Komt nadenken met de jaren??

Ik ben eigenlijk best opgegroeid zonder veel sentiment naar dieren toe. Niet dat de dieren dooseendagskuikensdie wij thuis hadden niet goed verzorgd werden, integendeel, onze honden die we hadden hadden een vrij en goed leven met veel aandacht.  De katten waren bij ons toch wel veelal om de muizen te vangen. Die sliepen in de schuur en waren veel buiten. Daar werden ze ook gevoerd en hadden ze wel een warme slaapplaats. Ze kwamen ook wel eens binnen maar ’s nachts gingen ze de schuur weer in. Dat weet ik nog omdat op een of andere manier die katten altijd mijn tenen opzochten om in te bijten, hoe dat kwam, geen idee want de rest had er geen last van.
De konijnen die we hadden wisten we van te voren al dat ze net voor de Kerstmis verkocht werden en de pan ingingen. En toch gingen we altijd wel lekkere blaadjes voor ze zoeken zoals paardensla waar ze gek op waren en nog een aantal planten zoals klaver. Mijn vader slachtte ze niet zelf maar ze gingen gewoon naar iemand die de konijnen overal opkocht en zelf eten deden we ze ook niet.
Bij de slager zagen we dat de varkens en koeien via een stenen stoep naar beneden gingen naar de slachterij en als ze niet door wilden lopen kregen ze een stroomstoot van zo’n prikker. Dat weet ik dan nog wel dat ik dat wel heel zielig vond, dat ze geslacht werden weer niet eigenlijk want ja een stukje vlees in de pan was toch wel lekker.
En eigenlijk dacht ik er verder ook niet zo over na hoor, omdat wij nogal vrij woonden was dat bij alle mensen mijn omgeving ook zo en dan neem je dat toch aan tot een soort norm, zonder er veel bij na te denken.
Pas toen we een dierenwinkel kregen ging ik ook anders aankijken tegen huisdieren, verzorging en hoe mensen er mee omgingen.Ik heb daar veel gezien, geleerd en ging ook wel anders aankijken tegen bepaalde zaken. Van het verwaarlozen van dieren tot het overdreven getroetel er mee.
In die tijd verkochten we ook veel diepvries voer voor katten en honden, waaronder ook eendagskuikens. Ik weet nog dat veel mensen dat heel eng vonden als ze die pakjes ingevroren kuikentjes zagen. Zelf had ik er weinig moeite mee. Het enige wat ik eigenlijk wist van die kuikentjes dat het haantjes waren die niet nuttig waren om op te kweken en voor de eierproductie.
Vorige week zag ik een filmpje op FB over hoe het toegaat in zo’n kuikenkwekerij zal ik het maar noemen. Grote broedbakken waar de eieren uitgebroed worden en de kuikens uitgezocht. En heel eerlijk gezegd had ik met terugwerkende kracht een soort schaamtegevoel dat ik dacht. Jeetje gaat dat er zo aan toe, vond het echt een vreselijk gezicht hoe er met die kuikentjes omgegaan werd.
muizen e.d.Even snuffelen op internet leerde me dat de eendagskuikens nog steeds verkocht worden als diervoeders. Ook voor slangen en reptielen. Ook muizen, ratten, cavia’s, hamsters, konijnen die je ingevroren kan kopen als voer voor de exoten. Bizar gewoon en heel eerlijk gezegd ben ik blij geen dierenwinkel meer te hebben. Zou er nu toch wel moeite mee hebben om dat te verkopen want eigenlijk wil ik niet weten hoe het er dan toegaat op de kwekerijen waar die andere dieren gekweekt worden, zal niet veel beter zijn. Van mij mogen ze het houden van reptielen en slangen in huis gewoon verbieden hoor. Hoewel ik bij die doorgefokte honden met allerlei kwalen ook wel vraagtekens zet en dan heb ik het nog niet over zoals ik pas een artikel las katten die helemaal kaal gekweekt worden, dan hadden de baasjes ook geen haren in huis. Of kale cavia’s waarvoor ze dan weer speciale soort zakjes voor verkochten waar ze bijna heel de dag inzaten omdat ze zich niet warm konden houden.
Al die extreme onnatuurlijke dingen in mijn ogen althans snap ik echt niets van dat mensen dat nou leuk vinden en niet dat ik meteen op de barricaden zal gaan staan mag dat van mij betreft wel aan banden gelegd worden.

 

17 gedachten over “Komt nadenken met de jaren??

 1. Je snapt het niet Anneke, wij mensen vinden on-natuurlijk uitziende dieren gewoon mooier. Dus moeten ze daarvoor maar mishandeld worden.

  1. Ja inderdaad er zijn honden die zelfs niet meer normaal jongen kunnen krijgen door het doorfokken en altijd een keizersnede moeten ondergaan. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

  1. Ja ik vind dat nog wel moeilijk. Ben ook een beetje te lui om dan uit te zoeken welke producten je dan moet eten om toch gezond te blijven. Maar eet wel minimaal 2 maar vaak 3 x per week geen vlees bewust.

 2. Nee, wij blijven dom! (hiermee refereer ik naar de koptekst)
  De mens heeft in de dierenwereld ingegrepen, door er huisdieren van te maken of b.v. dierentuinen aan te leggen en circusacts mee uit te voeren.
  HOE DOM BEN JE DAN?
  GLOEIENDE, GLOEIENDE!
  Het is nu nog erger geworden, zelfs mensen worden als dieren.
  Lees net op het nieuws dat er “geldezels” bestaan.

 3. In jouw kindertijd waren die fokkerijen natuurlijk nog láng niet zo massaal als tegenwoordig.
  Maar ik deel eigenlijk wel jouw mening, en zou ook liever zien dat dieren vóór de slacht toch een beetje normaal leven zouden kunnen leiden. Wij hadden meestal gáán dieren omdat we van dieren houden, zeg ik altijd Laat ze lekker hun natuurlijke gang gaan als dat enigszins kan.
  Aan de andere kant vind ik gekerm omdat men in China hond eet raar, alsof wij hier geen konijn en en andere knuffeldieren eten.
  Zelf eet ik geen konijn en kip, ook om beelden uit het verleden. En jonge dieren,bijv. kalf eet ik niet omdat ik zulke jonge dieren toch eigenlijk eerst nog een beetje moeten mogen leven.

  1. Ja in mijn tijd werd er gewoon door de slager een koe geslacht die bij de boer vandaan kwam waar ie naar mijn gevoel een normaal leven heeft gehad. Een paar jaar geleden zag ik bij een boer hoe er kalfjes opgehaald werden door een bedrijf. DIe gingen er echt vreselijk mee om. De tranen sprongen in mijn ogen. Ze werden zo in een vak in een auto gegooid. Zo zielig. Ik eet ook nooit kalfsvlees. Het blijf altijd een beetje zoeken, paar dagen zonder vlees per week. En inderdaad andere culturen eten andere dieren, apen worden ook gegeten.

 4. Een neef van me heeft twee slangen en hij voert ze ééndagsmuizen. Ja, die heb je ook… Mijn oma mestte vroeger ook haar eigen konijn vet en slachtte en plukte ‘m zelf met Kerst. Maar ik weigerde ervan te eten. Raar eigenlijk, want dat konijn had best een goed leven gehad en dat kan je van de dieren in legbatterijen niet zeggen.
  Vlees koop ik alleen bij Wout. Die verkoopt alleen dieren waar met respect mee is omgegaan. Lams- en kalfsvlees eet ik niet. Houd ik er toch nog een beetje een principe op na.

  1. Ja ik weet nog toen wij de dierenwinkel hadden hadden we ook een klant met slangen. Die kocht bij ons ook vaak jonge muizen of muizen die we over hadden. Natuurlijk voedsel voor ze. Dus ik weet dat het bestaat en dat mensen er ook wel goed voor zijn hoor.

 5. Als je er goed over nadenkt worden er veel dieren gekweekt tot vermaak vqn de mensen om hun exotische hobby in leven te houden. Niet mooi. Wij hadden vroeger ook altijd elk jaar 2 konijnen. Voor kerst en nieuwjaar! Tot ik erachter kwam at ik ze, daarna niet meer en ik wilde ze ook niet meer verzorgen..

  1. Ja mijn vader kweekte ze het hele jaar op. Dan was er met de kerstmis wat extra geld voor wat extra’s met het eten en zo. Zo ging dat. Zelf aten we ze niet. Had er ook geen moeite mee. Ze waren altijd goed verzorgd die konijnen.

   1. Ja iedereen reageert daar anders op hè.. Wij vertroetelden ze van het voorjaar tot de kerst en dan waren ze opeens weg. Tot ik erachter kwam dat ze op tafel kwamen op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag brrrr… 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s