Energie spaart energie

IMG_1622 (Medium)Sinds een jaar schat ik, heb ik nu een slimme elektriciteitsmeter gekregen van mijn energie bedrijf of eigenlijk van het bedrijf die het transport voor zijn rekening neemt. Geen Toon maar gewoon iedereen in ons dorp kreeg er een (of je moest echt wel gegronde bezwaren er tegen hebben).
Nu hoef je de standen niet meer door te geven want die kunnen ze zo uitlezen, mij maakt het niet zo uit, ik vind het wel prima.  Op de meter kan je ook kijken welk apparaat in je huis het meeste stroom verbruikt. Heel eerlijk gezegd heb ik daar nog nooit gebruik van gemaakt en ik zou ook weer even moeten gaan spitten in de gebruiksaanwijzingen om te weten hoe dat ook al weer ging. Maar eigenlijk weet ik het wel alles wat verwarmd wordt elektrisch zoals een wasdroger gebruikt veel. Een wasdroger en afwasmachine heb ik niet. En ik heb ook een oude gewoonte in ere hersteld, ik ben een enorme theeleut en warm dan ook regelmatig water in de waterkoker. Vroeger deed ik dan altijd de rest in een thermoskan maar dat was versloft en die oude gewoonte heb ik weer opgepikt dat scheelt toch per dag een aantal keren die waterkoker aanzetten.
Ik ben altijd wel bewust bezig met het besparen van energie, goed voor het milieu maar heel eerlijk gezegd zijn het ook wel de kosten van energie die mij daar toe aanzetten. Met een beetje opletten kan je een hoop energie kan besparen. Ik zal ze hier niet allemaal noemen maar ik ben echt wel iemand die een warm vest aantrekt, warme sokken, verwarming eerder lager zetten voordat ik naar bed ga, gordijnen dicht. Noem het maar op. Waterbespaarde in de kranen, energiebesparende schakelaars.
Een aantal maanden geleden kreeg ik het eerste tussen overzicht en het bleek dat ik in een periode van 3 maanden 100 m3 gas minder had gebruikt dan in diezelfde periode vorig jaar.
Ik ging even na hoe dat kwam en al snel wist ik het. In die periode ben ik wel zo’n drie of vier keer in de week bij mijn zoon wezen werken in hun huis en tuin. Als ik daar naar toe ging zette ik ’s morgens echt niet de verwarming aan voor dat uurtje dat ik nog thuis was. Doe ik trouwens nooit hoor als ik weet dat ik binnen afzienbare tijd wegga, dat went hartstikke snel en het heeft weinig zin om alles op te stoken en dan weg te gaan en weer laag te zetten.  Het werken in de tuin kostte me best veel energie maar leverde dus blijkbaar ook weer energiebesparing op. En dat had ik in februari eigenlijk weer met het klussen in huis. Dan zet ik ook geen verwarming aan.
Vorige week heb ik voor de eerste keer twee dagen geen verwarming aangehad met het mooie weer. Het was nog steeds zo’n 19 graden in huis en hoewel als ik uit de zon kwam het binnen eigenlijk frisser aanvoelde dan buiten. Maar even een vest aan en na een half uurtje voel je het dan ook niet meer.
Vandaag moest ik “verplicht” thuisblijven, ze zouden tussen 1 en 3 langskomen om mijn verwarmingsketel een onderhoudsbeurt te geven. Nu ben ik tegenwoordig meestal op maandag gewoon thuis maar op een of andere manier als het “moet” voelt het toch anders aan.
Ik vond het best fris in huis toen ik zat te ontbijten, dus maar wat gaan doen, dan krijg je het vanzelf wat warmer. En dat werkte wel. Allemaal van die kleine klusjes lopen doen die er op een of andere manier er altijd bij in schieten. Wat dingen op de zolder gebracht, een mooie bloeiende tak van mijn kersenboom in de kamer gezet. De oude takken er uit gedaan. En zo lekker bezig geweest tot de mijnheer van de verwarming kwam. Alles was in orde en toen hij wegging was net de zon beginnen te schijnen, even wat leuke dingen in de tuin gaan doen. Mijn doperwten gaan poten, nog wat gezaaid. Alles doet het eigenlijk best goed momenteel, het is nog vroeg maar het komt allemaal goed op dus kunnen een aantal dingen al een plekkie in de tuin krijgen. Uurtje nog even op mijn stretcher tot de zon echt onder was, zo genieten.
Vanavond zag ik in Groenlicht een programma over energie zonder gas te gebruiken. Heel interessant. Er was een school die een ijskelder onder de school had die alle energie leverde samen met een groot aantal zonnepanelen op het dak. Een ijskelder die energie levert, ik snapte het niet helemaal. Tot ze aan de hand van het voorbeeld van de koelkast het wat simpeler maakte. Als je een fles op kamertemperatuur in de koelkast zet wordt hij gekoeld, de warmte die de koelkast daar voor nodig heeft wordt afgegeven aan de achterkant van de koelkast en gaat dus eigenlijk verloren. Die energie wordt dus gebruikt om de school te verwarmen.
Wel een duur systeem om aan te schaffen maar op den duur bespaart het heel veel energie kosten en gas natuurlijk.  Voor wie er meer over wil lezen. http://programma.vara.nl/groenlicht/media/371675

IMG_1626 (Medium)

Ik vind het mooi dat er gezocht wordt om minder afhankelijk te zijn van het gas en daarvoor alternatieven gevonden worden.
Volgende maand komt de afrekening van Eneco en ben best benieuwd of ik ook over het hele jaar bespaard heb. Ik zie het wel maar leuk zou ik het wel vinden natuurlijk dat de energie die ik gebruikt heb ook energie heel opgeleverd.  Foto’s van mijn kersenboom die weer prachtig in bloei staat. Als dat allemaal kersen worden kunnen de merels en spreeuwen weer lachen dit jaar.

15 gedachten over “Energie spaart energie

 1. De uiteindelijk besparing, is niet zo gek veel Anneke, de overige kosten zoals transport en administratie blijven hetzelfde. Je kunt die Merels en Spreeuwen natuurlijk ook te vlug af zijn, en met de kersen op de markt gaan staan.

  1. Dat is nou weer een illusie die je me ontneemt Edward. Maar inderdaad verwacht er ook niet te veel van maar ik zie het wel. Het zijn een soort kersen die niet heel erg lekker zijn, van die kleine dus laat die vogels ze maar lekker opeten. Kan er amper bijkomen trouwens om ze te plukken.

 2. Ik heb de slimme meter geweigerd. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat ze eindelijk kwamen om hem te plaatsen en toen heb ik toch de afspraak afgezegd. Mijn elektrameter is weggewerkt in een soort kastje. De eerste monteur kon de meter dus niet plaatsen en stuurde het ‘complexteam’ van Stedin. Dat heeft bijna 8 maanden geduurd, ik dacht ik hoor nooit meer wat. Ergens eind januari kwam er iemand foto’s maken van de situatie. Toen kwam de afspraak. Ik was er niet dus dochter heeft een andere afspraak gemaakt. En toen hoorde ik van Jan dat hij had gehoord dat de meters niet betrouwbaar zijn. Ik was bang voor een ravage die ik zelf achter hun kont op zou moeten ruimen na plaatsing. Dus.. afgezegd! Het enige nadeel is dat ik straks.. wanneer weet ik niet, geen gebruik meer kan maken van mijn dubbele tarief, dag en nacht zeg maar. Nou ja, dat zie ik dan wel weer. Ben net weer overgestapt, krijg weer een bonus en een lager tarief dan ik had. Loont echt hoor, dat overstappen en het enige wat je moet doen is de meterstanden doorgeven en dat is zo gedaan! Succes!
  Mooie bloesemfoto!

  1. Wat dat betreft ben ik misschien een oen maar ik ben nog nooit overgestapt van energiebedrijf. Hoorde zeker in het begin altijd van die vervelende dingen er over en doordat ik er al zolang zit krijg ik ook een laag tarief als vaste klant. En voor mij alleen zal het niet zo heel veel schelen. Moet zeggen dat die nieuwe meter plaatsen zo gedaan was, de heren waren heel netjes en beleefd en had er weinig rommel van.

   1. Loont echt hoor.. maar als je al zo lang klant bent en ook een beter tarief krijgt maakt het misschien niet veel meer uit.
    Ik was bang dat de meter niet in het kastje zou passen of zo… als hij zou passen hadden ze hem zonder proberen kunnen plaatsen toch?

 3. Wij hebben geen slimme meter. Wel hebben we een aantal zonnepanelen en als die flink “draaien” zien we de meter in de kast achteruit lopen. Een heugelijk gezicht (-:
  Vandaag kregen we zowaar te horen dat we 170 euro terugkregen van de eindafrekening van gas/licht. Die houden we erin
  Prachtige bloesemfoto’s!

  1. Dank je wel, ja de kersenboom staat volop in bloei. Ja zonnepanelen is echt slim maar in huurhuizen heb je die niet natuurlijk, zou eigenlijk ook wel moeten kunnen om met elkaar of zo. Wel leuk als ie terugdraait zo. Zeker met zo’n zonnig voorjaar als dit jaar zal het best wel schelen.

 4. Het loont dus echt om de CV niet aan te zetten voor je gaat. Heb het zelf nooit bijgehouden hoeveel het bespaart maar jouw verhaal laat duidelijk zien dat het zode aan de dijk zet Ik ben ook zo’n type dat alles uit doet voor ze vertrekt. Man en kind staan dan ongeduldig te wachten maar ik vind het zonde van de energie en het geld.

  1. Ik ben maar alleen dus dan is het als ik weet dat ik wegga een half uur tot uur dat ik thuisben en dan doen ik echt alles niet aan. Hou er trouwens ook niet van om in een warme huis te komen ook. Ben dat nooit gewend. Loop meestal als ik thuiskom toch nog wat te rommelen en als ik dan ga zitten is het wel weer warm.

 5. Ja, leuk hé, kijken hoeveel je kunt besparen.
  Ik heb voor de huurdersvereniging een cursus energiecoach gedaan en dat werkt toch aanstekelijk.
  Trouwens ik neem de slimme meter niet omdat hij averechts werkt op mijn boiler,. Die boiler en het gas gaan er met de renovatie, waarschijnlijk volgend jaar, uit, dus tot die tijd voor mij geen slimme meter.

  1. Ja daar heb je gelijk in. Wat krijg je dan in plaats van gas? Ik kreeg ooit van de gemeente allerlei besparingsdingen best handig eigenlijk en ik gebruik ze nog steeds bijna allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s