NL Doet ie het of doet ie het niet

Vandaag en morgen is de actie van NL Doet. Kuifeenden2Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwillNLDoet1 (Small)igersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.
Veel vrijwilligers gaan deze dagen aan de slag om klussen te doen waar men soms niet aan toekomt. Zo ging bij ons een aantal brandweermannen eens aan de slag om in de speeltuin de toestellen te verven en schoon te maken.
Vandaag werd er in een natuurgebied bij ons in de buurt meegeholpen met het ophogen van een aantal voetpaden waar men met machinaal vervoer niet bij kan komen.
De burgemeester en twee wethouders waren gekomen en 1 andere vrijwilligster die zich opgegeven had om te helpen deze middag.NLdoet3 (Small)
Ook de beheerders van het natuurgebied waren aanwezig om te vertellen wat er gedaan moest worden.
En ik moet zeggen de wethouders hadden het zweet op hun hoofd van het rijden met de toch wel zware kruiwagens met opvulmateriaal.
De burgemeester kwam wat later en werd met een tractor gebracht die ook opvulmateriaal in de laadklep had die hij daar loste. Hij is nog een maand onze burgemeester dus mocht hij niet gauw een baantje vinden dan kan hij zo aan de slag bij een loonwerkersbedrijf ;).
Van de heren van de RTV Krimpenerwaard, onze lokale omroep, hoorde ik dat er op veel plaatsen bij projecten wat activiteiten in scene waren gezet voor de foto en het verslag voor de tv uitzending omdat er te weinig vrijwilligers waren Paddenstoel (Small)om te helpen bij die projecten.
En onze collegeleden op veel verschillende locaties aanwezig moesten zijn.
Dat is  best jammer want eigenlijk is het best een mooi streven, ga eens een dagje vrijwilligerswerk doen om verenigingen of instellingen ergens mee te helpen.
Op de site van NL Doet las ik wel dat er best veel klussen wel gerealiseerd worden. Morgen ga ik nog kijken bij ook een actie, het opruimen van de rietvelden langs de Lek. Ik hoop dat daar meer mensen zijn om die klus te klaren. Ik vind het heel Reigerwit4 (Small)mooi dat ze dat in ons dorp ieder jaar weer doen, jammer wel dat het nodig is omdat mensen natuurlijk gewoon hun zooi lekker dumpen in de Lek, dat dan weer wel.
Nou ja het was in ieder geval prachtig weer om even te gaan kijken in het natuurgebied, even te praten met de beheerders en onderweg nog wat foto’s te maken.

10 gedachten over “NL Doet ie het of doet ie het niet

 1. Er wordt naar mijn idee een beetje téveel op vrijwilligers afgeschoven. Er verdwijnen steeds meer banen waar dan later vrijwilligers voor worden ingezet. Het is een beetje een “bedrijf op zich”geworden.
  Ik doe zélf nooit vrijwilligerswerk al wil dat niet zeggen dat ik nooit iets voor anderen doe. Maar dus niet bij “het georganiseerde” vrijwilligers werk.

  1. Dat is ook wel zo hoor. Als in zorgcentra de vrijwilligers allemaal weg zouden blijven zou dat veel werk scheppen als ze daar mensen voor aan moeten nemen. Of de bewoners krijgen gewoon minder activiteiten. Ik ben al heel veel jaren vrijwilligers bij het jeugdwerk en vroeger op school en kantine in de haven. Maar dat zijn allemaal verenigingen zonder winstoogmerk.

 2. Het was perfect weer om de handen uit de mouwen te steken. Dankzij veel vrijwilligers zijn er weer handenvol werk verricht. En je kunt mopperen op het koningshuis wat je wilt: ze deden toch weer mooi!
  Zonnige groet

 3. Op een of andere manier lijkt het wel of dat een trend is die overal heerst : weinig aanmeldingen voor vrijwilligerswerk.
  Bij ons namelijk ook, ja, mensen willen wel, maar dan op momenten dat hun zin hebben, en dat kan niet met mijn vrijwilligerswerk, daar moeten ze nu eenmaal van je op aan kunnen.

  1. Ik hoorde zelfs bij betaald werk waar jongeren zich voor opgegeven hadden dat ze opgaven geen tijd te hebben of niet te kunnen. Zo bizar eigenlijk. Ja zeker in jouw werk kan je niet af laten weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s