Heen en weer, heen en weer

Vanavond had ik een interview veerpontmet een pontbaas die 48 jaar heen en weer gevaren heeft  over de Lek met het grotendeels schoolkinderen op zijn pont de Vice Versa. Er gaan er momenteel zo’n 400 per dag over.
Ik ken hem en zijn vrouw redelijk goed, ze woonden tot een aantal jaren geleden bij mij in de straat een stukje verderop en we gingen er nog wel eens kaarten.
Er komen in ons dorp heel veel schoolkinderen vanuit de Alblasserwaard omdat wij een reformatorische middelbare school hebben. En de Alblasserwaard heeft wel veel dorpen met een grote aanhang van deze geloofsgemeenschap.
De pontbaas vertelde een verhaal over een keer dat een van de scholieren in november nog
net op de pont wilde springen maar door de golven op de Lek ging dat niet goed en gleed ze weg, ze bleef nog hangen aan de reling.
Hij zette gauw zijn motor uit, ging op zijn buik liggen en pakte de armen van het meisje maar haar rugzak begon vol te lopen en ze werd steeds zwaarder en hij kon haar amper houden. Vier andere meisjes stonden te huilen en de pontbaas werd boos en zei “Gotver en nog wat ” help dan mee. Toen gingen die meiden ook op de grond liggen en met elkaar werd het meisje aan boord gehesen en gered want in november met een zware rugzak in de Lek vallen met veel stroming geeft weinig kans op overleven.
’s Avonds kwam de dominee langs bij de pont, het meisje was de dochter van een dominee namelijk en hij zei tegen de veerbaas dat hij niet had mogen vloeken.
O had hij geantwoord dus u had liever gehad dat ze verdronken was in de Lek.
De volgende dag kreeg hij bloemen,wat lekkers en excuses van de dominee die toch wel blij was dat zijn dochter gered was.
De pontbaas vertelde ook nog dat ze een paar maanden geleden nog een keer over kwam met de pont met inmiddels twee kinderen en nog een keer hem bedankte. En dat vond hij toch wel heel erg leuk.
Zo had hij nog meer verhalen zoals die jongens die fietsend de steiger afkwam en niet meer kon remmen en zo over het hek de Lek indook en er ook weer uitgevist werd.
De Lek is een mooie maar ook gevaarlijke rivier waar je beter maar niet in kan vallen met veel stromingen en onderstroom. Zeker zoals nu dat er veelVeerpont 1 water van boven komt stroomt het er echt wel hard. En niet gemakkelijk te bevaren met zo’n klein veerpontje. In al die tijd zijn er gelukkig nooit ernstige ongelukken gebeurd.
Hij is inmiddels 72 jaar en de maatschappij van de Waterbus neemt het veerbedrijf over. Hij zal het zeker gaan missen zei hij en dat geloof ik ook wel.
Foto’s internet

20 gedachten over “Heen en weer, heen en weer

    1. Ja denk ook wel dat hij het gaat missen hoor maar ze hadden hem nu al weer gevraagd voor inval dus die blijft nog wel even varen al is voor hem de druk van eigen baas zijn er nu af.

  1. Wat een verhaal, ja die man zal wel heel wat meegemaakt hebben.
    Pffff die dominee haha.. natuurlijk was hij blij dat zijn dochter gered was, zou toch wat zijn als hij dat vloeken echt erger had gevonden. Een leven redden..tjonge het is niet niks hoor.

  2. Anneke, die man zou zo maar een boek over zijn belevenissen kunnen schrijven. Zo’n stukje over een dominee en dat vloeken… da’s toch geweldig. Je hebt het hier ook zo leuk neergezet. Ik werd er helemaal enthousiast van.

  3. Met die man zou ik weleens een boompje willen opzetten. Een alcoholvrij boompje, hoor (-: Wel vreemd om te komen klagen dat er gevloekt was. Een terecht antwoord van de pontbaas!
    Lieve groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s