij de horens vatten…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s