Overspoeld door ooievaars…..

Ooievaar 23Vanavond had ik me voorgenomen om even een uurtje blogs te lezen, de afwas nog te doen maar mijn vriendin belde dat dicht bij haar in de buurt wel 8 ooievaars zaten.
Nu heb ik al een paar keer in de weilanden zo vier of vijf ooievaars tegelijk gezien maar acht is wel heel veel dus snel op de fiets gestapt en daar gaan kijken.
Ooievaar 14Het waren er veel meer, op iedere verlichtingspaal van de ijsbaan zaten twee ooievaars en op het nest dat er al een paar jaar nog steeds leeg staat zaten er wel zes evenals op de lantaarnpalen langs de weg. In totaal telde ik er op een gegeven moment tussen de 20 en de 25 ooievaars. Ooievaar 29Een bijzonder gezicht. Ook ruziemakend wie er op de palen mochten zitten, andere weer wegjagen.
De zon ging net onder en dat maakte het wel moeilijk om foto’s te maken maar het gaf ook wel een speciaal effect moet ik zeggen. Probeerde er zo dicht mogelijk bij te komen wadend door hoog gras met stekels en brandnetels.Ooievaar 33Oplettend dat er niet ergens een greppel of slootje lag waar ik gerust in zou stappen in mijn enthousiasme.
De oorzaak van de massale aankomst van deze ooievaars had een minder leuke reden, zoals ik tenminste hoorde in de wandelgangen, namelijk een grote brand in Groot Ammers waar het Ooievaarsdorp Liesvelt gevestigd is.  Hemelsbreed is de afstand naar ons dorp over de Lek niet zo groot dus zullen ze hier hun toevlucht gezocht hebben.
Grote brand in Groot-AmmersOoievaar 5
In het Zuid-Hollandse Groot-Ammers woedt een grote brand bij een recyclingbedrijf. De brandweer roept op uit de rook te blijven, zonodig ramen en deuren te sluiten en om niet naar de brand toe te gaan.Of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen, wordt nog onderzocht. Volgens een brandweerwoordvoerder zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.
Ooievaar 3blijven. Wat me wel opviel meteen was dat veel er zo vies uitzagen, of dat roet was, zou best kunnen.Ben wel benieuwd hoe lang ze hier zullen  Morgen nog maar eens even gaan kijken daar. Hoop dat ze snel weer hun eigen plekkie terugvinden. Zou wel leuk zijn als volgend voorjaar een stelletje deze plaats herinnert om hier te gaan broeden. Dan komt er toch nog wat moois uit voort.
Maar van blogs lezen kwam er dus niets meer, foto’s bekijken en bewerken, nog een stukje erover voor de krant schrijven en opsturen. Jullie houden het nog even te goed.

17 gedachten over “Overspoeld door ooievaars…..

   1. Als hier de boeren gieren zie ik er ook wel eens een aantal staan maar nooit zoveel. Op geploegde akkers zal dat zeker voorkomen. Maar deze waren duidelijk van slag allemaal en smerig. Dus er was meer aan de hand. Ze zijn de volgende dag weer terug gegaan toen de brand voorbij was.

 1. Gek ja, ik dacht ook altijd dat ze zeldzaam waren, maar dat is niet meer zo. Goh… ze zien er inderdaad vies en vreemd uit… als het maar geen vervelend effect heeft op ze, die rook en die roet… Mooie foto’s!

 2. Wij zagen er gisteren onderweg twee zitten en zelfs die vielen op. Kun je nagaan als het er een heleboel zijn. Vorig jaar zat er ook zo’n grote groep ooievaars in de weilanden bij Bergambacht, maar dat kwam omdat de boeren massaal aan het baggeren waren. Dat is een betere reden. Ik hoop dat de ooievaars snel een goede stek weten te vinden.
  lieve groet

  1. Ja inderdaad bij het baggeren of gieren heb ik ook wel eens 7 of meer ooievaars geteld maar deze waren echt helemaal van streek kon je gewoon zien. Of uit hun doen hoe je dat ook noemt. Volgende dag waren ze weer weg. Hoorde dat er in jullie dorp ook zaten hoor.

 3. Nederland begint inderdaad steeds meer een ooievaarsland te worden en da’s heel mooi. Hier in Drenthe zijn er ook tijdens elke fietstocht wel een aantal te bewonderen.
  Toen wij in 1996 door Spanje liepen met de rugzak, kwamen we ergens tussen Zaragoza en de Pyreneeën door een streek waar er letterlijk honderden waren, die nesten gebouwd hadden op alles wat maar de lucht in stak. Tientallen nesten op een en dezelfde kerktoren, nesten op daken, op boerenschuren, electriciteitsmasten en watertorens. Een lust voor het oog.

  1. Waar deze ooievaars vandaan kwamen is een ooievaarsdorp. Nadat de ooievaars dreigden uit te sterven zijn ze daar dat dorp begonnen om te proberen de ooievaars weer terug te krijgen in de polders hier en dat is goed gelukt. Ben dan ook blij dat ze weer terug zijn gegaan naar hun roots als waren ze hier van harte welkom natuurlijk.

 4. Wat bijzonder, al is de reden dan heel vervelend. Maar zóveel tegelijk zie je er inderdaad nooit!
  Ik kan me goed voorstellen dat je dit even voor liet gaan!
  Wij hebben al enkele jaren een broedend paar ooievaars op dezelfde plek op wandelafstand, altijd leuk om te volgen.

  1. O wat leuk, ja in Krimpen waar ik vaak langs fiets was dit jaar ook voor het eerst een ooievaarspaar maar geen jongen. Hoop op volgende jaar. Ik werd er helemaal een beetje hebberig van met fotograferen van zoveel ooievaars. Meer dan een uur gelopen daar.

 5. Ja, hoorde ook van die brand. En het zou dus inderdaad best kunnen dat de ooievaars zich zelf geëvacueerd hadden.
  Echt mooie foto’s en ja, het zijn gewoon mooie intrigerende vogels 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s