Het slakkendilemma

slVanmiddag heel de middag bij mijn moeder in de tuin gaan werken. Had er onwijs veel zin in na best al weer een drukke week werken vind ik dat heel ontspannend. Het was mooi weer om te tuinieren en het was ook wel hard nodig hoor moet ik zeggen.
Had al een aantal weken niets gedaan zowel in mijn eigen tuin als in mijn moeders tuin dus het onkruid en de inmiddels al weer uitgebloeide planten konden wel wat snoeiwerk gebruiken.
Twee groene containers vol bij mijn moeder weggewerkt en nog maar een hoek van de tuin klaar. Een plant leek wel een slakkenparadijs.
En heel stom maar hoe lastig ik die beesten soms ook vind in de tuin, eigenlijk zijn ze gewoon prachtig met zoveel verschillende kleuren en soorten.
Gunde mezelf geen tijd om foto’s te maken want dan weet ik het wel, dan komt er nog niets uit mijn handen, maar eigenlijk vond ik het ook wel weer jammer.
Komt nog wel, er is nog genoeg te doen daar in die tuin.
Denk dat er echt tientallen in de groene container zijn verdwenen en bij mij roept dat altijd associaties op met vernietiging en mijn gevoel zegt gewoon dat die slakken ook een rol is het totale ecologische systeem hebben. Bovendien eten vogels ze ook graag op.
Maar wat moet ik er anders mee, ze doodmaken vind ik ook weer zonde en het waren er zo veel dat ik ze ook niet van die planten af kan gaan halen. Mijn broer gooide ze altijd in het water achter het huis maar dat vind ik ook weer niks.
Vroeger liep ik altijd slakken te rapen in de tuin, deed ze in een emmer en bracht ze dan naar een park toe waar ik ze weer losliet. Of de gemeente daar blij mee was weet ik ook niet. Of ingegraven bakjes met bier er in maar dat vond ik ook zo’n vieze boel worden.
In mijn eigen tuin heb ik ook wel slakken maar lang niet zoveel als bij mijn moeder.
Heb zelf een middel verzonnen dat redelijk goed werkt en zelfs mijn hosta’s waren dit jaar amper aangevreten.
Ik bewaar het hele jaar koffieprut en eierschillen, die droog ik in een bakje en daarna maak ik ze fijn met een staafmixer en als ik dan een grote bak vol heb gooi ik het in het voorjaar rondom de planten die ze het liefst eten zoals de hosta’s.  Ze hebben daar volgens mij een hekel aan en mijden die planten dan ook. En de kalk is ook nog eens goed voor de tuin.
Ja, in die container zullen ze ook wel doodgaan, slaik weet ook, er blijven er genoeg over maar toch diep in mijn hart vind ik het toch zonde van die mooie beestjes.
Wat doen jullie met/tegen slakken?

Had zelfs geen slakkenfoto’s in mijn archief dus maar een paar plaatjes van internet. 

7 gedachten over “Het slakkendilemma

  1. We hebben niet heel veel slakken, misschien wel omdat we geen Hosta’s meer hebben!
    Maar ik denk dat ze de groencontainer wel overleven hoor, als het groen niet écht hl rg platgstampt is krijgen ze nog en mooi leven op d composthoop!

  2. Wij verkeren regelmatig in oorlog met ze. Toch kan ik het ook niet over mijn hart verkrijgen ze in de kliko te gooien. Meestal gooi ik ze over de heg de tuin van de buren in. Die zijn er nooit. Niet verder vertellen ;-))
    Leuke foto van jezelf bovenaan je blog!

    1. Goeie tip haha mijn ene buurman heeft alleen tegels en de andere kant doet er niets aan. My lips are sealed……. haha Dank je wel die maakte mijn zus in Zeeland, sta zelden zo uitbundig lachend op foto’s dus vond hem wel leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s