Haken….

imagesHeel heel vroeger heb ik heel veel gehaakt. Zo in de begin jaren 70, ik vond het leuk en op een gegeven moment was mijn kleine eerste huisje voorzien van allerlei zelfgehaakte gordijnen. Zelfs als ik ergens op visite was ging er een haakwerkje mee. In dit tijd was het ook helemaal in om in van die ringen te haken.
Voor mijn moeder haakte ik een katoenen sprei uit een stuk die ze pas een paar jaar geleden, inmiddels versleten, weggedaan heeft.
Mijn schoonzusje nam een sprei en een paar bijpassende kussens mee naar Australië en ooit voor een vrouwendag in een vrouwencafé haakje ik een groot aantal beesten en kussens.
Op een gegeven moment was het haken een beetje, ik kan wel zeggen helemaal over.
Gehaakt was helemaal uit.
Maar zoals met veel dingen, haken is momenteel weer helemaal in.
En vorig jaar begon ik ook met het haken van kussens.  Gewoon om iets in mijn handen te hebben als ik televisie zat te kijken of even niets te doen had.

Bij ons in de bibliotheek hebben ze een keer in de maand een haak- en breicafé daar ben ik twee keer geweest met mijn buurvrouw die toen niet zelf auto kon rijden. Maar dat was niet zo mijn ding. Ben niet zo van die clubjes allemaal.
Vind het leuk als ik in de wintermaanden wat tv zit te kijken maar ben niet het figuur of uren over haken of breien te gaan zitten kletsen. (Hoewel er ook over heel veel andere dingen gepraat werd hoor). En zodra mijn buuf weer zelf kon rijden ben ik afgenokt.
spreiToen ik twee weken geleden niet lekker was en veel in huis zat ben ik weer begonnen aan een sprei voor de logeerkamer. Gewoon voor de leut. Kijken of ik nog wat steken kende en of het nog lukt en ik moet zeggen ik vind het hartstikke leuk om te doen.
Had ooit bij het Kruidvat in de opruiming een tas met grijs, wit en gemêleerde wol gekocht en de sprei wordt heel leuk. Heb nog wel even te gaan hoor maar er is ook geen haast bij natuurlijk. Probeer iedere avond een paar toeren te haken. Voor toeren met hokjes heb ik leuke lintjes gekocht.
En zo wordt het best een aparte sprei haha….oude tijden herleven maar gehaakte gordijnen, nee dat zal het niet meer worden.

9 gedachten over “Haken….

 1. Ja dat heb ik in het verleden ook veel gedaan. Nog steeds zijn de gehaakte pannenlappen favoriet bij familie en vrienden.
  Groot voordeel van haken is ook dat het makkelijk is uit te halen.

  Op het moment hak ik haarbanden in verschillende kleuren, zachter dan diadeem.

  Ik heb destijds ook grote filethaakwerken gemaakt van 60×100 of zo iets en ingelijst opgehangen. Een treurwilf en een vrouwenfiguur op de rug gezin en zittend is nog steeds in huis.

 2. Gehaakte lampen, valletjes voor de ramen en gordijntjes met olifanten op de babykamer. Ook ik heb veel gehaakt eind jaren ’70/begin ’80. Breien niet, daar ben ik geen held in.
  Nu ben ik er nog niet weer mee begonnen, weet niet zo goed wat ik zou moeten haken, maar ik kan me wel voorstellen dat het ontspannend werkt.
  Succes met je sprei.

 3. Ik houd ook van breien, borduren en haken, maar ben idd ook niet zo van de clubjes. Vaak zijn het ouderen die blij zijn met elkaars gezelschap.
  Lieve groet

 4. Clubjes eh nee maar ik haak mij suf voor goede doelen.Ik heb de gehaakte valletjes nog steeds bewaard.Ook nog een sprei,maar het bijbehorende bed niet meer ha ha,misschien komt het wel weer in de mode.Dat is met alles zo als je het maar lang genoeg bewaard.Breien doe ik ook maar ik ben nu al 2 weken tussendoor een trui aan het afwerken voor op de boot.Heb nog even de tijd dus.Haken is reuze hip,zie dinsdag maar op het varen blog.

 5. Nee haken heb ik nauwelijks gedaan, wél breien. Van haken krijg ik altijd hoofdpijn omdat je toch altijd wel goed moet kijken waar je de naald steekt. Jammer want ik vind het wél mooi.
  De sprei op jouw foto doet me denken aan de sprei die op het bed van mijn ouders lag toen ik nog klein was.

 6. O, ja, ik heb vroeger ook mijn hele huis aan elkaar gehaakt : spreien, kussen, gordijnen, versierselen………
  Ik heb het ook weer eens geprobeerd een tijd terug, maar merkte dat ik eigenlijk niet eens meer wist hoe ik de meest eenvoudige steken moest doen, dus ben er maar weer mee gestopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s