Een bijzondere man..

Vanmorgen eerst een poosje wezen werken en daarna had ik nog een interview met een heel bijzonder man.
Een paar jaar geleden begon hij in een oude loods met het verkopen van allerlei antieke en oude spullen, curiosa die hij in zijn leven bij elkaar verzameld had omdat het wel wat te veel werd allemaal.
Eigenlijk is het heel moeilijk deze man te beschrijven, hij praat vijf kwartier in een uur en wil je dan ook heel veel vertellen in korte tijd. Van de dingen die hij wel eens losgelaten heeft weet ik dat hij ook niet vlekkeloos door het lezen gekomen is.
In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mensen bij hem voor een praatje en een bakje koffie staat er ook altijd klaar. En vaak waren dat mensen die in de problemen zaten, wel een opkikkertje konden gebruiken die hij zoals hij het zelf zei “de spiegel voorhoudt”.
Zonder bepaalde therapieën geeft hij die mensen de kans om hun verhaal te doen, is hij een luisterend oor maar geeft ze ook zijn advies en een knuffel.
Op dit moment worden er ook mensen die, ik zeg het in zijn woorden,  te goed zijn voor de psychiater vaak doorgestuurd vanuit de gemeente of andere instanties, zo van ga daar maar eens een keer praten.
En hij gaat regelmatig met groepjes jonge gasten de natuur in. Zelf is ie een jaar of 6 rattenvanger geweest dus hij is goed thuis in de polder. Laat ze dingen zien, zelf ontdekken en zoeken.
En nu gaat hij ook kookcursussen geven in zijn winkel. Een man die daar ooit een keer kwam om iets te kopen kwam met hem in gesprek en naast zijn goede baan is hij iemand die graag klust en komt daar dan ook regelmatig helpen met de loods op te knappen. En zo zijn er nog meer mensen die daar vrijwilligers werk doen.
Het is in een oude loods waar vroeger boten gerepareerd werden dus veel werk om er iets van te maken. Nu waren ze druk bezig om hun keuken voor de kooklessen klaar te krijgen.
Ze hebben een kok gecharterd die de lessen gaat geven. Gewone kost zonder poespas voor mensen die te veel ongezond of makkelijk eten maken omdat ze nog nooit gekookt hebben en niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.
Hij barst nog van de andere ideeën  om daar te gaan doen. Zijn winkel is inmiddels uitgebreid met een een ander deel van de loods waar nu de wat “goedkopere” dingen te koop zijn zoals in de kringloop. Want natuurlijk wil hij ook wel wat verkopen al komt dat wel eens een beetje in het nauw met al zijn “aanloop”.
Eerder gaf hij ook aan jongeren al samen met een fietsenmaker in het dorp een bandenplakcursus.
Een bijzondere man en een mooi gesprek met hem zo aan het einde van mijn morgen waaraan ik toen ik meteen daarna ging fietsen nog lang over na moest denken.
Zo zouden er meer moeten zijn en natuurlijk kreeg ook ik van hem een knuffel toen ik wegging. 😉

 

21 gedachten over “Een bijzondere man..

 1. Wat leuk dat iemand zich zo belangeloos inzet voor de maatschappij. En het stimuleert dus kennelijk ook nog, gezien de bandenplak actie en de kookplannen. Leuk zeg!

 2. Het allerbelangrijkste is dat deze man een luisterend oor heeft voor mensen die dat nergens meer vinden in deze overbelaste, vluchtige doorren-maatschappij. Echt luisteren is naar elkaar is er vaak niet meer bij, terwijl het vaak meer helpt wanneer je je verhaal mag doen, zonder dat er iemand direct met oplossingen klaarstaat. Of het verhaal “overneemt”, door gelijk te vertellen ‘hoe erg het bij hem allemaal is. Mooi om te lezen!

 3. Dit soort mensen zijn er gelukkig nog altijd. Ze halen zelden de krant, maar gelukkig heb jij hem als blogger wel weten te vinden. En te waarderen.

 4. Deze mensen zijn een verrijking voor onze maatschappij! En de man doet het niet omdat hij graag belangrijk gevonden wordt, maar omdat hij van binnen zo is. Dat siert de man. Hij heeft het naar zijn zin, mensen komen graag naar hem toe waardoor zij het ook naar hun zin krijgen… Het zal hem er niet om te doen zijn, maar ik vind dat de man een onderscheiding verdient.
  Hartstikke leuk blog!
  Liefs Kakel

 5. Lijkt me inderdaad een mooi mens 🙂 En het enige wat hij eigenlijk wil doen is zo eenvoudig en kan iedereen : zich openstellen voor andere en willen delen.
  Kan me voorstellen dat je er op de fiets nog een poosje over heb zitten nadenken, en nagenieten.

  1. Ja meestal hebben de mensen te weinig tijd om echt te luisteren. Dat is wel eens jammer, als je luistert hoor je vaak de mooiste verhalen van mensen. Wat ze raakt en wat ze bezig houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s