Mulchen

rucola32Voor mijn tuin ben ik lid van een aantal FB pagina’s waar veel informatie over tuinieren langskomt en een er van is mulchen het bedekken van de grond met een laag mulch die tijdens de winter verteert en goeie grond oplevert.  Door de grond met een laag mulch te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten. Ook voor insecten, wormen en dergelijks is het heel goed en die zorgen weer dat de grond los blijft.
Al een paar jaar had ik de gewoonte om de planten die ik afknipte zoals de hosta’s gewoon te laten liggen in de tuin en dit jaar heb ik het wel uitgebreid en een stukje “proeftuin” gemaakt waar ik mijn afval op gooi. Wel schoon afval dus niet echt mijn keukenafval want heb geen zin om een ongedierte kwekerij te maken.
Kreeg ook nog een aantal tips van Wim want die heeft daar best veel verstand van om bijvoorbeeld sinaasappelschillen (die eet ik nogal veel) er niet op te gooien, die vertragen het proces. En ook koolsoorten en aardappelschillen mogen er niet op omdat die ziektes kunnen verspreiden.snijbiet
Wat echt heel goed voor de tuin is zijn bonenresten, dat is ook duidelijk te zien als je de bonen uit de grond trekt dan zitten er een soort bolletjes aan, dat zijn voedingsbolletjes die de bonen van extra voeding voorzien. Bonen mag je dan ook niet extra bemesten tijdens het groeien. En gewoon bladeren of stro er op doen.
Zo heb ik hier en daar het een en ander opstoken en voor de rest is het dit jaar voor mij gewoon een beetje uitproberen.
Vandaag was het prachtig weer en na een rondje met mijn zus te hebben gefietst nog een paar uurtjes in de tuin gewerkt. De laatste bonen weggehaald, hingen er best nog heel veel aan maar ben bonenmoe. Heel ondankbaar maar ik had dit jaar ook zoveel bonen mijn vriezer zit gewoon nog vol met stamppotjes snijbonen. (onder andere) . Heb ze nu door laten groeien en dik laten worden en ze te drogen gehangen zodat ik ze later in de winter als ze goed gedroogd zijn kan eten net zoals je bijvoorbeeld bruine bonen eet. Ook leuk om een keer uit te proberen hoe dat gaat.
Het grappige is dat op dat stukje van de tuin waar ik een week op 6/7 geleden begonnen ben met het mulchen waarschijnlijk ook door het mooie weer van alles weer op komt.
Ik zie heel veel doperwten komen, daar vallen er altijd wel een aantal spontaan op de grond en ben benieuwd of er ook echt nog doperwten aankomen. Waar ooit mijn rucola sla stond groeit ook weer opnieuw rucola. Bijna al zo groot dat ik het weer kan eten. Die was doorgeschoten en zaad gemaakt en voilà wat is de natuur toch mooi.
Vanavond een zomermaaltijd uit de vriezer gegeten. Ik had dit jaar heel veel tomaten en kon ze echt niet vers opeten dus had ik er met de verse basilicum waar ik ook veel van had, knoflook en gehakt een pastasaus van gemaakt. Had het nog niet geproefd maar alles ingevroren. veldslaVanavond dus de primeur en ik moet zeggen, het was echt heerlijk. Ben helemaal niet zo’n pastamens maar dit lust ik zeker nog wel eens. Mijn tuin is nu praktisch wel winterklaar. De laatste komkommers hangen er nog steeds in mijn kas, nog een stuk of 6 die langzaam groeien, nog een verdwaalde paprika.  Heb in de tuin zelf nog winterandijvie, snijbiet (wat een prachtige kleuren heeft die) en veldsla staan die door het mooie weer goed groeit.  Wintervaste groentes dus dan kan ik ook dan nog wat verse groentes plukken.  En een bijkomend voordeel van mulchen, ik heb bijzonder weinig afval om af te voeren.

 

14 gedachten over “Mulchen

 1. Wij zaaiden weleens groenbemesting tijdens mijn boerderij tijd. Wikken e.d. Echter kunstmest bleek altijd beter.
  Enne, een goede Chinees om de hoek is ook niet te versmaden.

 2. Vorig jaar hadden de buren overvloed van tomaten en heb ik ze simpel geweckt, gewoon in stukken in potten en die gebruik ik nu voor o.a. soep.

  1. Oke ja wecken heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Heb ook geen weckpotten of ketel daarvoor. En als ik dat voor mijn kleine oogst nog aan zou moeten schaffen zal niet echt de moeite zijn.

 3. Tomaten kun je ook heerlijk soep van maken , dan heb je er echt niet snel teveel.
  Zal toch best veel voldoening geven dat je eigenlijk voor een deel zelfverzorgend leeft.

  1. Ja dat had ik vorig jaar ook gedaan soep van gemaakt. Ja het is heerlijk die verse gerechten zo uit de tuin in de winter nog te kunnen eten. En zelfs nog steeds te kunnen plukken.

 4. Hier zag ik veel sla plantjes tussen de tegels groeien. Deze zomer konden we zo ook sla eten wat uit zich zelf was gezaaid. Manlief zette ze mooi op een rijtje, ik kon maar uitzoeken.
  Wij hebben een 6on speciaal voor sinaasappelschillen, koolbladeren e.d dat gaat niet in de moestuin, vergaat wel snel maar wordt een viese drap.

  1. Oke ja ik hoorde inderdaad schillen en kool niet een aardappelschillen ook niet. Dus die doe ik in de groene container. Bij mij komt er zelfs een grote koolplant nog op, weet nog niet wat het is, laat het maar lekker groeien allemaal.

 5. Afwachten, wij hebben in januarie nog wel eens sla uit de tuin gegeten, moet er geen vorst komen natuurlijk. Ik heb er ook weleens emmertjes over gezet als er vorst werd voorspeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: