Zwanenjacht…..

Zwaan (Small)Momenteel is er veel te doen over het jagen op zwanen in de polder en ik moet zeggen dat ik de verontwaardiging van de mensen best snap. Een zwaan is een majestueus dier en als dat uit de lucht geschoten wordt doet dat meer dan als er een fazant of eend geschoten wordt.
Tot dusver even een verschil die het sentiment bij de mensen oproept als een dier hen aanspreekt en afgeschoten wordt.  Als er reeën te veel komen en die moeten worden afgeschoten roept dat ook meer verontwaardiging op dan wanneer dat wilde zwijnen zouden zijn.
Zelf ben ik ook geen voorstander dat die zwanen geschoten worden. Voor het jagen op zwanen waren er in de Krimpenerwaard een aantal zwanendrifters actief. Zij vingen zwanen en verkochten ze weer. Hun “eigen” zwanen werden geleewiekt en later “geoogst”. Dat is tegenwoordig gelukkig verboden. Want het vangen van die beesten ging ook niet bepaald zachtzinnig en dat is een understatement.
Waarom kunnen die zwanen gewoon niet blijven in de polder??  Als ik alle verhalen goed gelezen heb is er voor de boeren niet heel veel schade en wordt er maar zelden een beroep gedaan op schadevergoeding wegens beschadiging van het weiland.
Aan de andere kant, als ik door de polder fiets zie ik meer zwanen in de weilanden dan dat ik ooit koeien in het weiland zie lopen in de zomer. Dat zegt toch wel iets natuurlijk en het worden er ieder jaar meer.
Ik weet nog toen ik klein was was er in de buurt altijd een zwaan die zat te broeden, dat was zo speciaal dat we altijd gingen kijken als de jonge zwaantjes geboren werden.
Momenteel tref je op ieder weilaZwaan polder 2014 dec (Small)nd bij de hekken nesten met zwanen aan die zitten te broeien tot bijna op de straat aan toe.  Zwanen krijgen ook meestal wel een aantal jonge zwanen, beetje natte vingerwerk maar denk toch wel gemiddeld 4 of 5 in een nestje.
En mogen de meerkoeten blij zijn dat ze van een broedsel er een of twee groot krijgen doordat de andere gepakt worden door snoeken, reigers en andere rovers, zwanen verdedigen hun jongen goed en er zal er best zo nu en dan een ten prooi vallen maar ik zie toch heel vaak dat de geboren jongen allemaal groot worden.
Het evenwicht is wat dat betreft natuurlijk aardig verstoord. Hoe het komt weet ik eigenlijk niet dat er zo’n explosie van zwanen is ontstaan in de polder in de loop der jaren. Misschien waren er vroeger meer vijanden of werden de eieren geraapt, zorgden de boeren er voor dat de populatie enigszins gelijkmatig bleef.  Ik weet het echt niet, heb geprobeerd er wat over op te zoeken maar kom er niet helemaal uit.
Pas was er een reportage over het afschieten van de zwanen, vreselijke beelden om te zien, ook ik geniet van de prachtige imposante dieren in de polder. En verheug me al weer op de jonge zwanen die er straks weer zullen zijn.
Toch zal er misschien een oplossing voor moeten komen voor het overschot, Zwaan polder 2014 dec 1 (Small)maar zou dat niet kunnen in de vorm van de nesten screenen en eventueel wat eieren verwijderen of vervangen door nepeieren.
Met belangstelling volg ik de verhalen er over en ben benieuwd hoe de ontwikkelingen zijn. Ondertussen geniet ik ook van de vele witte grazers in de polder. Inspireren ze me vaak tot het maken van fotostrips en zet ik ze graag op de foto en dat moet ook zo blijven.

16 gedachten over “Zwanenjacht…..

 1. Ook ik geniet van de zwanen.
  Alle dieren zijn mij even lief.
  Goed, muggen zie en voel ik liever niet.

  Een overbevolking van zwanen of andere dieren laat ik liever aan de natuurlijke vijanden.

  Diervriendelijke groet,

 2. Mooi verhaal over de zwanen. Een verklaring (volgens mij) voor hun meer voorkomen is dat NL het de afgelopen dertig jaar gewldig goed heeft gedaan met het schoonmaken van het oppervlakte water. Zowel op zee als op land. Vroeger was het water in Rotterdam het goorste water denkbaar. Nu wordt een schip dat een druppel olie morst bijna tot zinken gebracht. Gevolg bij de haven is een restaurant waar we zoetwaterkreeftjes gevangen in de haven kunnen eten. Geen kwik-vissen meer. Het gaat weer beter met de ringslangen en dertig jaar geleden waren er nog maar 2 kolonies aalscholvers in het Naardermeer. Nu zijn ze in heel NL een plaag. Al het waterleven floreert dankzij het schone water. Nu nog meer 5 meter grote meervallen in de Nederlandse wateren en de zwanen hebben een geduchte natuurlijke vijand.

  1. Deze redenering klopt wel. Je ziet momenteel ook heel veel Futen en Reigers dus er moet een goede visstand zijn. En inderdaad de aalscholvers zie je ook overal in de polder en de Lek weer. Zijn jaren weg geweest. Dat zou het zijn die meervallen. 😉

 3. Op een geven moment zal het misschien nodig zijn, om de populatie te verminderen. Maar de manier waarop dat nu gebeurt, stuit mij echt tegen de borst hoor, de beelden daarvan zijn vreselijk.

 4. Jouw oplossing , de (meeste) eieren uit het nest halen lijkt me een goede maniet om de populatie in een beetje in de hand te houden. We zijn nou eenmaal steeds meer aan het verstedelijken dus er is gewoon geen ruimte meer voor veel dieren.
  Ook hier gaat het hard, van het koppel zwanen dat hier min of meer om de hoek resideert zijn in de laatste drie jaar 14 jonge zwanen groot geworden, at is inderdaad best wel veel als die ook allemaal weer een eigen nest gaan maken.
  Maar zoals men nú bezig is moet het n elk geval niét!

 5. Ik sprak pas een jager die er trots op was dat zijn hond “al een vrachtwagen aan levende ganzen gevangen” had. Werd er misselijk van, bah!
  We kunnen beter een paar eieren van zwanen schudden, dan dergelijke martelpraktijken goedkeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s