Zit een vrouw bij de Hema

Naast me in de Hema  zat pas een vrouw die vroeger in hetzelfde zorgcentrum werkte waar ik als receptioniste werkte.
Ik kende haar nog en vroeg hoe het met haar ging.
Ze werkte destijds in de keuken. Ze is wat achter, hoe omschrijf ik dat, ze werkte daar in WSW verband de werkvoorziening voor mensen die net buiten het reguliere systeem vallen. Toen was het nog een jonge en leuke meid die van aanpakken wist. Destijds, zo’n 25 jaar geleden,  werd al het eten nog vers gekookt en ook wij van de receptie gingen soms helpen als het druk was of met ziekten om het eten op te scheppen.
Maar ik wist dat ook in dat zorgcentrum de keuken zo goed als gesloten is nu dus ik vroeg of ze nog steeds in de keuken werkte.
Nee vertelde ze, ze werkte nu op de zorgafdeling als vrijwilliger.  Haar eerdere dienstverband was omgezet in een vrijwilligers functie voor 20 uur in de week, dus wel een soort compensatie voor haar uitkering. Maar vroeger werd ze gewoon betaald voor haar werk.
Ze vertelde dat ze pas haar 25 jarig jubileum had gevierd, ze was helemaal in het zonnetje gezet zat ze me met veel plezier te vertellen.
Maar ook zij merkte dat er flink bezuinigd werd op de zorg en doordat zij vrijwilliger is kan ze extra dingen voor de mensen doen zoals helpen met het eten, het bed verschonen en kleine klusjes die ze deed. Onmisbare mensen en zeker als ze zo’n inzet hebben en zo vriendelijk zijn.
En zo zie ik het in veel zorgcentra gebeuren. Bij mijn zus die ook in de keuken van een zorgcentrum werkt zijn alle oproepcontracten niet verlengd en wordt er gebruik gemaakt van mensen met een verstandelijke beperking.
En je zal mij niet horen zeggen dat ik dat niet goed vind dat die mensen gewoon werken en ook zeker van waarde en een toevoeging zijn voor het werk in het zorgcentrum.
Alleen heb ik wel wat tegen dat ze blijkbaar als goedkope werkkrachten gezien worden door de zorginstanties die ze omarmen. En dat betekent ook dat andere mensen weer hun baan kwijt raken daardoor.
Mijn zus vertelde zelfs dat een invalkracht gewoon in de keuken met al het andere personeel er bij te horen kreeg dat haar contract niet verlengd werd.  Hoe bot kan je zijn.
Twee kanten dus aan dit verhaal maar ik heb zo wel mijn twijfels over de goede bedoelingen van de zorgmanagers.

15 gedachten over “Zit een vrouw bij de Hema

 1. Het is inderdaad triest gesteld als je het zo vertelt hoor!
  Ik ga met je mee in die mening dat mensen met een lichte beperking als goedkope werkkrachten worden gezien. Kan toch niet hè… Waar moet het toch naar toe in dit land met die zorg…?

  1. Ik vind het prima een idee dat mensen met een beperking een werkplek vinden hoor, laat daar geen misverstand over zijn. Dat juich ik alleen maar toe. Maar niet op deze manier.

 2. Dat is dan onterecht twijfel Anneke. Want die zorgmanagers ZIJN gewoon slecht. Natuurlijk zijn de mensen die de geldkranen dichtdraaien nog slechter. Maar managers kunnen ook de handen ineenslaan en tegengeluiden geven aan de politiek. Nu wordt de doelgroep die het op alle fronten al zo moeilijk heeft, nog zwaarder gepakt.
  Enfin, laat deze praktijk dan maar een opstapje zijn naar een vrij basisinkomen voor iedereen. Dan heeft niemand meer dat rot predikaat van uitkeringstrekker.

  1. Ja dat laatste zou inderdaad wel mooi zijn. Denk dat mensen dan ook gemotiveerder zijn om hun nu “vrijwillige ” werk te doen. Dat ze ook gezien worden als werknemers.

 3. Zo gaat het nu al een tijd Anneke. De mantelzorgers , ook de vrijwilligers onder hen, nemen toch ook steeds meer taken over van de thuiszorgmedewerkers? Alles maar om kosten te besparen.

  1. Ja in het zorgcentrum waar ik over spreek komen mensen met een verstandelijke beperking ook als dagbesteding. Vrijwilligers zijn er dan om die mensen met dingen te helpen. Terwijl de zorginstelling er geld voor krijgt. Een bijzonder raar systeem.

 4. Ik heb maar weinig vertrouwen in de goede bedoelingen van de zorgverzekeraars Anneke, uiteindelijk zijn ze commercieel bezig, en willen dus winst maken. Van mij mag het ziekenfonds terug komen hoor.

 5. Het is niet allemaal kommer en kwel! Soms zie je dat nieuwe keuzes een hele mooie impuls geven aan een bijzondere samenwerking. Schat mensen met een verstandelijke beperking niet verkeerd in. Ze hebben ontzettend veel te geven. En daar wordt echt niet altijd misbruik van gemaakt, maar juist heel terecht gebruik!

  1. Nou daar wil ik ook wel duidelijk over zijn hoor, ik heb totaal niets tegen mensen met een beperking die in het reguliere werksysteem ingezet kunnen worden. Dat juich ik ook toe.
   Heb zelf ook een kind met down syndroom gehad en ik heb alleen maar diep respect voor wat ze hier in ons dorp voor deze mensen bereikt hebben. Alleen wat ik kwalijk vind dat het ten koste gaat van banen. Terwijl ze als extra in de zorg zoveel toe kunnen voegen.

 6. Zorgmanagers hebben een aantal smerige trucjes in de doos, ik zóu er wel een paar kunnen opnoemen! Ik doe zelf ook bewust geen ( georganiseerd) vrijwilligerswerk want het loopt de spuigaten uit en kost ondertussen heel veel banen.

  1. Ik zie hier in het zorgcentrum dat de gastvrouwen ontslagen of niet verlengd worden met contracten en vrijwilligers dat werk gaan doen. Ik vind gewoon dat het de verkeerde kant opgaat wat dat betreft.

 7. Selectieve besparing

  de trend is
  minder personeel
  voor steeds meer patiënten

  vandaag
  moeten de kosten omlaag

  behalve
  voor de top
  al verdrinken ze in de centen

  Erg hé, Anneke!
  Lenjef

  1. Ja ik vind dat heel triest als ik dat zie. Want juist zie ik ook dat veel mensen die in de zorg werken zoveel inzet hebben en gebonden zijn aan tijd om iets voor mensen te doen, gewoon te weinig tijd hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s