Verspilling…………

iphoneIk vind eigenlijk dat sommige mensen soms zo makkelijk met gebruiksvoorwerpen omgaan, althans dat heb ik de laatste paar weken wel ervaren. 
Heb er al eerder over gezeurd maar mijn fiets, telefoon, lens van mijn camera, lamp boven de computer gingen ongeveer in dezelfde week kapot. 
De lamp boven mijn computer kocht ik eind januari bij Karwei voor ongeveer 15 euro. Moest er zelf nog een snoertje en stekker aanzetten dus denk dat ie alles bij elkaar zo’n 20 euro gekost heeft. Nu was de tl lamp kapot gegaan en ik ging naar Karwei om een nieuwe te kopen. In het rek lagen ze niet, het was een aparte tl lamp met een soort kliksysteem. 
Ik ging naar de infobalie en vroeg of ze deze lampen hadden. Alleen op bestelling werd er gezegd en de lamp ging 37,50 kosten. Ik zei dat ik dat echt bizar vond. Dat ze hier lampen verkopen voor 15 euro en de losse lamp 37,50 kost. Maar goed zo’n meisje heeft daar natuurlijk ook geen boodschap aan. Ik bestelde het niet en toen ik later bij de Lidl liep hadden ze daar toevallig onderbouw tl lamp voor 7,95 met snoertje en al er bij. Dus die gekocht. 
Wel had ik weer een tl lamp waar ik niets aan heb en gewoon weer weg kan gooien.lens canon
Het tweede verhaal mijn I Phone. Vorig jaar gehad van mijn zoon, een afdankertje dat wel maar hij was nog maar 2 jaar oud, dus denk nu 3 jaar oud. Hij laadt niet goed meer op dus ik ging naar de telefoonwinkel om te vragen of ze misschien konden kijken of dit opgelost kon worden met een nieuwe accu of zo. Weet ik veel. Natuurlijk kon dat niet. Zo’n I Phone is helemaal afgesloten, daar kan je de accu zelf niet van vervagen. Opsturen kostte veel geld en dan nog onderzoekskosten dus kunt u beter een nieuwe kopen zei de verkoper. 
Pff wat een verspilling allemaal zeg, nog amper drie jaar oud en al niet meer bruikbaar, kan ik ook zo wegmikken (doe ik niet hoor). 
Derde was de lens van mijn camera. Ik ging naar de fotowinkel waar mijn broer het toestel gekocht had. 
Het toestel is 4 jaar oud dus de lens ook. De winkel is inmiddels overgenomen door de foto Klein keten.
Ik vroeg of ze de lens na konden kijken, maar daar was hun winkel niet op ingericht, alleen de grote filialen hadden een service afdeling. Hij kon wel opgestuurd worden, dat kostte 40 euro en dan nog onderzoekskosten 60 euro. 
Dus zei die man, je kunt beter een nieuwe lens kopen. Voor 160 euro heb ik wel een lens voor u.
Niet zo’n goeie lens als ik nu had, lang niet zo geavanceerd maar goed hij zou wel voldoende zijn voorlopig. 
En als ik nog overging van energieleverancier dan kreeg ik 100,00 korting. Het idee alleen al. 
Dat waren in heel korte tijd voor mij drie voorbeelden van onze consumptiemaatschappij. 
En dan heb ik het nog niet over de kosten als ik het bij elkaar op zou tellen als ik dat allemaal weer nieuwe zou kopen. 
Zo’n I Phone had ie dan wel voor 369,00 euro en een lens voor 169,00. Nou ja dat lampje viel dan wel weer mee natuurlijk. 
Maar toch…… ik besloot voorlopig even niets te doen.
Ik had het er met mijn zus over en die had net een nieuwe telefoon gekocht en haar vriend ook, waarom snap ik niet want allebei die toestellen deden het nog prima. Maar ik mocht die van mijn zwager wel hebben van hem. Hij werd toch niet meer gebruikt en de praktijk is dat zo’n ding dan in de la blijft liggen.
Nou ik ben er blij mee, geen I Phone maar dattl lamp maakt mij dan ook helemaal niets uit. Als ie het maar doet. 
En via een bevriende fotograaf kreeg ik een goed adres om een tweedehands lens te kopen. Dezelfde die ik nu heb en die kon ik voor 100 euro kopen. 
Mijn eigen lens kan ik nu opsturen naar een bedrijf dat lenzen repareert, kreeg een adres via mijn weblog, dat kost 20 euro onderzoekskosten, dat vind ik nog een redelijk bedrag om het te proberen.
Een reserve lens is nooit weg, heb ik wel ondervonden. 
Zo ben ik eigenlijk toch weer voor weinig geld van al mijn probleemgevallen af. (Mijn fiets was uiteraard nog garantie dus dat kost niets).  
Maar het voelt voor mij niet goed aan dat mensen zo makkelijk met grondstoffen en dingen omgaan. 

21 gedachten over “Verspilling…………

 1. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb drie weken geleden mijn abonnement voor mijn iPhone 4s weer verlengd. Er zit dan wel een kras op, maar hij doet het nog best. Maar wat schetst mijn verbazing? Internet lijkt nu veel trager, filmpjes komen ineens heel schokkerig voorbij. En het internet zou nog wel sneller worden.

  Ze mogen gewoon maar twee jaar meegaan. Daar zijn ze gewoon op gebouwd. Soort eigen vernietigings systeem lijkt wel. Of klink ik nu erg paranoia?

 2. Het is irritant, wanneer jij je best doet en zuinig bent op je spullen, en anderen maar raak leven. Toch is de beste remedie: begin bij jezelf. En dan maar hopen dat je voorbeeld navolging krijgt.
  Ik heb ook een nieuwe telefoon. Een model van drie jaar oud. Kan me niets schelen. En mijn oude stuur ik op naar Stichting Aap 🙂
  Liefs Kakel

 3. Ik ben het met je eens, de elektronica lijkt te zijn gemaakt voor een korte levensduur,zodat men snel over gaat tot aankoop van iets nieuws. Het is een weggooi maatschappij. Ik gebruik oude analoge lenzen op mijn camera die nog prima voldoen, waarom wegdoen als het nog goed is?

 4. En intussen wordt de afvalberg steeds hoger….. Voel helemaal met je mee. Maar ja, wij zijn dan ook van een spaarzame tijd. Nooit anders geleerd, en wil dat graag zo houden. Sinds gisteren internet en veel meer via glasvezel. Voelt voor mij ook al niet goed. Maar soms wil (moet) je met je tijd mee.

 5. In wat voor vreemde maatschappij leven we toch. Vroeger ben ik opgevoed met zuinigheid, maar je moet wel heel sterk in je schoenen staan om dat vol te houden. Ik houd er niet van om dingen weg te doen die nog goed zijn. Alleen, als het spul kapot gaat, dan moet je wel vervangen. Niemand kan tegenwoordig nog zonder mobiele telefoon. Gek eigenlijk. Was je soms bij de Saturn, Anneke, met die aanbieding van overstappen op een andere energieleverancier? Probeerden ze vorig jaar bij mij ook.
  Nou, lekker fietsen, camera en mobiel mee: de natuur in, ver weg van het gezeur!

  1. Nee ik was bij foto Klein. Vond het al een beetje raar hoor maar goed. Zo proberen die energieleveranciers aan hun klanten te komen. Ja inderdaad heerlijk hoor, even nog genieten van het mooie weer.

 6. Tegenwoordig maken ze de spullen op zo`n manier dat ze bijna na een paar jaar weer stuk gaan. Dat is al eens op de televisie geweest vroeger gingen de spullen veel langer mee en waren ook nog te repareren maar nu? Het is iets waar ik me zo aan kan ergeren. Ware verspilling is het. Ik ben er voor dat bedrijven een boete krijgen als de spullen die ze produceren stuk gaan binnen 5 jaar normaal gebruik.

 7. Echt duurzaam zijn die apparaten tegenwoordig niet meer. Vanmiddag een nieuwe huistelefoon gekocht, in totaal met 3 handsets. Een Gigaset, vroeger had ik er een van Siemens geloof ik. Ik kon nu ook gaan voor Profoon en Philips. Maar die verkoper zei dat deze Gigaset en Panasonic de beste waren. Maar… zei hij erbij, hij zal niet meer zolang meegaan als uw vorige apparaat of die Siemens… Dus ik ben benieuwd…

 8. Triest maar waar, men verkoopt liever nieuw en reparatie maken ze dan gewoon zó duur dat je beter nieuw kunt kopen.. Toch lukt het me meestal wel om lang met m’n spullen te doen,alleen de camera had ik 2 x pech mee.
  De “huistelefoon” met drie toestellen kon ik gelukkig wél nieuwe voeding voor kopen, de man verklaarde me voor gek omdat voor iets meer ook nieuw kon kopen maar het gaat nu alweer een jaar of vier goed met de oude toestellen.
  http://rietepietz.wordpress.com/2010/10/10/telefoonterreur/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s