Het wonder van geboorte……..

IMG_3388Een beetje lentegevoel, ze gaven mooi weer op, dat viel vanmorgen nog wel aardig tegen hoor toen we op de fiets stapten. Ik had een aantal dingen waar ik naartoe moest voor de krant en mijn zus had gevraagd of ik het leuk vond als ze een keer mee ging.
Dat is voor mij altijd een beetje dubbel, aan de ene kant natuurlijk heel gezellig, aan de Koeandere kant lijkt het me voor haar soms niet zo leuk dat ik toch met bepaalde mensen moet praten en foto’s gaan nemen.
Kalven8Maar vandaag was het dus wel leuk, we gingen eerst naar de lammetjes dagen op een zorg/biologische boerderij waar de koeien nog ouderwets in een dikke laag hooi staan, los lopen en nog horens hebben.
Moet wel zeggen dat toen ik er binnen kwam dat ik dacht, getver wat ziet het er hier vies uit, de laatste tijd eigenlijk alleen in moderne stallen geweest waar de koeien geschoren, gewassen en onthoornd worden. Voor beide is misschien wel wat te zeggen.Kalven4
Deze dag was georganiseerd door het Zuid-Hollands Landschap, een organisatie in onze provincie die zich actief richt op aankoop, ontwikkeling en beheer van lokale natuurgebieden.
En deze boer werkt volgens de natuurrichtlijnen hiervan.
En terwijl we binnenkwamen en bij de lammetjes gingen kijken, ik mijn camera in orde maakte hoorde ik opeens zeggen, er is een koe aan het kalven.
Kalven1We gingen kijken en inderdaad, een koe was aan het kalven, zij was onrustig door al de mensen erbij en de boer kon niet meer bij haar in de buurt komen om te helpen met het trekken aan de touwtjes.  De kop en de pootjes waren er al uit. Heel voorzichtig probeerde de boer toch weer in de buurt te komen en dat lukte zodat hij even kon helpen om het kalf geboren te laten worden. Echt een prachtig gezicht. (Jammer dat de andere koeien er soms voorstonden haha want ze beviel gewoon midden tussen de andere koeien die soms nieuwsgierig kwamen kijken). Houtzagen
Meteen ging moeder het kalfje schoonlikken, naast me stond een mevrouw van het Zuid-Hollands Landschap en ik hoorde haar afspreken om even de stal in te gaan om foto’s te maken.
Dat wilde ik ook natuurlijk dus stelde ik me snel voor en zei dat ik van de krant was en ja hoor, ik mocht zelfs eerder dan die mevrouw omdat ze zei, deze boer verdient voor zijn werk wel wat aandacht van de pers, gaat u maar eerst.Lammetje
In laarzen maat 47 geloof ik die tot mijn knieën kwamen ik over het hek gekropen door de stal gelopen door hoge hopen hooi en stront zal ik maar gewoon zeggen naar de koe toe die net moeder geworden was. Echt zo’n fantastisch gezicht zeg, had het echt wel eens vaker gezien een kalfje geboren zien worden maar het blijft toch een prachtig gezicht, een wonder en het ultieme lentegevoel wel.
Daarna weer verder gaan fietsen naar nog een rommelmarkt, ergens lunchen, kunstenaars die in het streekmuseum aan het werk waren, naar mijn moeder.
Kortom een kleine 40 km gefietst vandaag, SChilderenhet weer werd steeds beter, de wind niet die bleef hard. En mijn fiets die het prima deed hoor maar er zit blijkbaar een andere accu op dan ik heb want de laatste 10 km moest ik het doen zonder trapondersteuning en natuurlijk precies tegen de wind in. Maar ook dat kon de pret en het leuke van deze dag niet voor mij wegnemen, dan maar 10 minuten later thuis.
Ik heb het heel goed naar mijn zin gehad en mijn zus ook, zo kom ik nog eens ergens anders zei ze en dat is ook wel zo. Voor mij is het wel gewoon iedere keer weer ergens anders naar toe te gaan dus misschien zal ze nog wel eens meegaan als mijn persoonlijke assistente haha.

17 gedachten over “Het wonder van geboorte……..

  1. Ik had het wel al eerder gezien. Zelfs ooit een geit geholpen met lammeren toen er een lam dwars zat heb ik hem zelf gedraaid (nooit gedaan maar ik moest wel) Dat was helemaal een bijzondere ervaring die ik nooit zal vergeten, zeker niet als je dan zo’n beestje even later ziet dartelen.

 1. Prachtig lijkt me dat, om te zien! Ik heb eens een neushoorn via de cam geboren zien worden, was ook spannend, of was het een nijlpaard, ik weet het niet eens meer. En een heleboel hondjes, was ook altijd spannend, of het allemaal goed zou gaan… Een mooie dag geweest Anneke!

   1. Katten kruipen inderdaad vaak weg…
    Ik heb een aantal nestjes Maltezers en Yorkshire Terriers gefokt.
    Wel eens mond-op-mond-beademing ook gedaan, zo trots toen het tot leven kwam.
    Nieuw leven is altijd prachtig hè..

    1. Ja dat is het inderdaad ook hoor, Mond op mond beademing haha ja soms doe je dat gewoon daar denk je dan niet bij na als het nodig is. Heb zelf ooit een keer een geitje geholpen geboren te worden, die lag dwars en kon er niet uit dan doe je dat gewoon. Zo lief toen ik even later lekker liep te huppelen. Het blijft een wonder.

     1. Ja dat klopt, ik was alleen, meestal werden ze ’s nachts geboren als het rustig was in huis. En dan handel je, moest natuurlijk heel voorzichtig doen, een puppy van 125 gram kan niet veel hebben.. Ik zou zomaar de longetjes op hebben kunnen blazen, maar mijn cursus ‘dierenartsassistente’ en veel lezen kwam me goed van pas… Spannend was het wel. Ik kan uit die tijd ook wel eens wat gaan bloggen… Zo inspireer je me weer Anneke! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s