Alle beestjes hebben nut…….

s;lak1Vandaag weer een groot stuk van de tuin van mijn moeder winterklaar gemaakt.
Ik heb geluk, de groene bakken zijn nog niet geleegd maar ik zie de vuilniswagen al in het begin van de straat rijden.
Als een gek ga ik een aantal grote planten afknippen en de bakken vullen daarmee, dat schiet lekker op, een race tegen de klok dat wel maar de twee bakken kunnen meteen geleegd worden zodat ik ze weer opnieuw kan vullen.
Met een grote tuin heb je ook veel afval. Mijn broer had altijd heel veel bossen met bloemen die je ook op de vaas kan zetten dus die na de zomer allemaal afgesneden moeten worden. Nou ja ik heb er ook het hele jaar van genoten moet ik zeggen en het heeft ook wel wat om de tuin winterklaar te maken. Net alsof ik daarmee echt afscheid neem van de zomer. Therapeutisch bezig dus haha.
Al doende kom ik ook heeeeeeeeeeeel veel en dan bedoel ik ook echt heel veel slakken tegen en het best wel eens zal gebeuren dat ik er eentje per ongeluk kslakken1apot trap maar in ieder geval niet bewust.  En eigenlijk vind ik ze ook nog wel heel mooi om te zien, als ik dan die kleine slakjes verschrikt de planten uit ziet kruipen. (Helaas kon ik ze niet op de foto zetten omdat er geen kaart in mijn camera zat). Ze zijn toch om op te vreten zo mooi met al die kleuren huisjes en verschillende soorten. (niet letterlijk natuurlijk).
Soms als ik de totaal opgevreten hosta’s in de zomer zie denk ik wel, wat voor nut hebben slakken nu eigenlijk.
Nou ja Wikipedia geeft antwoord op al mijn vragen.
Slakken zijn vooral de grote opruimers in de natuur omdat de meeste soorten dood en rottend organisch en dierlijk materiaal opruimen.
Slakken zijn tevens een zeer belangrijke voedselbron voor veel dieren, dus uitermate nuttig!
Toen ik de vorige keer al de hosta’s afgesneden had, zaten mijn groene bakken vol met slakken, steeds als ik er weer wat groen in stopte kwamen ze weer naar boven kruipen om er proberen uit te komen. slak 1Lafaard dacht ik toen, je maakt ze niet dood maar je stuurt ze wel mee in de vuilnisbakken waar ze ook niet zullen overleven. Maar ja wat moet ik er anders mee.
Thuis heb ik inmiddels een aardig middel gevonden om mijn planten redelijk zonder al te veel slakken te houden. Een combinatie van gedroogde en fijngemaakte eierschillen met koffieprut er door. Zelf bedacht en het werkt wel goed. Bovendien is kalk ook nog heel goed voor de grond en de vogels. Maar voor die tuin van mijn moeder laat ik ze maar een beetje hun gang gaan heel de zomer. De hosta’s staan aan de zijkant dus niet zo in het oog.
het leven.
Alle beestjes hebben hun nut in de cirkel van het leven. Een uitzondering wil ik wel maken hoor: Muggen en vliegen, zeker ’s zomers in de slaapkamer. Volgens mij is nog nooit bewezen dat deze beestjes nut hebben.
Nou ja toch ook maar weer even opgezocht en jmuga het antwoord wist ik eigenlijk wel.
Ze voeden mijn visjes in de vijver met hun eitjes die ze afzetten.
Ook voor andere vissen die wij dan weer eten, zo is ook deze cirkel weer rond. 
Al vergeet ik dat voor het gemak maar even op zo’n zomerdag als zo’n ondier aan het zoemen is in mijn slaapkamer want dan is ie ten dode opgeschreven.

Plaatjes van internet.

16 gedachten over “Alle beestjes hebben nut…….

 1. Muggen zijn enkel gek op de schipper hier,maar ja ik mep ze met liefde voor hem neer……enne voor een goede nachtrust dat ook.Slakken hebben we hier niet………wel spinnen,ook goed tegen muggen.

 2. Hier ook veel slakken. Ik laat ze hun gang gaan. Af en toe peuzelen de kipjes er eentje op. Dat gevoel over slakken in die groenbak heb ik ook.

  Mijn Hosta’s staan in bakken. In het voorjaar smeer ik een hele dikke rand met vaseline op de pot. Dat helpt ook.

  1. Goeie tip maar mijn hosta’s staan langs de vijver dus geen optie om daar vaseline te smeren. Met hosta’s laten ze de andere planten met rust denk ik dan maar. Kippen ja ook een goed idee leuk.

 3. Wat mij opviel, toen ik bij jullie in de buurt rondfietste, dat de vuilnisman met een of ander goedje de groene bakken schoon spoot.
  En niet alleen de groene bakken, ook de HHH kreeg zijn deel ! ! !

  1. Ja egels inderdaad die eten ze wel. Weet niet of ik egels in de tuin heb, zie ze nooit. Heb er wel een tuin voor maar ben bang van de buren niet met schuttingen en helemaal bestraat.

 4. Mooie foto’s. Sinds ik mijn hosta’s in potten heb zien ze er beter uit – het gevecht tegen slakken gaf ik uiteindelijk op. Wat een ellende!

  1. Die foto’s heb ik van internet gepikt hoor, had mijn eigen camera wel bij me maar geen kaart er in, zo suf, mijn reservekaart uitgeleend aan mijn zoon. Winnen doe je het nooit van slakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s