Een goed bonenjaar ?

IMG_0582Toen wij ooit hier in dit huis waar ik nu woon kwamen wonen had de vorige eigenaar aan de zijkant broeibakken staan waar hij zijn groentes in verbouwde. De rechterkant van de tuin, het warmste plekkie van de tuin, was helemaal groentetuin.
Wij hebben destijds de tuin veranderd, een blokhut er neer gezet en een terras er voor en nog een klein strookje tuin gehouden waar planten in kwamen.
Vorig jaar begon in met een klein stukje te gebruiken om boontjes te poten en dat was zo ontzettend leuk eigenlijk om boontjes van eigen tuin te kweken dat ik in het najaar eigenlijk bijna al mijn planten er al uitgehaald en verpoot heb naar het andere gedeelte van de tuin.
Opnieuw, eigenlijk net zoals toen we er kwamen wonen, is nu het rechter gedeelte weer helemaal fruit en groentetuin geworden.
In mijn kasje had ik tuinbonen, stoelbonen, kievitsbonen en snijbonen voor gekweekt uit zaad en toen het aardige plantjes waren in mijn tuin gezet.
Van de kleinzoon van mijn zus kreeg ik nog wat peultjesplantjes die ik daar tegen een rekje gepoot heeft. En eigenlijk doet alles het heel goed.
De kruisbes hangt al vol met vruchten, de peulen staan volop in bloei, de snijbonen klimmen al helemaal naar boven en ook de andere bonen doen het goed. Alleen de vijg heb ik misschien wat te drastisch gesnoeid, hij loopt wel weer uit maar of hij dit jaar nog vruchten zal dragen betwijfel ik wel.
Kortom het lijkt een goed bonenjaar te worden voor mij. Niets heerlijkers dan zomaar een maaltje uit eigen tuin plukken.
Heb al wat sla en radijsjes geoogst en de eerste aardbeien komen er aan, bieslook en andere kruiden doen het ook heel goed.
En waar ik heel blij mee ben is de physalis kers die ik jaren niet meer had ook weer ontkiemt is in mijn kasje. Ik hoop dat ze het zo goed blijven doen en ik ze dit jaar weer kan eten.  Ze zijn zo lekker.
Verder hePhysalis_peruvianab ik nog wat prei, uien en krootjes, courgettes, tomaten, peentjes, rode kool, broccoli, bosbessen, rode bessen en komkommers in mijn kasje en buiten staan.
Vol verwondering kijk ik soms hoe alles groeit en natuurlijk weet ik dat alles uit zo’n klein zaadje komt (ik ook haha) maar toch geeft het me iedere keer weer zo’n goed gevoel als het dan ook lukt.

19 gedachten over “Een goed bonenjaar ?

 1. Fijn dat je zo lekker in je tuin kunt werken. En dat je daar lust in hebt. Wij hebben hier wel wat paprika en tomaten. Alles in potten. En natuurlijk een vijg. Verplaatst het afgelopen najaar dus waarschijnlijk geen vrucht… hoewel… Ik vind het niet zo erg want ik houd niet zo van vijg. Iets zien opgroeien is altijd leuk. Ook ik kan daar geweldig van genieten.

  1. Leuk dat je ook een vijg hebt. Ja ik vind ze heerlijk om te eten of door de yoghurt. Ook de merels in de tuin zijn er gek op als ze vallen laat ik ze liggen voor ze.

    1. Vorig jaar kon ik ze niet voor eten zoveel had ik er. Maar heb denk een beetje te rigoureus gesnoeid. Zal een jaar moeten boeten daarvoor denk ik. Zie alleen nog maar blad.

 2. Wat leuk om zo uit eigen tuin te eten. Bij ons op stal doen ze dit ook. Geregeld kijk ik hoe de boer aan het werk is. En als dank voor mijn aandacht aan zijn tuin krijg ik ook wel eens wat mee. Heerlijk en verser kan niet.

  1. Ja klopt Trees, eerst was het eigenlijk alleen fruit de groentes zijn er een beetje bijgekomen dit jaar. Ben heel benieuwd wat er allemaal van terecht gaat komen, ben wat dat betreft echt een amateur hoor.

 3. Fantastisch dat je zoveel opbrengst hebt uit je tuin, puur natuur en het spaart je ook nog geld uit! Maar voor jou mag er denk ik nu wel wat regen vallen anders moet je nog gaan sproeien!

  1. Ja ik doe het echt voor de leut, meestal zijn die groentes als ze goed zijn in de winkels ook niet zo duur. Maar dit is wel lekker vers en onbespoten. En zo leuk om even de tuin in de gaan om een bakje fruit of groentes te scoren.

  1. Ik heb de Physalis peruviana gekocht als zaad via internet vorig jaar al, Weet eerlijk gezegd niet meer bij welk bedrijf. Had ze jaren er voor al ieder jaar in de tuin maar op een of andere manier waren ze opeens weg en ze zijn zo lekker en had altijd een grote oogst er van.

    1. Ja ik had hem altijd in de tuin staan wel op de warmste plek maar opeens was ie verdwenen. Heb toen dat zaad besteld vorig jaar kwamen ze niet op en nu wel in mijn kas dus probeer ze nu daar een jaar kijken of het wat doet. Ja weer voor niets gegoten vanmiddag 😉 haha

 4. Het is zo fijn om een tuin te hebben! Mijn man en ik hadden het er vanmiddag nog over. Dat we voor geen goud met iemand wilden ruilen die driehoog achter in Rotterdam woont.
  Kijk je uit met die Physalis? Voor je het weet neemt-ie heel je tuin over!
  Veel tuinplezier 🙂

  1. Ja dat hoor ik wel vaker. ik was ze opeens kwijtgeraakt, weet niet hoe het kwam, nu komen ze voor het eerst weer op nog piepklein maar ze zijn zo lekker die bessen er van.
   Ik zou ook niet op een flat of zo willen wonen hoor. Zoals vandaag heerlijk zo naar buiten heel de dag in de tuin genieten hoor.

 5. Door mijn arm kon ik geen potgrond sjouwen en in huis halen en dat is toch nodig om groente/fruit op mijn balkon te kweken, dus helaas, ik sla maar een jaar over, maar ……… tjonge, wat zou ik ook graag een tuintje hebben.

 6. wij hebben ook een flinke tuin op het zuidwesten, maar kunnen er jammergenoeg geen fruit en/of groente in kweken omdat die grond vervuild is , zo jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s