Zandkastelen…..

ZandkasteelWie heeft het niet gedaan vroeger, een zandkasteel bouwen, wij hadden thuis een flinke zandbak en daar werden vaak zandkastelen gebouwd of op het zandstrandje langs de IJssel.  Een kasteel met torens, een gracht er om heen met een plankje er over en een tunnel, die hoorde er wel bij en ik herinner me nu nog hoe leuk het was als je dat samen met broer of zusje (meestal met mijn broer) bouwde en je voelde elkaars handen, dan was de tunnel gelukt zonder in elkaar te storten. Wat natuurlijk dat gebeurde ook regelmatig. Lekker water in de gracht doen en knoeien ermee. Helemaal mijn ding zolang er geen vervelend klein zusje of grote broer was die even kwam pesten, bewust of onbewust maar wel je zandkasteel in elkaar liet storten…….. of de vloed opkwam en je zandkasteel langzaam in het water verdween.
In de vakantie hadden we ook mindere dagen en op een daarvan gingen we naar het zandsculpturen festival in Garderen met de bus er naar toe, sowieso te ver om te fietsen.
We reden door allerlei dorpjes en na twee keer overgestapt te zijn waren we in Garderen waar zandsculpturen waren met daarbij nog een beeldentuin met stenen en uit hout gesneden beelden.
We vonden het meteen al leuk, allerlei winkeltjes ook nog waar je van allerlei prularia maar ook best mooie dingen kon kopen zoals mijn teddybeer dus die ik daar kocht.
In een gezellig restaurant, helemaal gerund door mensen met een beperking, eerst wat gedronken Het was er ontzettend druk maar de mensen schoven ook gezellig bij elkaar aan tafels en dat deden wij ook. Er moest best stevig aangepoot worden hoor door die mensen maar het was allemaal prima verzorgd.
Daarna naar de zandsculpturen, het thema was Vakantie, voorbereidingen en toeristische trekpleisters in Nederland.  Een deel was binnen en een deel buiten, je snapt niet dat het allemaal gewoon met regen en wind blijft staan.

Het is wel speciaal zand dat er voor gebruikt wordt, dat kan je daar ook zien en voelen, stevig zand dus. Maar toch…… Er was ook nog een ruimte met allermaal schilderijen van Rembrandt en kinderen konden in een Flintstone auto’tje over de sculpturen heen rijden.
Binnen wat nog een speurtocht, er waren allemaal bekende en wat minder bekende gezelschapsspellen in zand uitgebeeld die je moest raden.  We kwamen best ver samen al wisten we ze ook niet allemaal. Maar wel leuk gedaan zo. Zelf vond ik die twee kinderen eigenlijk het leukste. Hoewel de diepte er in gebracht bij de Amsterdamse grachten en de kaasmarkt in Alkmaar was ook heel knap gedaan en de Efteling. Van de andere beeldentuin met stenen beelden en houtsnijwerk hebben we niet zoveel gezien, het was gaan regenen dus zijn we daar heel snel doorheen gelopen, vond dat ook niet zo heel boeiend.
Zeker op een wat minder mooie dag qua weer leuk om te gaan kijken in Garderen en bij wat we daar zagen waren wij vroeger echt prutsers haha maar wel met veel plezier.

 

26 gedachten over “Zandkastelen…..

 1. Ik vind zandsculpturen ook altijd fascinerend om naar te kijken. Wat heb je er een mooie foto’s bij gemaakt! Ik krijg er zin van om erheen te gaan. Het is maar een uurtje rijden van mij vandaan.

 2. Wat leuk! Ik vind het ook zo inspirerend dat jij/ jullie overal van genieten: de busrit, de dingen dichtbij. Schitterende beelden. Ontzettend knap. Mooie foto’s. Voor de rest sluit ik me bij Jokezelf aan.

 3. Geweldig mooi dit!
  Wij zijn toevallig eergisteren in de grotten van Valkenburg geweest en hebben daar ook de Zandsculpturen bekeken. Zo ontzettend mooi.
  Ik denk dat ik ook eens heen moet waar jij bent geweest. 😁

 4. Met kerst hebben ze dan weer een kerstmarkt met iid allerlei prullaria en ook wel handige en fijne dingen. Ook dan kun je er incl je kopje koffie enzo fijn een dag vol maken. Ook erg leuk. Mooie foto’s. Krijg gewoon zin om weer te gaan.

 5. O, de beeldentuin in Garderen ……………………. daar ben ik vaak geweest, leuk hoor, maar toen der tijd kon je er nog niet eten en dat deden we dan altijd in de Bonte Koe in Garderen zelf. Leuk.

  1. Er zijn nu wel een paar eetgelegenheden. Een heel gezellige ruimte waar mensen met een beperking werken. Dan kom je meteen even tot rust al, hoewel ze heel hard werkten daar hoor.

   1. Het grootste plezier halen ze uit het doorgeven van hun kennis aan kinderen die langskomen op het strand. Ze geven workshops en dat allemaal gratis. Ik heb een eindeloze bewondering voor hen!

 6. Ik was zelfs onder kinderen als een prutser destijds;-) Ja ik hoor ook tot de bewonderaars van de zandschulpturen. Ze werden jarenlang op de Scheveningse boulevard gemaakt maar zijn daar helaas verdwenen. Zo jammer , het zijn ware kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s