Solliciteren, je moet solliciteren

solliciteren 1Ja ik moet inderdaad solliciteren en wel vijf sollicitaties in de maand.  Bij het UWV moest ik iedere week een sollicitatie doen en ze dan per vier weken doorgeven. Van een medewerker daar hoorde ik off the record dat dit iets is waar streng naar gekeken wordt, niet eens waar je gesolliciteerd hebt of zo maar dat er wel vier ingevuld zijn. Dan zegt het systeem uitbetalen en zijn ze niet ingevuld begint het te haperen en komen er vragen. En terecht natuurlijk.
Nou ja nu bij de gemeente hoef ik het nergens op te geven waar ik gesolliciteerd heb, dus geen stok achter de deur. Ze kunnen je wel oproepen en dan moet ik aan kunnen tonen waar ik gesolliciteerd heb. Het hoofd sociale zaken, een oud collega van me, vertelde me dat er bij de die uitkering die ik krijg speciaal voor oudere werklozen niet zo heel streng gekeken wordt of iets voor die mensen gedaan wordt om ze weer aan het werk te krijgen
De eerste tijd nadat ik ontslagen was, was ik heel fanatiek aan het solliciteren, verschillende manieren, via netwerken, via open sollicitaties bij bedrijven die ik kende en beter nog mij kenden of gewoon reageren op advertenties.
Een keer werd in uitgenodigd voor een gesprek, werd daar aangenomen op oproepbasis in een zorginstelling maar de dag voor de ondertekening werd het weer afgeblazen.
sollciterenInmiddels ben ik weer 3 jaar ouder dus de kans dat ik nog ergens aan de slag komt lijkt me minimaal. En heel eerlijk moet ik zeggen het zal me ook weer vies tegenvallen om vier dagen om zeven uur ’s morgens in de auto te zitten om dan zo rond 6 uur weer thuis te komen zoals ik dat bij mijn vorige baan deed. Met daarnaast nog mijn werk voor de krant.
Maar goed afgelopen week mijn sollicitaties voor mei gedaan, de eerste kwam de volgende morgen om 8 uur al terug. De andere volgden niet al te veel later.
Erg origineel zijn ze niet in hun verklaring, ik pas niet in het profiel, er waren veel sollicitaties enz. enz.
Eigenlijk doet het me helemaal niets meer hoor, ik zie het en denk, goh toch nog een reactie terug.
Alleen die ene die ik terugkreeg kreeg ik wel even een vies gevoel van in mijn mond.
De gebruikelijk zin van uw profiel past niet aan bij de opdrachtgever bla bla bla. En gevolgd door. “En we hebben gekeken in ons bestand en er helemaal geen vacatures gevonden die aansluiten bij uw profiel. U kunt zich beter via ….. (ander uitzendbureau) in schrijven wellicht staan daar vacatures die meer aansluiten bij uw profiel”.
Dacht echt van hé, mag ik bij jullie niet meer solliciteren of wat moet ik daar nou uit begrijpen, misschien denk ik te negatief maar echt leuk klonk het niet.
Moet wel zeggen dat mijn leven momenteel gewoon weer goed gevuld is, mijn schuldgevoel dat ik geen volledige baan heb ik helemaal weg.
Werk nog freelance bij de krant en bij een klein baantje in een café en daarnaast doe ik veel voor mijn moeder, de was en de tuin.  Ben vrijwilliger bij het jeugd werk en de RTV Krimpenerwaard.
Als het nodig is ben ik ook wel in touw bij vrienden of andere familie dus voel me totaal niet nutteloos of minder dan iemand die wel een baan heeft. Alleen krijg ik geen geld voor die vrijwillige klusseloesje baann dus heb ik die aanvulling op mijn salaris nodig om rond te kunnen komen. Ben dus wel baanloos maar niet echt werkeloos, sterker nog heb het idee dat ik nog meer deed dan toen ik werkte.
Hoop dit jaar 63 te worden en eigenlijk vind ik het belachelijk dat ik nog steeds moet solliciteren. Snap best dat een bedrijf niet iemand in gaat werken die over een paar jaar toch weer met pensioen gaat.
Maar behandel iemand die solliciteert ook wel met respect, ik had ook veel liever mijn baan gehouden en mijn eigen kostje verdiend maar helaas is dat niet zo dus maak ik er maar het beste van.

Plaatjes internet

17 gedachten over “Solliciteren, je moet solliciteren

 1. Het blijft vechten tegen de bierkaai, maar inderdaad respect zou er wel moeten zijn.
  Ik ben het eens met Marja! Het zijn allemaal sukkels dat ze jou niet aannemen! Maar geniet maar van je vrijheid hoor, als je rond kunt komen en je tijd goed in weet te vullen ben je een gelukkig mens! Dikke smuffel van mij!

 2. Heel herkenbaar voor mij, Anneke, De laatste paar jaar voor mijn pensionering zat ik in het zelfde schuitje. Ook ik hoefde toen niet meer zo nodig. Natuurlijk neemt een bedrijf liever jongere mensen aan, tenzij je gespecialiseerd werk doet en daar door veel ervaring juist beter van pas komt. Jij maakt je zonder baan al bijzonder nuttig en wat is er mooier dan te weten dat een jongere die graag wil werken een ja heeft gekregen op de baan die jij eigenlijk niet meer wil.

  1. Ja dat snap ik ook wel hoor dat ze liever jongere aannemen. Maar voor mij zou het financieel wel fijner geweest zijn als ik tot mijn pensioen door had kunnen werken. Maar goed het is niet anders en dat heb ik nu ook wel geaccepteerd.

   1. Ja, daarin heb je helaas weinig te kiezen. Jammer genoeg hebben we in NL geen cultuur waarin wijsheid en ervaring van ouderen een plaatsje heeft 😦

 3. Ik denk dat je gelijk hebt, het heeft geen zin mensen te laten solliciteren die op voorhand al uitgesloten zijn van een baan door hun leeftijd.
  Pluspunt is dat jij lekker in je vel zit bij hoe de zaken er nu voor staan, terecht, je maakt je nuttig op veel fronten dus hoed je je nérgens voor generen.

 4. Het is zó stom dat verplichte solliciteren. Alsof de UWV niet weet dat oudere werklozen geen schijn van kans meer hebben. Maar ja, het zijn de regeltjes stupid! Protocol is tenslotte protocol nietwaar? Geniet maar van je vrije tijd en je nuttige en prettige klussen; zo draag jij je steentje aan de maatschappij echt wel bij.

  1. Dank je wel Joke. Ja ik deed een cursus vorig jaar “Succesvol op werk naar werk” verplicht van het UVW. Het eerste wat ze zeiden was jullie moeten niet denken dat je hierdoor een baan krijgt. ;).

 5. Blijf zo in je vel zitten, Anneke! Dit is de enige manier om er tegenaan te kijken en blijven kijken. Zonde van je energie om je in een stom hokje te laten stoppen. Met alle kennis en ervaring die je hebt, zouden bedrijven voor je in de rij moeten staan…
  Liefs Kakel

  1. Ja probeer dat maar eens in een brief over te brengen. Bijna alle banen gaan via een detacheringsbureau tegenwoordig. Ze sorteren meteen op leeftijd en weg ben je. Het is niet anders. heb er nu vrede mee.

  1. Ja ik moet heel eerlijk zeggen, heb zelf ook wel een paar dingetjes gehad maar niet heel veel gekke zaken meegemaakt. Alleen dat solliciteren. Vind het nog steeds een straf.

 6. Ik heb inderdaad ook een paar keer een antwoord gekregen dat ze in de toekomst ook niet verwachten iets voor me te hebben ? , daar trek ik me niets van aan, als ik voldoe in mijn ogen solliciteer ik.
  Trouwens, ik steek er net als jij in. Na 8 jaar zonder betaalde baan, moet ik er inderdaad eigenlijk niet meer aan denken, al maak ik voor het vrijwilligerswerk vaak net zulke lange dagen, en vorige jaar zijn er genoeg weken geweest dat ik 4 dagen aan het werk was, maar de werkdruk is anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s