Geniet er van………

Laatst op vakantie viel het me eigenlijk opeens op dat zeker in de horeca maar ook in winkels vaak gezegd wordt “geniet er van” . Als ze je eten serveren hoor ik zelden meer “eet smakelijk” maar praktisch altijd “geniet er van”.


Nu is daar misschien niet zoveel verschil tussen want als je smakelijk eet geniet je er waarschijnlijk ook wel van.
En voor het personeel is het ook wel gemakkelijk, ze hoeven niet na te denken wat ze moeten zeggen als ze de bestelling brengen. Zodat ze niet per ongeluk bij een kopje thee zeggen eet smakelijk. Dat kan dan ook weer wel kloppen als er een koekje bijzit maar bij een glaasje sinas past het weer niet.
Maar toch ik hoor het te pas en te onpas ook in winkels en daarom ging ik er toch eens over na zitten denken wat is nou eigenlijk genieten.
Vanavond zag ik op televisie in Pauw professor Herman Pleij die het had over genieten en wanneer voelt iemand zich gelukkig.
Hij had een voorbeeld van het afgelopen weekend, hij was een eind wezen fietsen met zijn vrouw waar hij zoals hij vertelde al bijna 50 jaar mee getrouwd was en belandde op een terras, het zonnetje scheen, ze bestelden een glas wijn (als ik het goed hoorde trouwens wilde hij fles zeggen, het klonk echt als fl…… glas wijn. En als je een boek ga zitten lezen doe je dat volgens mij niet bij 1 wijntje maar dit terzijde gelijk hadden ze ), hadden beide een boek bij zich en keken elkaar aan, zeiden eigenlijk niets maar voor hen was dat een ultiem geluksmoment zonder dat het werd uitgesproken.
Ik kon me daar wel iets bij voorstellen, soms ervaar je opeens zo’n geluksmoment en dat hoeft dan echt niet zo spectaculair te zijn. Ik had het gisteren toen ik zomaar even met dat mooie weer in het gras ging zitten. Kijkend naar de futen en de meerkoeten die een beetje aan het bakkeleien waren om hun plaatsje in de sloot. Het was niets bijzonders maar het was zo stil, zo lekker warm en ik zat gewoon zo te genieten ervan. Even verderop waar ik weet dat er altijd vliegenzwammen groeien zag ik inderdaad dat ze letterlijk als paddenstoelen de grond waren uitgekomen. Vorige week was ik ook al wezen kijken toen zag ik er nog niet een en nu stond het er vol mee. Vooral de kleintjes die net hun weg gebaand hadden naar boven, nog hier en daar bedekt met stukjes grond en takjes of bladeren waren zo mooi om te zien. Daar ging ik graag even voor door mijn knieën om ze te fotograferen zo mooi de natuur dat arrangeert dat kan niemand evenaren die een herfststukje maakt.  En zelfs dan het thuis bewerken van de foto’s lekker muziekje er bij.
Blijkbaar zit genieten dus in de kleinste momenten en voor mij heeft dit prachtige weer van de laatste dagen daar ook wel een grote rol in.
Ach ja genieten zal voor iedereen wel anders zijn, misschien zelfs het lezen van mijn blogje……………………. Geniet er van  🙂  🙂

 

 

23 gedachten over “Geniet er van………

 1. Het zijn altijd de kleine dingen die het doen. Bovendien: wie geeft mij grote cadeaus, haha. Ik zie het al voor mijn deur staan: Een nieuwe auto met een strik erom. Tsss, ik wil niet eens een nieuwe auto!
  Vorige week was ik met Rosa op de Zaag. Het regende. Op die van mezelf na kwam ik geen hond tegen. Boten kwamen voorbij over de Lek. Ik hoorde de regen op de paraplu en ik voelde me innig tevreden. Zomaar.
  Lieve groet

  1. Heerlijk he, moet er ook nodig weer eens een keer naar toe om te gaan wandelen kijken of er nog wat veranderd is. Misschien komt Gaston bij je langs haha……met de sleutels van een nieuwe bolide.

 2. Ik zeg het ook heel vaak, geniet ook altijd van heel kleine dingen zoals jij dat doet. Prachtige paddestoelen daar geniet je toch van.

 3. Het is nu dat jij het schrijft, maar inderdaad, te pas en te onpas wordt er je toegewenst dat je ergens van geniet ……….
  Ik heb trouwens weer volop genoten van je foto’s 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s