Van klepperaar tot koude thee

Ooievaar5Ondanks dat alle media ons waarschuwen voor de hitte en noodscenario’s bijna ingesteld worden ben ik lekker om een uur of 11 gaan fietsen. Er stond een heerlijk windje en het was zalig.
Ik onderschat echt niet dat het voor sommige, zekere oudere en zwakkere mensen, oppassen is maar heb ook wel eens het gevoel dat mensen het allemaal wel een beetje overdrijven en iedereen loopt te zuchten en te kreunen. Zelfs mijn zoon vroeg nog of ik wel genoeg dronk, pff hij weet best dat ik ongeveer al drie liter thee per dag drink. Deden ze dat twee weken geleden ook al niet toen ze Ooievaar2gewoon nog een dikke jas aan moesten zo koud als het was.
Ik merk ook bij mezelf wel dat ik er ongemerkt toch ook door beïnvloed word en ik heb zelfs een cap gekocht vanmiddag want als ik aan het fietsen ben heb ik het idee dat iedereen die ik tegenkom met een zonneklep of pet op aan het fietsen is, dus zal het wel nodig zijn denk ik dan maar. En zeker op de tijd dat ik meestal fiets.
En wat te drinken meenemen. Als een kind van mijn vader, die altijd koude thee meenam als ie ging hooibouwen bij de boer, heb ik een fles koude mint thee bij me, heel dorstlessend en smakelijk ook nog een keer.
Alleen deed het Ooievaar 4merkwaardige verschijnsel zich voor dat toen ik vanmiddag terug fietste met mijn uiterst charmante cap het wel leek of niemand zo’n pet ophad.  Verbeelding of zie je soms alleen dingen die je denkt te zien en mis je de rest. Nou ja na 5 minuten dat warme ding op mijn kop gehad te hebben, lekker afgegooid en de wind door mijn haren laten waaien. Heerlijk was het.
Even wat wezen winkelen, het was koel in de winkels en ergens een broodje gegeten en een bakje gedaan (drie keer raden waar, meteen goed De Hema 😉 ).
Op de heenweg zag ik toch mijn grote verbazing en verrassing opeens weer een ooievaar op het nest staan.
Ooievaar 38Een paar maanden geleden waren er twee ooievaars en was ik getuige van de paring. Daarna had ik uitgerekend wanneer ongeveer de jongen geboren zouden moeten worden. Ooievaar 74
Een van de Hemadames die weet dat ik graag fotografeer had toen als eens gevraagd of ik die ooievaars wel eens gezien had. Dus ik vertelde dat ik een mooie serie foto’s gemaakt had.
Maar noch zij (en zij woont er heel dicht bij en keek ook vaak) noch ik die er toch zo’n keer of vier per week langs gefietst ben hadden ooit jonge ooievaars gezien. En op een gegeven moment was het nest verlaten. Heb ze wel weken zien zitten broeien, net het kopje boven de rand uit.
Ooievaar 41Dus hoe of wat, ik weet het niet, misschien geen goed nest, eieren niet uitgekomen, onvruchtbare ooievaar (dat is een contradictio in terminis in mijn beleving) maar hoe vaak ik ook keek nooit jongen gezien en dat vond ik best jammer.
Vandaag zat een van de ooievaars op het nest, zo nu en dan kijkend, misschien zijn of haar partner verwachtend, ik weet het niet. Heb een half uur lekker in het gras in de schaduw zitten kijken en wachten maar zag verder niets.
Hoop dat ze volgend jaar weer terug komen, ze schijnen wel heel trouw aan hun nest zijn, en dan wel zullen zorgen voor wat nakomelingen. Misschien waren ze nog te jong, ja het houdt met wel bezig haha. Suggesties zijn van harte welkom….

21 gedachten over “Van klepperaar tot koude thee

 1. Weer een heerlijke dag, zo te lezen. Ja, alles wordt in dit land behoorlijk overdreven. Bij het minste of geringste krijg je te maken met code rood. Het verbaast me dat die niet werd afgegeven voor het “vreselijke onweer” van vanavond 🙂

 2. Anneke, ook de ooievaars bij mij uit het bos broeden wel elk jaar maar hebben niet elk jaar jonge. De jonge lijken heel snel volwassen, maar trekken nog wel een klein poosje met de ouders op. Vorige jaar hadden het echtpaar bij mij ook geen jonge. Dit jaar kwamen de trotse ouders één jong “showen”. De meeste die ik gezien heb zijn 3 jonge, maar dat was volgens mij echt een uitzondering. Daarbij zijn die ooievaars uit het bos al op leeftijd heb ik begrepen.

  1. Oke leuk om te weten Minoesjka. Hoop dat ze dan volgend jaar terugkomen, ze schijnen wel trouw te zijn als ze eenmaal een nest hebben en dan wel jongen krijgen. Lijkt me zo’n mooi gezicht.

 3. Nee natuurlijk moet je je niet gek laten maken, alsof we nooit eerder warme dagen gehad hebben zeg! Vooral doen waar jij je goed bij voelt hoor ! Hier zagen we eigenlijk hetzelfde bij het ooievaarspaar dat al 5 jaar op dezelfde plaats broedt, misschien gewoon een slecht ooievaarsjaar?

  1. Zou zomaar kunnen hoor. Ik weet het niet. Heb wel eens gehoord dat wanneer er veel voer is in de vorm van muizen e.d. dat er meer jongen komen dan anders. Vorig jaar weet ik dat het door het vroege voorjaar een heel goed muizenjaar was dus veel eten. Hoop dat ze volgend jaar weer terugkomen want het is wel een mooi gezicht.

 4. Ik lurk ook met gemak 3 liter water per dag. Je moet er alleen zo van piesen 😉
  Ooievaars kunnen soms een jaar “overslaan.” Dat heb ik iemand in Liesveld horen vertellen. De reden is onbekend. Zonde hè?

  1. Jij hebt toch je eigen boerenlandje om even te gaan zitten haha…. Ja daar heb je wel gelijk in. Ja deze zaten in Krimpen aan den IJssel zo leuk, dat nest heeft jaren leeggestaan hoop dat ze volgend jaar weer terug komen.

   1. Hahaha, moest het echt vast nog leren ;-).
    Goed van je… Ik heb laatst bij iemand ‘sterrenmuntthee’ van echte kruiden, gedronken. Dat was toch lekker! Hij neemt een pak voor me mee bij de S.ligro. Denk dat ik er dan ook geen moeite mee zal hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s