Waar zijn de insecten gebleven….

De laatste tijd hoor je best veel verhalen over insecten die drastisch aan het afnemen zijn. Nu zal niet iedereen daar rouwig om zijn dat er wat minder van die kriebelende en wriemelende beestjes zijn maar toch is het niet goed want ook die hebben allemaal een plekkie in de kringloop van de natuur. Nu ben ik niet zo erg dat ik als er een mug of vlieg in mijn kamer zit denk, ach beestje blijf maar zitten want jullie worden steeds minder, zover gaat het ook nou weer niet. Maar vorige week zat er in mijn keuken een heel dikke bromvlieg en ik stond al klaar om hem dood te slaan met een vliegenmepper maar dacht opeens, waarom doe je dat, hij zat gewoon rustig, kon hem gewoon pakken met een zacht doekje en buiten loslaten. Soms wel een beetje een dubbel gevoel ook.
Het bestrijden met insecticiden wordt als voornaamste oorzaak aangegeven en dat zal best wel kloppen.
Veel mensen staan bij het zien van insecten al meteen klaar met de DDT (bij wijze van spreken, weet niet hoe al die middelen heten maar deze naam ken ik uit het nummer van Dorus over twee motten…… “Ik greep meteen naar de DDT maar daar verwoest je een huwelijk mee”.)
En om wat onkruid tussen de tegels te verwijderen is roundup heel veel jaren aangeprezen als gemakkelijke onkruidverdelger. Voor wie er meer over wil lezen:
https://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/134095-roundup-onkruidverdelger-met-glyfosaat.html
Gelukkig is het nu verboden al is het wel zo als ik roundup intik op google ik meteen weet ik hoeveel sites krijg waar het nog gewoon te koop is. Zou helemaal verboden moeten worden wat mij betreft. Als ik wel eens luis of iets anders op mijn gewassen heb gebruik ik altijd iets onschuldigs daarvoor en onkruid tussen de tegels doe ik gewoon met een krabber.
Maar wat ik zelf bedacht heb waar ook wel een deel van de oorzaak ligt is de tuinen momenteel.
Ik zie echt vooral bij de werkende jonge mensen dat de tuin voor hun echt een plaats is om met elkaar te zitten te barbecueën, te eten en terecht daar is een tuin ook voor.
Meestal wordt die tuin dan ook voor meer dan 3/4 betegeld zodat er weinig ruimte overblijft voor bloemen en planten, aarde, juist daar waar insecten zijn en wat ze nodig hebben om te overleven dus.  En dat is best jammer dus vind ik.
Een bijkomend probleem daarvan is ook nog een keer de afvoer van het water dat in de toekomst ook zeker problemen zal gaan geven.


Gelukkig wordt er door gemeenten en natuurinstellingen momenteel best veel gedaan aan voorlichting en ook het inzaaien van bloemen voor vlinders en insecten langs fietspaden of buitenwegen. En hier bij ons in de buurt wordt er goed gelobbyd bij de boeren om wanneer een hek vervangen moet worden dit gebeurt met een houten hek.
Buiten het feit dat ik die metalen hekken zo lelijk vind zijn ook die belangrijk want daarin overwinteren de poppen van vlinders.
En als iedereen een steentje bijdraagt of juist een steentje minder in zijn tuin zou leggen en in plaats daarvan bloemen of planten een plaatsje geeft dan moet het tij toch nog steeds te keren zijn.

13 gedachten over “Waar zijn de insecten gebleven….

 1. Insecten zijn belangrijker als dat veel mensen beseffen,wat denk je van de bijen en het bestuiven van fruitbomen en gewassen.Straks gaat het net als in China daar bevruchten ze handmatig de fruitbomen omdat er geen bijen meer zijn om maar wat te noemen.

  Dat roundup is dus juist van de week weer goedgekeurd,belachelijk.

 2. Mijn ‘tuin’ is ook voor het grootste deel betegeld. Geen groene vingers, dus lekker makkelijk. Wat ik jammer vind is dat er geen vogeltjes komen. Die insecten kunnen me gestolen worden hoor.
  Ik maak nooit geen spinnen dood en ook grote brommers vang ik op de muur of het raam met een beker of glas. Stuk papier erachter en hij zit gevangen. En dan mag hij weer naar buiten. Dit is een truc van Jan hoor, zou het zelf niet bedacht hebben..

  1. Insecten zijn hard nodig voor het bestuiven van fruit en groentes. Ja en vogeltjes zoeken dan toch in tuinen waar die beestjes te vinden zijn en zaadjes. Beetje voeren dan komen ze toch wel.?? Ik doe het ook zo met een glas en papiertje met spinnen.

 3. Je hebt gelijk, we kunnen niet zonder insecten en het is goed dat dát besef een beetje door druppelt. Die dicht getegelde tuinen zijn mij ook een doorn in het oog en het domme is dat je eigenlijk aan een tuin niet zoveel meer werk hoeft te hebben dan tegels met wat bloempotten.
  wij hebben achter een tuin (tje) van rond de 45 vierkante meter. daarvan is hoogstens 10 vierkante meter bestraat als pad en als twee kleine “terrasjes” voor de serre en de schuur. De voortuin is die verhouding ook ongeveer driekwart. Maar veel mensen hebben een “terras” van het formaal van onze hele achtertuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s