Enigst kind….

familie1Mijn zoon is alleen opgegroeid zonder zus of broer en ik had hem die wel gegund en zelf ook wel meer kinderen willen hebben. Maar soms lopen dingen anders.
Aan de andere kant als ik van zoveel mensen hoor dat er in families ruzies zijn tussen zussen en broers, nog steeds vormen van jaloezie bestaan moet je daar ook maar weer mee dealen.
Ook bij mij in de familie is de gezelligheid momenteel ver te zoeken.
Mijn oudste broer en mijn jongste zusje hebben altijd wel een moeilijke band gehad. Mijn oudste broer is nogal een baas en wil dat de dingen op zijn manier gaan ook met betrekking tot mijn moeder en haar verzorging en hij onderhoudt de contacten ook daarmee.
Mijn jongste zus is toch eigenlijk altijd wel een beetje verwend geweest, was altijd ziekelijk, moest ontzien worden. Heeft het ook financieel toch altijd het makkelijkste gehad.
Nu had mijn jongste zusje een briefje voor de zorg geschreven omdat ze dacht dat mijn moeder vocht vasthield.
Mijn broer was daar pissig over geworden en had haar gebeld en een soort ter verantwoording geroepen.
Dat escaleerde en de verstandhoudingen die al niet zo goed waren zijn hiermee weer helemaal op scherp gekomen.
Mijn oudste zus is sinds de verjaardag van mijn moeder in januari niet meer bij haar op bezoek geweest, trouwens ook niet op verjaardagen bij de andere eigenlijk alleen bij mij is ze nog geweest.
Ik hang en bungel er ergens tussen allemaal in en niet dat ik geen eigen mening heb maar ik ben altijd iemand van overleg even met elkaar. Als ik iets heb met betrekking tot de zorg bel ik mijn broer altijd even, zoveel moeite is dat toch niet.
Andersom belt mijn broer mij ook regelmatig omdat ik de papieren bijhoud voor mijn moeder.
En ook ik vind mijn broer wel eens eigenwijs maar ja dat ben ik zelf ook wel eens denk ik dan maar.
Met mijn jongste zus trek ik nog heel veel op, gaan iedere week iets gezelligs doen en hebben vaak contact via de diverse media. Ook met mijn nieuwe zwager kan ik goed opschieten en dat is gelukkig wederzijds.
Bij mijn oudste zus kom ik niet zoveel maar ik vind het wel prima zo eigenlijk. Ik mis het ook niet en als ik er wel een keer ben moet ik eerlijk zeggen is het er ook best gezellig en praten we echt over van alles.
En als ik dat dan zo allemaal zie denk ik wel eens enigst kind, niet altijd leuk, maar je hebt in ieder geval ook niet dat eeuwige “gezeur” zoals nu tussen mijn broer en zussen.

Plaatje internet

17 gedachten over “Enigst kind….

 1. Tja, ik heb maar 1 broer en daar kan ik het goed mee vinden. We zien elkaar niet heel vaak, maar dat mag de pret niet drukken. Bij mijn schoonfamilie is het soms een drama tussen broers en zussen. Ik hoor dat soort dingen heel regelmatig. Dan kun je maar beter enig kind zijn.

  1. Ja dat denk ik soms ook wel. Maar goed ik heb zelf nog wel een aardig contact met allemaal en weet ook als het er op aankomt dat ze er voor me zijn, dat is ook wel een fijn gevoel.

 2. Breek me de bek niet open.. In de familie van mijn vader is ook altijd wat..

  Yep vindt het prima dat hij enigst kind is maar is wel blij dat hij een 7-tal jaar bij een gastouder heeft doorgebracht ‘Anders was ik vast een beetje een vervelend kind geworden’…

  1. Haha ja mijn zoon wilde ook wel eens een broer of zus hebben. Maar goed dat liep bij ons zo anders natuurlijk Hij heeft wel altijd met een dochter van mijn vriendin gespeeld die hij nog steeds “mijn zussie” noemt. En andersom ook, zij is ook alleen. En het waren net broer en zus, altijd vragen naar elkaar en als ze samen waren ruzie maken. hahha.

 3. Tja we hebben vijf kinderen groot gebracht en dan heb van vijf plezier maar ook van vijf heibel.
  Inderdaad. Ach als je elkaar respecteert en de mond gunt zoals wij wel eens zeggen dan lossen allerlei misverstandjes zo weer op als het rumoer is geluwd. Gelukkig wel hahahaha

  1. Ja soms is het niet moeilijk en na jaren komen dan soms toch nog dingen naar boven dat is wel jammer. Heb altijd wel zoiets wat gebeurd is is gebeurd maar helaas denken ze er zo niet allemaal over.

 4. Mijn zoon is ook alleen. Ik ben ( naast mijn 24 uurs werkweek) een jaar of vier gastouder geweest van een meisje dat net zo oud was. Zo leuk was dat. En wij hadden Nino natuurlijk, onze hond die eigenlijk ook deel uitmaakte van ons gezin. En neefje logeert regelmatig.
  Maar toch, als ik de keuze had gehad had Kylian nog wel een zusje of broertje gekregen hoor!
  Kyl zelf vind het wel best.

  1. Ja mijn zoon wilde ook wel eens een broer of zus. Maar goed hij heeft altijd goeie banden met kinderen van vrienden gehad en een dochter van een vriendin die hij nu nog zijn zussie noemt. Geloof dat hij er nu geen moeite meer mee heeft. Maar ik had ook wel graag meer kinderen gewild. Het leven gaat niet altijd zoals je wenst. Het is nu goed zo.

   1. Ja hè. Remco heeft nooit kinderen gewild. Van jongs af aan. Komt misschien omdat hij zijn vader op zijn negende heeft moeten verliezen. Dat hij toch voor mij (en dus Kylian die toen net vijf was) was voor hem een hele stap. Hij is trouwens 10000 x meer vader voor Kyl dan de echte vader is.

 5. Ik ben met 2 broers en 2 zussen opgegroeid, er was natuurlijk ook met enige regelmaat wel iets maar in de zorg om onze ouder hebben we altijd wel één lijn getrokken, niet dat iedereen er een even groot aandeel in had , dat kan niet altijd, maar er werd altijd overlegd wanneer iemand vragen had. Het is het beste als er één contact persoon is instanties toe, anders wordt het een zooitje.
  Omdat onze zoon in de USA woont voelt onze dochter zich vaak enig kind en zij zou maar wát graag wat meer broers en zussen gehad hebben. In de jaren 60 waren we ons erg bewust van het feit dat de wereldbol wel erg vol raakt en kozen dus bewus voor maar 2 kinderen.

  1. Ja inderdaad in die tijd begon het dat je een keuze kon maken. Hoewel wel een keuze om ze niet te krijgen maar een keuze om ze wel te krijgen niet altijd helaas. Na twee keer een doodgeboren dochter en een dochter die overleden was en mijn zoon die een maand te vroeg “gehaald” werd en na twee dagen ook nog met loeiende sirenes naar de intensive care gebracht werd van het Sophia durfde ik echt niet meer nog een keer zwanger te worden. Ben gewoon blij een geweldige zoon en momenteel ook een hele lieve schoondochter erbij te hebben.

 6. Er is overal wel eens wat, helaas zien wij mijn jongste zus en haar man en kids op dit moment al bijna 4 jaar niet. Lastige situatie, maar ik heb gezegd. Onze deur blijft voor iedereen open staan. Maar zij willen zelf door iets waar wij ze pijn mee gedaan hebben niet. Trouwens ze heeft ook geen contact met mijn broer en andere zus en wij wel. Aan wie ligt het dan zou je denken… In mijn schoonfamilie gaat het prima, fijne, wat simpele mensen maar erg aardig. We zien en spreken elkaar ook niet zo vaak, maar het is van alle kanten prima zo.

  1. Ja virenden kan je kiezen en familie krijg je er bij zeg ik altijd maar. Maar goed ik kan nog met mijn broer en zussen goed door een deur maar onderling zijn de verhoudingen momenteel bij de andere niet zo goed. Best jammer, het zou zoveel leuker kunnen zijn maar ik heb het geaccepteerd.

 7. Volgens mij kun je beter enig kind zijn, dan broers/zussen hebben die door woorden niet meer ziet. Immers, dan weet je dat ze er zijn en lijkt mij het gemis groter.

  1. Nou dat is ook zo hoor. Maar ondanks alle verschillen weet ik gewoon als er wat is met mijn broer of zussen dat we toch weer voor elkaar klaarstaan. En dat gevoel had ik ook min zoon graag gegeven. Helaas zat dat er voor ons niet in.

 8. Ik heb een broer en kan daar uitstekend mee door een deur. Maar een neef en nicht van mij praten niet meer tegen elkaar. Twee nichten ook niet. Dus het hebben van een broer of zus is geen garantie op een gezellige oude dag.
  Roos is natuurlijk ook enig kind. Zij zegt een broer of zus niet te missen. Misschien omdat ze al vanaf haar vierde een heel goede vriendin heeft.
  Jammer Anneke, ik kan me voorstellen dat je graag de boel bij elkaar probeert te houden c.q. brengen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s