Staken goed voor de economie

naamloos1Staken is een recht en vandaag was het dus de beurt aan de onderwijzers om te staken.
Ik ken wel wat onderwijzers en kom ook regelmatig op scholen dus zo nu en dan vang ik wel eens dingen op.  Bij ons in het dorp inderdaad dat de klassen steeds groter worden, er soms geen leerkrachten te vinden zijn ook door het rare stelsel dat je niet meer mag werken als je een paar keer ingevallen ben. Ze hebben hier voor de basisscholen een invalpool voor als er een leerkracht ziek is of zwanger. Er is nu een nieuwe wet dat je drie maal maximaal in mag vallen voordat je een vast contract moet krijgen maar voorheen was dat nog minder. Als ik klik op invalpool op internet krijg ik een lading berichten ook over commerciële invalbemiddelaars. Een gat in de markt blijkbaar waar die meteen op inspringen natuurlijk.
Al die dingen zijn ook niet bevorderlijk voor het onderwijs en neem daarbij nog de ouders die momenteel soms nog meer aandacht vragen van de leerkrachten dan de leerlingen zelf. leerlingenVolgens mij is dat ook aardig doorgeslagen.
Hoe het met beloning zit weet ik eigenlijk niet, of ze inderdaad onderbetaald worden, heb er geen idee van dus daar ga ik ook niet over oordelen.
Maar dat het hier en daar flink anders zal moeten is wel een zekerheid.
Nou ja vandaag werd er dus gestaakt, veel leerkrachten vertrokken om daadwerkelijk naar het Zuiderpark in den Haag te gaan maar ik zag ook een paar leerkrachten op FB langskomen die dan ook nog doodleuk gaan vertellen dat het zo lekker was zo’n onverwacht vrije dag die ze met hun eigen kind door konden brengen.
Ze hadden wel steun van de ouders begreep ik wel, die hadden wel begrip voor de staking maar vele moesten wel oppas regelen voor hun kinderen die vandaag thuis waren. Kinderen vonden het wel best natuurlijk zo’n dagje vrij opeens.
En dat was vandaag goed te zien, een topdag voor winkels en horeca want overal zag je opa’s en oma’s, ook moeders en vaders maar die waren in de minderheid, met hun kinderen gaan winkelen of wat drinken, de Hema zat er helemaal vol mee.
Een medewerkster vertelde dat ze vanmorgen wel 80 ontbijtjes hadden naamloosgemaakt en inderdaad ook veel voor de vrije kinderen.
De winkels en horeca deden dus goede zaken en als het aan hen lag mogen ze dat wel vaker doen, zo’n dagje staken.
Of ze er wat mee bereiken, ik hoop het voor hen van wel, maar ben er ook van overtuigd dat niet alles met geld en salarisverhoging te regelen is dat het beter wordt.

23 gedachten over “Staken goed voor de economie

 1. Waarom lezen ze in Den Haag jouw blogje hierover niet? Gaan er bij die ministers nou nooit eens bellen rinkelen dat er iets goed fout is met het onderwijs. Prachtig blog. Stuur maar door naar Den Haag.

 2. Zou voor geen goud met leerkrachten willen ruilen.. Vroeger vroeg mijn vader wel eens, waarom word je geen onderwijzeres, maar dat wilde ik echt niet. Wist toen nog niet eens waarom denk ik, nu wel. Ik heb niks met vreemde kinderen, dus kinderen waar ik geen band mee heb. Tenminste niet in de zin van dat ik de hele dag met ze op wil trekken.

  1. Nou ik kan wel heel goed opschieten met ook vreemde kinderen horen, dat merk ik altijd wel in het huttendorp maar ik zou gewoon niet tegen die zeurkinderen kunnen haha. Erg he.

 3. Dat de klassen vrij groot zijn is op zich niet een groot probleem, vroeger zaten er vrijwel altijd veel kinderen in een klas. Maar het verschil zit ‘m natuurlijk dat er tegenwoordig zoveel probleemkinderen tussen zitten, die hebben extra aandacht nodig en dát lukt niet in een volle klas.
  Je hebt inderdaad een punt dat ook ouders tegenwoordig van alles eisen voor hun kind en naar de rechter stappen voor de meest onzinnige zaken. Ze willen ook dat de salarissen gelijkgetrokken worden met die uit het voortgezet onderwijs, of de taak dáár zwaarder is dan in het basisonderwijs? Ik weet het niet, maar mij kijkt het knap pittig een klas brugklaspubers onder de hoede te hebben.

  1. Vroeger althans bij ons waren er ook probleemkinderen die niet zo goed konden leren, die zaten gewoon achterin de klas wat dan ook niet de oplossing is natuurlijk want die leerden eigenlijk weinig. Ze bleven en paar keer zitten en als ze oud genoeg waren gingen ze van school af. Maar ouders zijn wat dat betreft wel heel erg veranderd, ze komen voor ieder wissewasje naar school toe. Ga niet zeggen dat alles vroeger beter was maar mijn moeder kwam alleen naar de schoolavonden naar school. Als ik wel eens zeurde over een leerkracht zei ze altijd dan zal je het wel verdiend hebben. Nu is dat ook niet altijd zo natuurlijk. Moeilijk hoor.

   1. Ja zo ging dat vroeger, wanneer je een draai om je oren kreeg: “zal je dat wel verdiend hebben” als je er thuis over zou klagen.
    Bij ons in Den Haag was er voor slecht lerende kinderen de “langzame leerschool” , het was een oplossing voor in de gewone klassen , maar eigenlijk hadden die kinderen dan toch weer een stempeltje achter hun naam.

    1. Ja de kinderen die echt niets konden gingen naar de BLO dan moesten ze naar Gouda maar die er net tussenin vielen die bleven gewoon een aantal jaren zitten en dan van school af. En inderdaad die hadden wel een naam. Wat dat betreft is het speciale onderwijs echt wel heel erg verbeterd natuurlijk.

       1. Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt al waren vroeger zeker ook gedragsstoornissen maar hadden die nog geen naam. Veel kinderen die naar “de langzame leerschool gingen zouden nu het etiket “dyslectisch” opgeplakt krijgen.

       2. Dat denk ik ook. Blijft wel de vraag waar komen al die gedragsstoornissen vandaan. Eten ?? vroeger was voeding veel eenvoudiger en minder met toevoegingen. Opvoeding?? Heb geen idee. Langzame leerschool kende ik ook niet wij noemde dat gewoon BLO.

 4. Minister Dekker van onderwijs verzint het ene na het andere “goede idee” uit en voert dat direct in. En als blijkt dat het niet aansluit, verzint hij weer wat nieuws.
  Leraren op de basisschool krijgen veel minder betaald dan hun collega’s op middelbare scholen. Waarbij werkdagen van 9 uur geen uitzondering zijn. De klassen zijn niet alleen groter, er zitten ook veel meer kinderen in die een rugzak hebben en eigenlijk naar speciaal onderwijs moeten, maar Dekker wil ze zo lang mogelijk tussen het gewone onderwijs laten zitten. Bovendien moet op lagere scholen een berg administratie bijgehouden worden. De vorderingen van de klas als geheel maar ook per leerling. Behalve een hoger salaris willen ze vooral een verlichting van de werkdruk.
  Ik vind het terecht!

  1. Als ik wel eens hoor hoeveel verschillende schoolsystemen er zijn dat is toch niet gewoon eigenlijk. Inderdaad de administratieve rompslomp waar heel ons land in doorgeslagen schijnt te zijn. Dat zou al veel verlichting geven. En de vergadercultuur pfff……..

 5. Als ik bedenk hoeveel vrije dagen de leerkrachten per jaar hebben vind ik dat salaris nog wel meevallen. De werkdruk tussen basisonderwijs is ook niet te vergelijken met die van brugpiepers begeleiden. Vergelijk het maar eens met het gezin met pubers. Zo gemakkelijk is dat niet.

  1. Denk dat het op beide scholen wel aanpoten is om les te geven. Maar volgens mij hebben leerkrachten op hogere scholen ook een langere opleiding gehad dat weet ik niet zeker dus daardoor zijn die salarissen misschien hoger. Zo goed ben ik er niet in thuis. Ik schrijf ook maar wat ik zie en ervaar op de scholen momenteel als ik er ben.

  1. Ik ook hoor, een deel van de financiën is al toegekend begreep ik maar ze willen nog meer. Het lijkt me een lastig probleem om het op te lossen en het zal van veel kanten bekeken moeten worden denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s