Grijs, grauw en futloos weer

Eenden2Ieder jaar heb je wel van die dagen, geen zon te zien, de hele dag alles grijs en grauw, ik moet zeggen het zijn voor mij niet de meest leuke dagen en dan druk ik me nog heel voorzichtig uit.
Had vannacht ook al slecht geslapen, lag half 3 nog wakker, gebeurt gelukkig zelden maar moest wel vroeg op vanmorgen om mijn spullen voor de rommelmarkt klaar te zetten.
Dus 8 uur maar een lange jas over mijn pyjama aangetrokken en alles buiten gezet, had van mijn zus die de zolder Reiger2opgeruimd had ook nog een auto vol dingen meegekregen dus ik was wel even aan het sjouwen.
Om negen uur kwamen ze het inderdaad al ophalen.
Eigenlijk had ik het plan om terug te gaan naar bed maar de krant lag op de mat dus een kopje thee gezet en de krant gaan lezen.
Het plan was (de verleden tijd geeft al aan dat het er niet van gekomen is) om naar Gouda te gaan.

Als je het over Erasmus hebt denken de meeste mensen meteen aan Rotterdam maar ook Gouda wil graag een stukje van de geschiedenis van Erasmus en ik las op de site van het Erasmusgenootschap van Gouda het volgende:
Erasmus en Gouda
Erasmus werd, naar eigen zeggen, in Rotterdam geboren. Sommige andere bronnen spreken over Gouda. Fazant1Soms noemt hij als geboortejaar 1466, soms 1467 en dan weer 1469. Hij was het tweede onwettig kind van een Goudse priester, Gerard Helye, en diens huishoudster Margaretha Rutgers. De doopregisters in Rotterdam en Gouda maken geen melding van zijn geboorte. Hierdoor zijn zowel zijn geboortejaar als zijn geboorteplaats tot op de dag van vandaag onzeker. Zeker is wel dat hij werd geboren in de nacht van 27 op 28 oktober: te Gouda, te Rotterdam, of onderweg tussen beide steden.
Erasmusspecialisten nemen vooralsnog aan dat 1466 het meest waarschijnlijke geboortejaar is.

EendenZeker is dat Erasmus zijn vroege jeugd doorbracht in Gouda. Daar bezocht hij de Grote of Parochieschool van de Sint Janskerk, waar hij les kreeg van zijn latere voogd Pieter Winckel. Hij vervolgde zijn schoolopleiding in Utrecht, Deventer en Den Bosch om vervolgens terug te keren naar Gouda. Pieter Winckel overreedde hem in te treden in het Augustijner klooster Emmaüs in Steyn bij Gouda. Daar verbleef hij van 1487 tot 1493. Eerst als postulant, dan als novice en vervolgens als kanunnik.

Desiderius Erasmus is een van de erflaters van onze beschaving. Al tijdens zijn leven werd hij in heel Europa gezien als de geleerdste van alle christen-humanisten. Zijn werk wordt nog steeds uitgegeven, vertaald en gelezen. Zelf zag hij zijn uitgave van het Nieuwe Testament en het werk van de Kerkvaders als zijn grootste verdienste. Maar tegenwoordig is het satirische Lof der Zotheid zijn meest gelezen boek.

Meerkoeten3Daarom was er vandaag in Gouda een Zotte Zaterdag, ik had het programma gisteren al uitgeprint, er zou ook een rondleiding zijn door de St Janskerk en daar had ik echt zin in, gisteren tenminste wel.
Maar vanmorgen had ik gewoon nergens zin in dan een beetje hangen op de bank, wat theedrinken en verder niets.
Om half 1 gaf ik mezelf een schop onder mijn achterste en ging douchen en moest ik van mezelf een eind gaan fietsen. Want zoals iedereen zegt van bewegen wordt je fitter, voel je je beter. Nou meestal klopt dat ook wel hoor maar net als de Eendgrijze lucht die maar niet open wilde breken, bleef mijn hoofd ook net zo grijs, duf en bedompt.
Toch nog wel zo’n 25 km gefietst, zelfs de langste route door de polder genomen maar kon zelfs daar geen inspiratie vinden om de waas weg te krijgen.
Ik weet dat deze dagen er ieder jaar zijn en dat bij het eerste zonnestraaltje ik weer loop te fluiten en de grijze dagen gauw vergeten ben. Dus ZON kom op, ik heb je ff nodig.
Nou ja van vorige week nog een paar foto’s zomaar onderweg genomen.

14 gedachten over “Grijs, grauw en futloos weer

 1. Inderdaad niet het meest inspirerende weer. Verplicht binnen zitten heeft bij mij geleid tot het afhandelen van een klusje waar ik anders helemaal niet toe te zetten ben, nl. een (digitaal) fotoboek maken. Had liever in de tuin gewerkt. Maar goed, er zullen vast betere dagen komen! Kop op! 🙂

 2. Hier vandaag toch af en toe al een flauw zonnetje, en vooral een wat aangenamere temperatuur!
  De hedendaagse priesters zijn dus niet de enige die het moeilijk hebben met het celibaat, eerlijk gezegd zie ik ook het nut niet van een verplicht celibaat voor geloofsdienaren , het trekt maar vreemde kneuzen aan die niet van kinderen af kunnen blijven.

  1. Het is inderdaad iets tegen natuurlijks hoor. En dat weer ach ja het is altijd hollen of stilstaan en iedereen vind wat anders fijn dus ik pas me maar aan haha….met tegenzin dat dan wel.

 3. Ik heb echt een schijthekel aan dit weer. Sorry, ik moest het ff kwijt 🙂 Vandaag ook geen straaltje licht gezien.
  Bij de boekhandel zag ik een poster van Erasmusdag in Gouda. Mijn interesse was meteen gewekt. Hij hoort toch bij Rotterdam (heb ik altijd gedacht…)
  Jammer dat je rommelmarkt niet doorging maar soms loopt het nou eenmaal zo. Ik sliep afgelopen nacht trouwens ook nog niet om half 3. Pffff…
  Lieve groet

  1. Dat is klare taal, ik ook hoor. Dan nog liever storm en regen hoewel haha. Ook weer niks. Ja ze eisen allebei een deel van Erasmus op. Wat maakt het ook uit, het was een bijzondere man.

 4. Ik klaag niet. Het is niet echt koud al heb ik wel de handschoenen aan. Het is droog en geen wind
  Wat wil je meer. Natuurlijk met nog een beetje zon was het ideaal.

  Groetjes, Ria

  1. Ja dat klopt ook wel hoor, stil weer. En iedereen ervaart het anders. Soms vind ik het heerlijk om er even op te mopperen op het weer. Toch eigenlijk wel gek dat toch dat weer ook al wil ik het echt niet zo’n invloed op mijn humeur heeft. Vind het soms best lastig. Ben echt zo’n weervrouwtje. Als het zonnetje schijnt naar buiten en anders binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s