Cafeïne en speed

kopje AnnekeAls klein kind dronk ik al koffie, mijn moeder was er niet zo blij mee dat ik dat zo lekker vond en ik kreeg dan ook maar een klein kopje met veel melk erbij van haar.
De koffie bleef altijd het eerste wat ik dronk ’s morgens.
We hebben 13 jaar een winkel gehad en het eerste wat we deden ’s morgens was een thermoskan met koffie zetten en meenemen naar beneden naar de winkel, dat ging zo heel de dag door eigenlijk.
Een jaar of 25 geleden kreeg ik last van nerveuze klachten alsof ik helemaal opgejaagd was, kon het niet verklaren maar het voelde niet lekker aan. Alsof mijn lichaam helemaal onder hoogspanning stond. Heb nog nooit speed genomen maar kan me voorstellen dat het gebruik daarvan ook zo aanvoelt.
Na wat bezoeken aan de huisarts gaf hij het advies om eens te minderen met koffie. Wat dat betreft ben ik altijd nogal resoluut dus ik stopte met koffie drinken en ging over op de thee of cafeïne vrije koffie.
De klachten verdwenen. Had het echt in de cafeïne gezeten of was het suggestie of verbeelding van mezelf. Soms weet je dat gewoon nooit zeker.
Een paar maanden nadat ik gestopt was met koffiedrinken had ik een bruiloft, thee is soms best lastig zeker zo’n 25 jaar geleden waren er nog niet zoveel theedrinkers zoals tegenwoordig. Dus ik dacht op de receptie, doe niet zo moeilijk een zo’n bakkie koffie wat maakt het eigenlijk uit.
caffeineWe zaten in een gezellig groepje ik dronk mijn koffie en dacht er verder helemaal niet meer bij na tot ik na een half uurtje last van trillende handen kreeg, voelde me helemaal weer opgejaagd en nerveus en dacht “Stommeling, dat komt gewoon door die koffie weer”.
Daarna dus nooit meer echte koffie alleen bij de Hema cafeïne vrije cappuccino bij andere restaurants neem ik gewoon thee, dat vind ik ook lekker. Al vind ik een bakkie vers gezette koffie nog steeds heerlijk ruiken.
Vanmorgen was ik wezen behangen bij de buren, er moest nog een kast gedaan worden, zo’n diepe kast met allemaal planken. Lijkt even een klusje van niets maar was er toch nog 2 1/2 uur mee bezig.
Mijn vriendin had koffie gezet, ze weet dat ik alleen cafeïne vrije koffie drink dus ik vroeg er verder niet naar.
Maar na al een half uur voelde ik met trillerig en gespannen worden.  Helemaal opgefokt, het voelde niet prettig aan.
Was het wel cafeïne vrije koffie vroeg ik. O sorry zei ze, nee het is gewone koffie.  Eigenlijk baalde ik wel als een stekker maar ja ze heeft het ook druk met dat nieuwe huis en de verhuizing dus ik snap wel dat ze het even vergeten was.
Vrij stil heb ik gauw het behangwerk afgemaakt en ben ik naar huis gegaan. Voelde me helemaal niet lekker. Er zijn bij mij twee dingen die dan wel helpen, gewoon een flinke borrel nemen of een paar flinke bekers met rooibos thee.  Maar ja om nou al om 12 uur een neut te nemen dat ik ook geen zin in dus werden het een paar grote bekers met rooibos thee.
Maar het duurde nog wel tot een uur of 4 voordat ik de spanning weer uit mijn lijf weg voelde trekken.
koffieIk weet dat in thee ook cafeïne maar in zo’n lage dosering dat ik daar nooit last van heb en ik drink ook vaak rooibos thee waar dus geen cafeïne in zit.
Ik weet dat sommige mensen het overdreven vinden dat ik het altijd zo nadrukkelijk vraag als ik wel eens in een ander restaurant of bij iemand thuis koffie neem maar die voelen niet wat ik voel. Dat ik er behoorlijk last van kan hebben.

9 gedachten over “Cafeïne en speed

  1. Herkenbaar verhaal. Ik dronk vroeger heel veel koffie – ontmoette veel mensen en nam steeds maar weer een lekker bakkie – en kreeg daar ook last van. Onder andere maagklachten en een gestrest gevoel, maar dat kwam, dacht ik toen, vooral van teveel werkdruk. Tegenwoordig drink ik maximaal drie keer koffie per dag en heb daar geen last van, maar stiekem weet ik dat helemaal geen koffie zoals jij dat doet, de beste oplossing is. Maar ik vind het nog zo lekker 🙂 Jouw relaas zet me echter toch weer aan het denken…

  2. Sinds vijf jaar ben ik “allergisch” voor cafeine. Voordien kon ik sloten koffie drinken zonder dat ik daar last van kreeg. Hetzelfde heb ik met suiker. Daar begin ik ook van te trillen en valt er een soort zwakte over me. Echt vreselijk. Gewoon niet meer eten dus.
    Mijn man drinkt espresso: dat ruikt zo heerlijk!
    Cafeinevrije koffie vind ik toch koffie zonder een “bite.”

  3. Wij dronken vroeger ook véél meer koffie dan tegenwoordig maar eigenlijk niet omdat we er last van kregen. We dronken het vroeger mét melk en nadat we het zwart zijn gaan drinken is tweee kopjes koffie de standaard geworden. Thee drink ik eigenlijk nooit,ik vind er niets aan al is het niet vies zolang er geen rare smaakjes aan zitten.

  4. Dit is ZO herkenbaar! Ik ben helemaal de weg kwijt al sik koffie drink. Heb het een tijd geprobeerd met Latte maar ook dat bleek geen succes te zijn. Ik ga trillen, word zenuwachtig, ben gejaagd en ga zo maar door. Dat allemaal door wat cafeïne. Is toch raar?

  5. Heel herkenbaar dit gevoel! Ik dronk zeker 30 jaar thee ’s avonds. Ik moet dus nu ’s middags na 4 uur echt geen gewone koffie meer drinken want dan slaap ik niet. Ik word er niet hyper van of zo, maar blijf gewoon te wakker… Per ongeluk eens meegemaakt, rond 8 uur ’s avonds gewone ipv cafeïnevrije koffie gekregen bij een vriendin. Ik dacht, misschien zit het toch wel tussen mijn oren, ik zie het wel. Me er even niet druk om gemaakt. Maar nee hoor, ik zat om half 2 ’s nachts nog op mijn balkon… werd niet moe of slaperig! Dus ja, ik snap je hoor ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s